Miranda Hengeveld. Foto: PR
Miranda Hengeveld. Foto: PR Foto:

Miranda Hengeveld koningin Dorpbuurt

WINTERSWIJK - Het jaarlijkse volksfeest van Dorpbuurt vond plaats op het terrein bij De Harmonie.

De buurtvereniging heeft Miranda Hengeveld na het Koningsschieten gekroond tot koningin.


Gesteggel over energie-visie gaat gewoon door

WINTERSWIJK – In de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie zorgde het vaststellen van de energievisie voor een stevige discussie. Het besluit om windenergie tot 2023 in Winterswijk niet toe te staan, zorgde even voor gespannen verhoudingen in de coalitie. Winterswijks Belang (WB) was met name verbaasd over de houding van het CDA. De VVD had al veel langer het standpunt dat er geen winmolens passen in het Nationale Landschap. Het CDA wilde lang de mogelijkheid openhouden dat er duurzame energieopwekking met molens mogelijk zou zijn. In de eerste commissievergadering na de zomer ging de discussie meteen door. Het CDA begreep niet waarom B en W nu al met het voorstel komt om een energiefonds in te stellen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Eerst werken aan de energiemix
Het ongenoegen van Wim Elferdink (CDA) werd veroorzaakt omdat in de rumoerige raadsvergadering dat energiefonds ook al ter sprake was gekomen. WB diende een motie in om zo'n fonds in te stellen en zette er meteen een flink bedrag bij. Met name dat bedrag was voor de verschillende raadsfracties de reden om de motie af te wijzen. Voor het fonds zelf leek wel draagvlak te bestaan. "Ik vind het merkwaardig", zei Elferdink, "dat de motie van WB al uitgevoerd wordt, terwijl er nog niets concreet is." Hij vindt dat B en W eerst aan de slag moet met de energiemix, die met behulp van geïnteresseerde bewoners zal worden samengesteld. In die mix zal alles opgesomd worden wat Winterswijk kan doen om in 2030 energieneutraal te worden. Energiebesparing is daarbij een belangrijk speerpunt, maar er zal ook gezocht worden naar geschikte vormen van duurzame energieopwekking.

'Jongens, aan de slag!'
B en W heeft overigens niet besloten nu al een energiefonds in te stellen. Het voorstel is om te onderzoeken hoe zo'n fonds er uit kan zien en hoe het met geld kan worden gevuld. Tegelijkertijd wordt aan de energiemix gewerkt. "We kijken hoe anderen mee kunnen financieren", zei wethouder Gommers. "Nu hebben we budget nodig om het uit te werken. Er is nog geen sprake van uitgifte van geld. Daarvoor moeten we eerst de energiemix bepalen. Daarna stellen we de hoogte van het fonds vast." Elferdink bleef er echter bij dat er eerst aan de uitvoering gewerkt moet worden en dan pas aan het fonds. Tim Jonker (WB) reageerde met één opmerking: "Jongens, laten we aan de slag gaan!" Gosse Visser reageerde dat er geld bij de provincie beschikbaar is. "Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn."Jonker vond echter nu al dat de gemeente er zelf ook geld bij moet doen.


Duiven gelost in Heusden-Zolder en Nanteuil le Haudoin

WINTERSWIJK - Leden van Postduiven Vereniging Gevleugelde Vrienden hebben het afgelopen weekend deelgenomen aan een tweetal concoursen, te weten Heusden-Zolder en Nanteuil le Haudouin.

In beide plaatsen werden de duiven gelost op zaterdag 2 september, in Heusden Zolder om 09.30 uur en in Nanteuil le Haudouin om 10.00 uur.

De eerste prijsduif vanuit Heusden-Zolder was van J.W. Wieskamp, welke werd geklokt om 11.24.55 uur. Op Nanteuil le Haudouin werd de eerste prijs behaald door R. Nees. Deze duif werd geklokt om 16.16.13 uur.

De uitslag was als volgt: Heusden-Zolder: 1. J.W. Wieskamp. 2, 3, 4, 5, 8, 9 en 10. R. Beestman. 6. G. Grievink. 7. R. Wieskamp.
Nanteuil le Haudouin: 1 en 7. R. Nees. 2, 3, 4, 5 en 6, 8, 9 en 10. R. Beestman.