Froukje te Gronde met haar wagen Mondriaantje. Foto: Lydia ter Welle
Froukje te Gronde met haar wagen Mondriaantje. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Ursula te Brake koningin van Woold

WOOLD - Vrijdagmiddag lukte het Ursula te Brake om na 134 schoten het restant van de vogel naar beneden te halen en vormt samen met haar man Martijn het nieuwe koningspaar van het Woold in het komende jaar.

Het afgelopen weekend werd in het Woold onder prima weersomstandigheden het jaarlijkse School- en Volksfeest gevierd. Donderdagavond werd een begin gemaakt met een avond voor de ouderen in de buurtschap met een optreden van Karel van de Kate en de Slingertaler muzikanten, samen zorgden ze voor een gezellige avond.
Vrijdagmorgen in alle vroegte werd de koning van vorig jaar opgehaald waarna om negen uur een bonte stoet van ruim 40 corso- en andere versierde wagens en karretjes vertrok bij gebouw Juliana. Na een prachtige tocht onder muzikale begeleiding van Concordia uit Kotten, kwam de stoet aan bij het gebouw. Na de opening door voorzitter Bert Kruisselbrink werden de prijzen van het corso voor de jeugd bekend gemaakt.
Ook burgemeester Bengevoort maakte zijn opwachting in het Woold, waar hij naar zijn zeggen het eerste pilsje dronk tijdens de befaamde disco's in gebouw Juliana. Na de gezamenlijke broodmaaltijd en het zingen van het Wooldse Volkslied werd er begonnen met het vogelslaan voor de kinderen van de basisschool , dit werd voor de dertiende keer gespeeld en wederom met groot succes. De jeugdige koningen werden dan ook speciaal gehuldigd.
Na het vogelslaan werd de grote vogel op de stang geplaatst voor het koningsschieten. Evenals vorig jaar werden de prijzen voor de andere wagens van het corso pas 's avonds bekend gemaakt. Op een leuke manier werd zo het eerste deel van de avond gevuld waarna Cabrio er nog een spetterend optreden aan vastknoopte.
Zaterdagmorgen vertrok bijna de gehele Wooldse gemeenschap naar de Wooldseweg om het konigspaar Ursula en Martijn te Brake op te halen. Na enkele zeer ontspannen uurtjes bij boerderij 'Ros' verplaatste het feest zich weer naar gebouw Juliana waar 's middags het koningsschieten plaatsvond voor de jeugd van 12 tot 18 jaar. Na een spannende strijd lukte het Bernd Jan Hengeveld het laatste stukje van de vogel van de stang te schieten, hij mag zich een jaar lang Jeugdkoning van het Woold noemen. Het feest werd afgesloten met oergezellige avond waarbij Kraakthelder voor de muziek zorgde en de volle zaal er maar geen genoeg van kon krijgen.

De Schutterscommissie maakte 'geld' voor koning Johan Meijer. Foto: Lydia ter Welle
Oerend Hard over het Klompenpad. Foto: Lydia ter Welle