De dammers in actie. Foto: PR
De dammers in actie. Foto: PR Foto:

Boeiende damsimultaan

WINTERSWIJK - Woensdag 30 augustus opende WDV Winterswijk het damseizoen met een simultaan tegen de clubkampioen: Erik ten Hagen. Dit leverde spectaculaire partijen op met verrassende uitslagen. Uiteindelijk behaalde clubkampioen Erik ten Hagen 73% van de punten binnen, net iets meer dan bij de eerste editie.

Het verschil ten opzichte van vorig jaar was dat er nu gespeeld werd met analoge en digitale klokken, zodat iedereen zijn eigen speeltempo kon bepalen.

De start van Erik was goed, zo werd er door combinaties al vrij snel gewonnen tegen Wim Klaassen, Paul Hageman en John van Laarhoven. Al kwam hij tegen John goed weg aangezien John door een combinatie eerst zelf nog één schijf voorsprong behaalde.

Tegen Zeeg Jongkoen kwam hij door een schijf cadeau te doen ook op achterstand. Zeeg gaf die voorsprong echter niet meer weg. Hij behaalde zelfs dam en speelde de partij vervolgens foutloos uit.

Dit was niet de enige nederlaag van de avond, want Wim Sonderen wist ook te winnen, doordat hij een combinatie naar dam uithaalde. Wim moest nog oppassen gezien het schijvenaantal, maar speelde zorgvuldig naar de winst.

Winst was er vervolgens wel tegen Augustin Saouadogo en Frank ten Hagen door misrekeningen af te straffen middels vrij eenvoudige combinaties. Huisdamkampioen Gerwin Doornink bood lang goed tegenstand, maar kon uiteindelijk een nederlaag niet voorkomen.

Voorzitter Jan Elgershuizen en meervoudig clubkampioen Erik Oonk speelden een degelijke partij, maar konden geen winst vinden en kwamen allebei remise overeen.

Kees Spruijt kon in het middenspel opgelucht ademhalen, toen hij op 1 seconde niet door de klok ging. Uiteindelijk ging de partij lang gelijk op en werd het de langste partij van de avond, maar kon hij niet voorkomen dat Erik het eindspel winnend afsloot.

Met een score van 16 punten uit 11 wedstrijden behaalde Erik ten Hagen een score van 73%, wat een lichte verbetering is ten opzichte van de vorige editie. Het was in ieder geval weer een leuke start van het damseizoen.

Volgend jaar zal WDV het seizoen wederom starten met een simultaan tegen de clubkampioen. Of dat weer Erik ten Hagen wordt is maar de vraag, aangezien er dit seizoen twee ervaren nieuwkomers zullen deelnemen aan de competitie. Op de clubavond van woensdag 13 september zal die competitie starten, waar ook altijd de mogelijkheid is om gewoon een potje te schuiven.


WRPC-leden bij top acht van Nederland

WINTERSWIJK - Op zaterdag 2 september startten leden van de WRPC op de Hippiade in Ermelo. Het viertal van commandante Ira Beusink kwam uit in de klasse L. Zij reden een nette proef, die werd gewaardeerd met 201 en 202 punten. Een percentage van 67,17% . Ook de Zeewolder Ruiters kwamen op deze score uit. Echter ging deze vereniging door de ex- aequo regeling met de vijfde prijs naar huis. Met een zesde plaats van een groot deelnemersveld (19) mogen de WR&PC dames trots zijn op deze behaalde prestatie!

Bij het verenigingsrijden komen er vier combinaties in het springen en de dressuur aan start. De punten van de dressuur worden bij elkaar opgeteld en de strafpunten van het springen worden eraf gehaald. Alle punten bij elkaar en de 'fouten' verrekend, kwam de vereniging uit op 757 punten. Helaas 0.5 punt tekort voor een prijs maar met een keurige achtste plaats van Nederland mag het team toch trots zijn. Het team werd begeleid door Lies Bastiaanse (dressuur) en Wouter Hermelink (springen).

Er werd ook individueel gestart op een tweetal wedstrijden, te weten: Vragender en Haaksbergen. In Vragender werd dressuur verreden. Sterre Hoitink kwam hier aan start met haar pony Lucano in de klasse L1 en ging met een tweede prijs naar huis. Ze haalde een score van 190 punten. Franne Wolterink reed hier met pony Dino Gomell naar een vierde plaats met 189 punten. Dominique Tolsma reed met haar pony Govert in de klasse L2 naar een tweede prijs met 202 en een derde prijs met 187,5 punt. Ze reed in Haaksbergen in de klasse B naar een prachtige eerste plaats met 90 punten voor stijl. Marica Delger kwam in Vragender uit in de klasse B met Poppings Annabel en behaalde een vierde prijs met 194 punten. Tessa Delger spande de kroon door twee maal een eerste prijs te halen in de klasse L2 met 204 en 201,5 punten.