Gerenommeerde dj's komen naar het festival. Foto: PR
Gerenommeerde dj's komen naar het festival. Foto: PR Foto:

Beats from The East in Groenlo

'Lekkere muziek, beetje gekkigheid in combinatie met Achterhoekse nuchterheid'

Door: Henri Walterbos

GROENLO - Dancefestivals! Ze verrijzen als paddenstoelen uit de grond, door het gehele land. Toch is het ene festival de ander niet, zijn er grote verschillen op te maken. Begint de een uit puur commercieel oogpunt, om een graantje van het succes mee te pikken van de aantrekkingskracht die de festivals uitoefenen op jongeren, toch onderscheiden de festivals zich die georganiseerd worden door in de eerste plaats liefhebbers. Zo ook Beats from The East, georganiseerd door Ramon Nienhuis uit Groenlo, oftewel DJ Ray Montreal, tevens deel uitmakend van Eastpack, en Nico Damkot, van organisatiebureau Musical Faith uit Winterswijk.

Met zijn tweeën bedachten zij een geheel nieuw format, dat uitgevoerd wordt op een fraaie plek die bovendien zeer multifunctioneel is; het terrein van en rond de Muziekkoepel in Groenlo, nabij de gracht. Of het nu een Openluchtspel is in het kader van Grolle 725 jaar Vestingstad, Gildefeesten, het Grote Lichtenvoords-Grols Burenfeest, de Grolse Kermis, Lolliepop festival, Tribute concerten, zondagmorgenconcerten, onlangs nog de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre, groot deel van het succes van voornoemde activiteiten is mede te danken aan de locatie, de plek waar het gehouden werd. Zo zal het ook met Beats from the East zijn. Voor Ramon stond het als Grollenaar al direct vast dat in geval hij ooit een keer een eigen festival zou gaan organiseren, het op deze plek zou moeten gaan plaatsvinden. Nico Damkot was als Winterswijker direct verkocht en ging er volledig in mee. "Groenlo is zeer toegankelijk en ligt centraal. Het terrein is prachtig met de koepel erbij."

Traditie
De zaken worden zeer serieus aangepakt, en niet voor één editie. De mannen gaan voor een traditie. "De toegangskaarten zijn niet te duur. Alle artiesten die we hebben die dag komen uit het oosten. Zij zijn blij met ons initiatief en ondersteunen het door niet de hoofdprijs te vragen. Ze zijn blij in eigen regio op te kunnen treden," weet Nico. "Voordeel is dat we ze ook allemaal zelf kennen. We komen ze met Eastpack overal tegen," vult Ramon aan.

Groot podium
De aankleding van het terrein, de huisstijl, krijgt inmiddels al behoorlijk gestalte, al is het nog in de maak. "We hebben een podium van twintig meter breed en twaalf meter hoog, met een Eindshow. De koepel wordt de VIP-ruimte, waar VIPs ontvangen worden, waar zij hun drinken er bij hebben en een goed zicht op het podium hebben. De gehele aankleding zal daar op voortborduren met de huiskleuren licht-blauw en oranje," laat Nico zien. De plaatjes op Nico's mobiel zien er indrukwekkend uit. Van alle kanten worden de mannen van input en goede adviezen voorzien. "Er zijn meerdere partijen die over onze schouder meekijken en tips geven. Zo ook Grolsch, dat laaiend enthousiast is. Daar zijn we blij mee. We hebben er erg veel zin in."

Het festival begint om 15.00 uur en gaat door tot 00.30 uur. Het festival wordt een aaneenrijging van House, Dance en Hardstyle op de MainStage. Techno komt van de TechnoStage, gehost door Magistraal, net buiten het grasveld van de Muziekkoepel. "We gaan uit van een te gekke sfeer. Lekkere muziek, beetje gekkigheid in combinatie met Achterhoekse nuchterheid. Dat is Beats From The East," verklaart Nico de formule. "Het eten wordt aangeboden vanuit foodtrucks. Daar rond omheen een gezellige loungehoek."

Kaartverkoop
Op de affiche enkel grote namen, negentien in totaal. Op Mainstage ondermeer East & Young, Pete Sebastian, Afro Bros, Robba Rovega, DJ Von Lane, Eastpack, Thomas Bussink, Mc Noize, MC May en vele anderen. De technostage is 'Hosted by Magistraal'. "Het slot verzorgen we zelf. Dat wordt spectaculair. Een mix van muziek en special effects zonder DJ," licht Ramon een tipje van de sluier op. Het festival is toegankelijk voor bezoekers vanaf 16 jaar. Op het terrein zijn kluisjes aanwezig om waardevolle spullen in op te bergen. Kaarten voor Beats from the East zijn voor 20 euro te koop via de site.


www.bfte.nl

De line up van de eerste editie van Beats from te East.