De Naoberdagen zijn bij Erve Kots in Lievelde. Foto: PR
De Naoberdagen zijn bij Erve Kots in Lievelde. Foto: PR Foto:

Kracht en pracht van het oosten op Naoberdagen

LIEVELDE/RUURLO – Het 10-jarig bestaan van het tijdschrift Naober kent deze nazomer een feestelijk hoogtepunt: de eerste editie van De Naoberdagen. Op 23 en 24 september komt het magazine tot leven bij Openluchtmuseum Erve Kots in het Achterhoekse Lievelde. Kijken, proeven en luisteren en ontdekken, op de verschillende themapleinen met circa honderd ambachtsmensen, streekproducenten en sfeermakers. Hoofdredacteur Marsha Walraven: "Als je ziet wat voor werk er allemaal wordt verzet om van die twee dagen een enorm feest te maken, krijg ik ontzettend veel zin om het eindresultaat te zien. Het terrein van Erve Kots wordt compleet getransformeerd tot Naober; alsof je écht door het blad wandelt. Hoe mooi is dat!"

Het Naoberplein vormt het gezellige middelpunt van de Naoberdagen. Onder het genot van een hapje en drankje genieten bezoekers hier van optredens van artiesten uit de regio. Brook Duo met Naober columnist Gert Jan Oplaat staat garant voor sfeervolle en herkenbare muziek. Dick van Altena schreef bijna 1100 liedjes, waaronder de nodige hits voor Mooi Wark, De Sjonnies en Saskia & Serge. Tijdens de Naoberdagen begeleidt hij zichzelf op gitaar. Sandra Vanreys is er op zondag, waarbij ze ongetwijfeld haar 'Ode aan de Achterhoek' zal zingen. Marlies Claasen brengt korte verhaaltjes door middel van klank, melodie en ritme. Theater is er onder meer van Herman Kampman en Jan Niewold. In het dialect!
Lezers kunnen op het Naoberplein ook de makers en columnisten van het tijdschrift ontmoeten. En daar kijkt hoofdredacteur Marsha Walraven naar uit. "In Lievelde is veel moois te beleven op de Naoberdagen. Omdat ik nog maar net ben aangetreden als hoofdredacteur ben ik extra benieuwd naar de lezers die op dit evenement afkomen. Wat maakt Naober Naober? En wat willen de mensen teruglezen in het blad? Belangrijke vragen voor ons als redactie. Ik hoop de antwoorden te vinden op de Naoberdagen."
Ook is er veel interactie met het publiek rondom kennis van de regio en de streektaal. Hiermee zijn zelfs ballonvaarten te winnen.

Lekkers uit de streek
In elke editie van Naober staan streekproducten in de schijnwerpers in de rubriek 'Preuverieje'. Deze eerlijke, vaak ambachtelijk bereide lekkernijen geven uiteraard ook smaak aan de Naoberdagen. Leveranciers uit alle streken van het oosten presenteren hun trots op het 'Heerlijk en Eerlijk' plein. Uiteraard is er ook 'live-cooking'. Zo komt chef-kok en vaste smaakexpert van Naober Nel Schellekens op zaterdag naar Lievelde. Volgens haar credo 'Van kop tot kont' verwent ze al jaren de liefhebber van de eerlijke keuken. Presentatrice en kookboekenauteur Nadia Zerouali verzorgt zondag een kookdemonstratie. Samen met haar vriendinnen Nynke Dolphijn van De Kookloods en Annet Nijboer van De Hippe Keuken en Zuster Evie (bekend van De Puike Potten en Hemelse Hangop). Tijdens de Naoberdagen gaan ze de uitdaging aan: een snel en verrukkelijk gerecht bereiden van streekproducten. Doen ze dit samen of gaan ze de battle aan? Achterhoeks versus Marokkaans?

Dolf Bierhuizen neemt zijn sculpturen in hout mee naar de Naoberdagen. Op het 'Hebbedingen'-plein ten slotte is het heerlijk struinen langs kramen met originele woonaccessoires, kleding, bloemen, kunst en handgemaakte sieraden.
Oosterlingen zijn trots zijn op hun rijke historie en cultuur. Dat geldt ook voor de streektaal en de vele gebruiken rondom naoberschap. Dit komt tijdens de Naoberdagen op interactieve wijze naar voren op het 'Cultuur en Natuur'-plein én in de zalen van Erve Kots. In de ambachtsstraat tussen de gebouwen vinden demonstraties en workshops plaats met oude ambachten als een smidse en houtbewerking. Door deze te combineren met moderne varianten als stipwerk en vilten wat momenteel weer helemaal hip is.

De Naoberdagen vinden plaats op 23 en 24 september van 10.00 tot 18.00 uur bij Erve Kots aan de Eimersweg in Lievelde. Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen via www.naoberdagen.nl en kosten 7,50 euro voor abonnees en tien euro voor niet-abonnees. Aan de kassa kosten kaarten 10 euro per stuk. Bij de entree is de toegang tot het museum Erve Kots inbegrepen. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Bezoekers die nu abonnee worden, ontvangen een gratis toegangskaart en een jaarabonnement voor 20 euro.