De organisatoren van het 24ste Oldtimerfestival met een aantal oldtimers. Foto: Bart Kraan.
De organisatoren van het 24ste Oldtimerfestival met een aantal oldtimers. Foto: Bart Kraan. Foto:

Oldtimerfestival vertelt verhaal achter voertuigen

Op zaterdag verkiezing van het Voertuig van het Festival

Door Bart Kraan

MEDDO – Mensen die altijd al eens meer willen hebben horen over bepaalde oude motorvoertuigen, komen volop aan hun trekken tijdens het 24ste Oldtimerfestival dat de Stichting Contactgroep Achterhoek (SCA) zaterdag 16 en zondag 17 september op een terrein aan de Illegoorweg in Meddo houdt.

Daarvoor heeft de SCA Arjan ten Dolle van AtD Entertainment Productions in de arm genomen. "Hij gaat mensen die aan ons festival deelnemen, benaderen met de vraag of ze iets willen vertellen over hun voertuigen", vertelt bestuurslid Bert Bollen van de SCA. Ook nieuw is de verkiezing van het Voertuig van het Festival. Op de zaterdag staan er bij de ingang vijf deelnemende voertuigen, waarop bezoekers hun stem kunnen uitbrengen. Tijdens de feestavond die traditioneel op de eerste festivaldag plaatsvindt, wordt bekend gemaakt welk voertuig heeft gewonnen. "Op die manier hopen we de deelnemers die op die avond normaliter bij hun eigen tent blijven of bij hun buren op bezoek gaan, naar de feesttent te lokken", aldus Bollen. "Zodat het tijdens de feestavond lekker druk en gezellig is. Ja, we proberen als het ware de mensen uit hun tent te lokken."

Tijdens de voor iedereen gratis toegankelijke feestavond zorgt, evenals tijdens de voorgaande edities, dj Gerrit Witteveen voor de muziek. Hij draait hoofdzakelijk muziek uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. "Maar als hij merkt dat de mensen iets anders willen, draait hij andere muziek", zo geeft SCA-voorzitter Jan Lensink aan. "Hij speelt heel goed in op de wensen van het publiek."
Tijdens het Oldtimerfestival wordt er ook een markt gehouden, waar onder meer onderdelen voor oldtimers en gereedschap maar ook brocante te koop is. 'Met de verkoop van brocante hopen we ook vrouwen naar ons festival te krijgen. Die markt is heel populair. Sommige mensen betalen entree en gaan dan meteen naar de markt om te snuffelen. De oldtimers interesseert hen niet zo veel", aldus Bollen. Voor de jongere bezoekers worden er rondritten met een modelvrachtauto gehouden.

Maar uiteraard ligt ook tijdens de 24ste editie van het jaarlijkse festival de nadruk op de deelnemende oldtimers: tractoren, vrachtauto's, motorfietsen, auto's, stationair draaiende motoren en de onder vele bezoekers immens populaire Unimogs. Dat zijn kleine vrachtwagens die in 1946 voor het eerst werden gebouwd en nu nog worden gebruikt, door de buitendiensten van Duitse gemeenten terwijl ze ook als camper fungeren. Voorheen maakten ook veel landbouwers er gebruik van. "Je kunt er van alles mee, behalve er goed in- en uitkomen", zo glimlacht Bollen. "Die dingen zijn gruwelijk populair, maar ook gruwelijk duur. De goedkoopste kosten een paar duizend euro, maar als een exemplaar in goede staat verkeert en de potentiële koper is een echte liefhebber, brengen ze soms wel dertigduizend euro op."
Om aan het Oldtimerfestival te mogen meedoen, moeten voertuigen tenminste 25 jaar oud zijn. "Zo'n voertuig staat dan eigenlijk te boek als youngtimer", aldus Bollen. "Echt oude voertuigen zijn veertig jaar of ouder. We hebben beide categorieën nodig om toeschouwers te trekken. Bezoekers van dertig of 35 jaar zijn meer geïnteresseerd in voertuigen uit de jaren negentig omdat ze daar mee zijn opgegroeid. Mij trekken meer de tractoren uit de jaren zestig, omdat ik in die tijd ben opgegroeid. We hebben momenteel hier een Eichler-tractor uit de jaren vijftig staan, die wordt gerepareerd door mijn zoons. Met zo'n ding heb ik persoonlijk minder, hoewel het een heel mooi ding is.''

Aan het evenement nemen zo'n duizend mensen met hun oldtimers deel. Meer wil de SCA er niet. "Met dat aantal is het overzichtelijk", aldus Bollen. "We moeten ook met de veiligheid rekening houden. De gemeente let er ook heel duidelijk op dat wij de veiligheid voorop stellen. We moeten dan ook een veiligheidsplan indienen. Er is ook elke dag controle. Dat is ook wel goed; dat houdt je scherp op de regels."
Het leeuwendeel van de deelnemers komt met tractoren. "Vorig jaar waren er dat vijfhonderd", aldus Bollen. Er komen tevens tussen de zeventig en tachtig vrachtwagens en ongeveer 150 personenauto's. Voorheen wisten autoclubs nog wel eens de weg naar Meddo te vinden, maar die hebben de laatste jaren het Oldtimerfestival links laten liggen. "Dan maakte een bezoek aan ons festival deel uit van een van hun ritten en hadden we zestig tot zeventig auto's meer", aldus Lensink. "Maar de laatste jaren zijn ze niet meer gekomen."

Het 24ste Oldtimerfestival is zaterdag 16 en zondag 17 september toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. De entreekosten bedragen zeven euro, jeugd tot en met twaalf jaar heeft gratis toegang. Parkeren kost twee euro.