Misterweg en andere provinciale wegen bemoeilijken aanleg glasvezel. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Misterweg en andere provinciale wegen bemoeilijken aanleg glasvezel. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Loopt aanleg glasvezelnet
vertraging op?

Discussie over kabels onder provinciale wegen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op vele plaatsen in het buitengebied wordt gewerkt aan de aanleg van een glasvezelnetwerk. Menig buitengebiedbewoner zit daar al lang op te wachten. Op de sociale media komen regelmatig foto's voorbij, waarin getoond wordt dat de kabel de meterkast heeft bereikt. Toch zal het nog even duren voordat de glaskabel gaat werken. Vervelend is dat er vertraging lijkt te zijn ontstaan, omdat de kabels nog niet onder de provinciale wegen door gelegd mogen worden. De provincie heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven.

Barrière
Tom van Beek (VVD), inwoner van Ratum, verbaasde zich hierover zeer en stelde daarom in de commissie Ruimte vragen aan verantwoordelijk wethouder Gert-Jan te Gronde. Door het buitengebied lopen vijf provinciale wegen, de Vredenseweg, de Corleseweg, de Misterweg, de Groenloseweg en de Kottenseweg. Die blijken nu opeens een barrière te zijn. De wethouder kent het probleem. Hij heeft er met de gedeputeerden van de provincie, die vorige week Winterswijk bezochten, al over gesproken. Hij gaat er vanuit dat er snel een oplossing komt.

'Het komt goed'
Dat de provincie 'dwars ligt' is enigszins verbazingwekkend. In Winterswijk was er al vroeg een initiatief om glasvezel aan te leggen. Er werd de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk opgericht, die in het streven om snel glasvezel aan te leggen stuitte op Europese stroperigheid. Daarom ontstond er het initiatief van de provincie samen met de Achterhoekse gemeenten om de Europese blokkades te omzeilen. "Wij gaan glasvezel aanleggen", was de boodschap. Helaas was die te optimistisch. Daarna zorgde CIF (Communication en Infrastructure Fund), een beleggingfonds, voor een doorbraak. Het fonds zag kansen voor een rendabele investering. Bij voldoende deelname kon aangelegd worden. Die kwam er en daarom zijn er nu drie ploegen in het buitengebied aan het werk. Onenigheid over de diepte van de ligging van de kabel is het probleem. Daar wordt nog over overlegd. "Het komt goed", zei wethouder Te Gronde. "Het wordt geregeld. De planning is nog steeds dat eind november alles klaar is."


Ernst Wollf centraal in Synagoge op Open Monumentendag

WINTERSWIJK - Het leven van veehandelaar Ernst Wolff begon in Vreden en liep over Westerbork naar Winterswijk. Dat leven van Wolff staat centraal in de Synagoge in Winterswijk op de Open Monumentendag op zondag 10 september.

De synagoge aan de Spoorstraat is een vaste deelnemer aan deze monumentendag, die jaarlijks in heel Nederland wordt gehouden. De sjoel is op zondagmiddag van 13 tot 16.30 uur gratis toegankelijk. Naast de synagoge zijn ook het mikwe (het badhuis) en de 19e eeuwse begraafplaats te bezichtigen. De toegang is voor iedereen gratis. Om 15.00 uur vertelt Marian Nijman van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten over het leven van Ernst Wolff (1906-1996). In zijn geboorteplaats Vreden, net over de grens bij Winterswijk, maakte hij op 9 november 1938 de Kristallnacht mee, de door de nazi's georganiseerde grootschalige pogrom, gericht tegen de Joodse bevolking van Duitsland.
In een gesprek met 'Hulzer Willem' Wilterdink vertelde Wolff over die nacht. "Ik sliep voor aan de straat en opeens hoor ik een lawaai en ik naar achter, naar m'n moeder. Ik zeg: ze hebben de ruiten ingeslagen. Bij de buurman, de etalageruiten. Toen zei mijn moeder: ga maar achterom weg, voor de jongens is het altijd veel erger." Zus Meta wordt in een vernietigingskamp vermoord, zijn moeder overleeft Theresienstadt, broer Karl Auschwitz en Ernst zit tot de bevrijding op 12 april 1945 in kamp Westerbork in Drenthe. In de zomer van 1945 komt Wolff naar Winterswijk. Terug naar Vreden wilde hij niet meer. "Nee, nee, nee, als je de kinderen hebt horen zingen 'Wenn das Judenblut die Strassen...', dat wilde ik niet."
Ernst Wolff pakte de veehandel weer op, hij was een vaste handelaar op de veemarkten in Doetinchem en Zwolle. Hij woonde en werkte in een boerderijtje aan de Waliënsestraat. De veehandelaar werd in februari 1996 begraven op de Joodse begraafplaats aan de Misterweg.
De deelname van de synagoge aan de landelijke Open Monumentendag wordt verzorgd door de Mr. F.W. Voorink Stichting. Deze stichting zet zich in voor het behoud van het synagogecomplex aan de Spoorstraat. Dat gebeurt onder meer door verhalen over het Joodse leven in Winterswijk te vertellen, door de sjoel open te stellen en bezoekers rond te leiden. Daarnaast zijn er jaarlijks verschillende culturele activiteiten, zoals lezingen, concerten en cursussen.

Ernst Wolff, veehandelaar. Foto: PR