Ria Bussink en Harrie Garritsen trekken de kar van de beurs. Foto: Achterhoek Nieuws
Ria Bussink en Harrie Garritsen trekken de kar van de beurs. Foto: Achterhoek Nieuws Foto:

Winterswijkse Uitdaging en Vrijwilligerspunt samen op de beurs

WINTERSWIJK - Theater de Storm vormt op vrijdag 15 september het toneel voor de maatschappelijke beursvloer, die door de Winterswijkse Uitdaging alweer voor de vierde maal wordt gehouden. Ditmaal schuift ook het Vrijwilligerspunt'aan met een ambitieus programma. Op het parkeerterrein is veel activiteit met bubbelbal, dartvoetbal, een pannaveldje en een dj. De opening wordt om 15.15 uur verricht door wethouder Wim Aalderink gevolgd door enkele sprekers, workshops en de SamenDoen vrijwilligersbeurs. Ria Bussink, coƶrdinator vrijwilligerswerk en aanjager burgerinitiatieven namens het sociaal team van de gemeente en Harrie Garritsen, manager van de Winterswijkse Uitdaging zijn de kartrekkers van het project, waarbij nog meer organisaties betrokken zijn.

Door onze verslaggever

De Winterswijkse Uitdaging is een netwerk van vrijwilligers uit het bedrijfsleven die zich betrokken voelen bij Winterswijk. De Uitdaging werkt als bemiddelingsbureau tussen maatschappelijke organisaties, stichtingen en verenigingen aan de ene kant en het bedrijfsleven aan de andere kant. Tijdens de maatschappelijke beurs in 2016 is een match tot stand gekomen tussen de gemeente en de Winterswijkse Uitdaging. Als uitvloeisel daarvan is per 1 januari het Vrijwilligerspunt Winterswijk gestart, dat zich nu op de beurs wil profileren en wil laten zien wat het inhoudt en wat je allemaal met vrijwilligerswerk kunt doen.

'Spektakelstuk'
Boeiende sprekers zijn uitgenodigd om vanuit verschillende invalshoeken hun licht te laten schijnen op vrijwilligerswerk. Zo heeft de toespraak van Rien Nagel, oud lid Raad van Bestuur RABO, de aansprekende en verrassende titel: 'Vrijwilligerswerk rendement op investering?'
Alleen op een stoel zitten om de informatie op te zuigen ligt niet in de lijn van de verwachting; het belooft een levendig geheel te worden in De Storm. Nog tijdens de lezingen is de eerste ronde van acht workshops al begonnen en wordt theorie omgezet in praktijk. Ook het belang van internet en de social media komt aan de orde.
En zoals gebruikelijk op een beurs, staan er natuurlijk beurskramen. Aanvankelijk hadden zich nog niet zoveel organisaties gemeld om met een kraam op de vrijwilligersbeurs te gaan staan. Maar volgens medeorganisator Garritsen moest er blijkbaar eerst Volksfeest worden gevierd door de Winterswijker, want nu is het echt overvol. Zesentwintig organisaties van (alfabetisch) Boerengoed tot ZoZijn vragen diensten, of bieden diensten aan. Garritsen: "We gokken er een beetje op dat mensen met vragen komen, die ze op de maatschappelijke beursvloer weer kunnen inbrengen."

Voorzichtige kopie
Samen met Ria Bussink is hij naar een beurs gegaan in Enschede, bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ''We hebben het concept min of meer gekopieerd, alleen was er daar voor klanten van de sociale dienst een opkomstplicht en bovendien moesten ze met drie vervolgafspraken weer naar buiten komen. In Winterswijk wil de Sociale Dienst zover niet gaan, maar alle klanten van de SD hebben wel een uitnodiging." De uitnodigingen vallen deze week in de bus; iedereen is uiteraard welkom. "Geen idee hoeveel mensen ik kan verwachten", zegt Garritsen desgevraagd.

Beursgang
Om 17.00 uur gaat dan de gong en begint de maatschappelijke beursvloer. Net als bij de Amsterdamse Beurs wordt gebruik gemaakt van 'hoekmannen' en 'hoekvrouwen', die goed op de hoogte zijn van vraag en aanbod. Zij hebben al het nodige voorwerk gedaan en kunnen met hun kennis en ervaring het bedrijfsleven in contact brengen met verenigingen en stichtingen die iets nodig hebben en zo een match tot stand brengen. Dat kan kennis zijn of een materiƫle bijdrage. Alles met gesloten beurs. Om 19.00 uur wordt daadwerkelijk afgesloten met een dweilorkest. De toegang is gratis. Vanaf 15.00 uur is de Storm open en de Stichting Welzijn Winterswijk is voor kinderopvang aanwezig.