Het terrein van de voormalige schaatsbaan, naast HSF en nu eigendom van het transportbedrijf, wordt bouwrijp gemaakt voor de realisatie van een groot distributiecentrum. Foto: Lydia ter Welle
Het terrein van de voormalige schaatsbaan, naast HSF en nu eigendom van het transportbedrijf, wordt bouwrijp gemaakt voor de realisatie van een groot distributiecentrum. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Waarschijnlijk geen schaatsbaan deze winter

Winterswijkse IJsvereniging wil gecombineerde ijs- en skeelerbaan

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Wie over de Misterweg langs het terrein van HSF rijdt, zal constateren dat begonnen is met het bouwrijp maken van het voormalige terrein van de Winterswijkse IJsvereniging. Wat heeft dat voor gevolgen voor de ijsvereniging en kan er deze winter wel geschaatst worden in Winterswijk?

"Onze ijsvereniging is een van de oudste verenigingen van Winterswijk", vertelt José Mees, secretaris van de Winterswijkse IJsvereniging. "De vereniging is in 1887 opgericht en in onze lange geschiedenis hebben we meerdere malen moeten verhuizen en is het ook meerdere malen voorgekomen dat er geen ijsbaan was. Helaas is er nu nog geen nieuwe locatie, waardoor het er naar uitziet dat er komende winter ook niet geschaatst kan worden in Winterswijk. HSF

dat erg behulpzaam is, heeft ons onlangs nog wel een optie voor een tijdelijke ijsbaan geboden, maar daar moet nog serieus naar gekeken worden."

Nieuwe locatie
Het bestuur van de Winterswijkse IJsvereniging heeft in de afgelopen maanden gewerkt aan een plan voor een nieuwe locatie waar ze een ijsbaan van vierhonderd meter wil realiseren die als er geen ijs ligt als skeelerbaan gebruikt kan worden. "Dan gaan we van een ecologisch gebied naar een economisch gebied", licht Mees toe. "Op de Misterweg moesten we rekening houden met de natuur en konden we pas open als er een flinke ijslaag lag omdat het anders niet veilig was. Als we een skeelerbaan hebben, kan dat al bij twee tot drie centimeter. Ter vergelijking, de ijsvereniging in Doetinchem die een prachtige skeelerbaan heeft was afgelopen winter eenentwintig dagen open. Wij twee dagen..."

Zorgen om continuïteit
Als er eerder en langer geschaatst kan worden, zal dat de vereniging meer inkomsten opleveren. "We hebben gelukkig veel trouwe leden", zegt Mees, "waaronder ook een flink aantal dat zelf niet meer schaatst, maar meer inkomsten zijn nodig voor de continuïteit van de vereniging." Om diezelfde reden hoopt Mees dat uitbreiding met skeeleren voor verjonging van het 'tamelijk bejaarde' bestuur zal zorgen. De vereniging is in gesprek met andere partijen, waaronder de Van Starckenrode Scoutinggroep om het clubgebouw te delen. "Maar dat zijn nog maar prille plannen", aldus Mees. Over de beoogde locatie rept Mees nog niet. "Dat is nog te voorbarig", zegt ze. Ook de gemeente Winterswijk wil zich nog niet uitspreken over de beoogde locatie. "Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe locatie", aldus Harm de Vries van de gemeente Winterswijk. "Omdat dit onderzoek nog loopt en hier meerdere partijen bij betrokken zijn, kunnen we hier op dit moment hier nog niets over zeggen."

'Zou raar zijn als koudste plek van Nederland geen ijsbaan heeft'

2018 open?
Het bestuur, bij monde van Mees, is positief gestemd over de toekomst. Er is goede hoop dat de nieuwe ijsbaan in 2018 open zal gaan. "De gemeente is erg positief over onze plannen die we onlangs aan burgemeester en wethouders hebben gepresenteerd", licht Mees toe. "In die presentatie hebben we duidelijk gemaakt hoe vaak we al hebben moeten verhuizen en dat we graag een locatie willen waar we kunnen blijven. Daar is positief op gereageerd. Als het goed is, worden de plannen in september of oktober in de raad besproken. Wij hebben goede hoop. Het zou toch ook te gek zijn als de koudste plaats van Nederland, Winterswijk, geen ijsbaan heeft?"


DAW: Wat kan je er mee?

MEDDO - LTO Noord, afdeling Oost Achterhoek houdt op dinsdagavond 12 september een informatieavond, getiteld: DAW, wat kan je er mee?. Mensen die willen weten wat het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer voor hen kan betekenen, zijn van harte welkom vanaf 19.45 bij café restaurant Spiekerman, Goorweg 5 in Meddo. De avond zal in het teken staan van maatregelen om de veranderingen in het klimaat als agrarisch bedrijf te kunnen opvangen. Het gaat om maatregelen ter verbetering aan percelen en/of watergangen die wateroverschot of water tekort (deels) kunnen opvangen en ook het waterkwaliteit verbeteren. De maatregelen kunnen leiden tot productieverhoging en/of schadebeperking. DAW Winterswijk/Huppel wordt mede mogelijk gemaakt door ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling), de provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel.