Anton Reuvekamp en Wim Ruesink hopen dat er veel wensen worden ingediend. Foto: Achterhoek Nieuws,
Anton Reuvekamp en Wim Ruesink hopen dat er veel wensen worden ingediend. Foto: Achterhoek Nieuws, Foto:

Oproep: wensen gezocht om te vervullen op Ouderendag

WINTERSWIJK - De Nationale Ouderendag, die in 2009 als eenmansactie in Zeist begon, is sinds die tijd uitgegroeid tot een jaarlijks in oktober terugkerend landelijk evenement, waaraan vorig jaar al 36 gemeentes deelnamen. Toen een inwoner van Winterswijk daarmee naar de 'Winterswijkse Uitdaging' stapte, nam manager Harrie Garritsen de handschoen op, en al snel was er een comité gevormd om de wensen van ouderen in onze gemeente te gaan vervullen. Want daar draait het allemaal om volgens Wim Ruesink, die samen met Anton Reuvekamp in het zeventallig comité zit. Hij vertegenwoordigt de Zorgcombinatie Marga Klompé en Reuvekamp de ouderenbonden.

Door onze verslaggever

Op Nationale Ouderendag vervult het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers duizenden wensen van ouderen. Wensen, die zij zelf niet zonder hulp kunnen realiseren. Zijn de ouderenbonden vooral vertegenwoordigd om de wensen te faciliteren, andere organisaties in het comité zijn weer goed toegerust om via hun netwerken voor de uitvoering zorg te dragen.

De wensen worden verzameld, op haalbaarheid gescreend, en vervolgens worden vrijwilligers gemobiliseerd om het tot een succes te maken. Deze bundeling van krachten in een comité, is in Winterswijk prima tot stand gekomen.
De wensen kunnen variëren van een bezoekje aan de markt, een bezoek aan een museum, een voetbalwedstrijd, een rijtoer door de buurtschap of tot een dagje naar het strand(bad); maar de meeste wensen bestaan uit een bezoekje aan familieleden. Het comité staat 'gevechtsklaar' te popelen om wensen te vervullen en wil het laagdrempelig houden. De aanmeldingen voor de droomwensen komen echter maar sijpelend binnen; dat laat volgens het comité nog te wensen over.

Terughoudendheid laten varen
Volgens Reuvekamp heeft dat alles te maken met de bescheidenheid van de Achterhoeker. "Wij hadden dit al wel verwacht. Uiteindelijk zal deze dag door de Winterswijker worden omarmd, maar wij willen zo snel mogelijk aan de slag. Tenslotte beschikt Winterswijk over een leger aan vrijwilligers en er is een goede samenwerking tussen de vele organisaties. Juist in Winterswijk zou deze dag veel blije gezichten kunnen opleveren."

'Omgeving mag best een beetje helpen om wens van oudere kenbaar te maken'

Het moet natuurlijk de wens van de oudere zijn, maar de omgeving van de eenzame oudere, kinderen of kleinkinderen kunnen een handje helpen om de hartenwens kenbaar te maken. De uiterste inleverdatum is al met een week verschoven naar 8 september, maar de comitéleden geven aan, dat ook hier nog wel enige rek in zit.

Maar als nu dat familielid op vrijdag 6 oktober niet thuis is of de voetbalwedstrijd op zondag is? Volgens Ruesink hoeft de wens niet per se gekoppeld te zijn aan 6 oktober, maar de intentie om de wens te vervullen wordt op die datum kenbaar gemaakt. "Soms lijkt een wens misschien onuitvoerbaar, maar geen enkele wens wordt bij voorbaat afgeschoten. Wij willen de uitdaging aangaan en kunnen via onze netwerken bij bedrijven en vrijwilligersorganisaties veel tot stand brengen. Landelijk kwam er al eens de brandweer aan te pas om een wens te vervullen. Zo spectaculair hoeft het niet te zijn, maar wij zullen er alles aan doen om iets voor elkaar te krijgen."
"Dus hebt u een wens? Iets wat u graag wilt doen, maar moeilijk vindt om alleen uit te voeren? Op Nationale Ouderendag vervult iemand uit Winterswijk samen met u deze wen. Aanmelden, die wensen, dus!", is de oproep.
Er zijn wenskaarten te vinden bij onder andere zorgcentra, ziekenhuis, huisartsen en fysiotherapeuten. Bellen kan ook: naar tel. 0543-218000 of mailen naar winterswijk@nationaleouderendag.nl.