De Tuunte-fabrieken in de jaren 70. Bron foto: Oud Winterswijk
De Tuunte-fabrieken in de jaren 70. Bron foto: Oud Winterswijk Foto:

De Tuunte overwon al vele tegenslagen

Mogelijk doorstart Tuunte Fashion

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Sinds 1921 werd het textielbedrijf al door de plaatselijke bevolking de Tuunte genoemd, omdat het in het Tuunterveld was gebouwd op de plek waar tegenwoordig de supermarkt van de Jumbo ligt. In 1931 werd de 'Nederlandsche doekencentrale' zoals het bedrijf aanvankelijk heette officieel omgedoopt in "Weverij en confectiefabriek de Tuunte NV". Stoomweverij, machinekamer ketelhuis en kantoren werden al in 1919 gebouwd. De Tuunte was daardoor bijna toe aan het honderdjarige jubileum. Het is op dit moment echter onzeker of dat gehaald zal worden. Deze week werd Tuunte Fashion, de overgebleven tak van het bedrijf, failliet verklaard. Toch is er hoop op een doorstart, zodat dat jubileum niet helemaal uitgesloten is.

Boekhouder Huijskes belangrijk voor de Tuunte
In die bijna honderdjarige geschiedenis overwon het bedrijf al vele tegenslagen. In 1919 werd het gesticht door een Bredevoortse fabrikant, maar in 1920 was die alweer failliet. Met kapitaal van de Aaltense textielfabrikant Driessen kon in 1921 het bedrijf opnieuw opgestart worden. Later in dat jaar kwam H.A. Huijskes als boekhouder in dienst. Hij zou een belangrijke stempel op de geschiedenis van de Tuunte drukken. In 1931 werd hij al mededirecteur. Op dat moment werkten er nog maar 30 mensen, maar dat nam snel toe in de jaren dertig, want er was veel vraag naar huishoudtextiel als vaat-, thee- en poetsdoeken. In 1940 kwam een volgende tegenslag: de Tweede Wereldoorlog brak uit.

'Moedige beslissing'
Aan het begin van die oorlog nam het bedrijf een 'moedige beslissing', zegt Willem Peletier in deel 2b van 'Winterswijk een eeuw verandering'. De Tuunte wilde namelijk niet produceren voor de bezetter. Die nam de bedrijfsgebouwen wel in beslag en gebruikte ze voor de opslag van levens- en genotsmiddelen. Dat wisten de Winterswijkers ook. Na de bevrijding ergens in maart '45, over de precieze datum zijn de meningen verdeeld, ging er menigeen heen met de kruiwagen. "Heel Winterswijk rookt de volgende dag 'Tuunte-shag', smeert 'Tuunte-boter' op het brood en vierde de bevrijding met 'Tuunte-dranken', schrijft Peletier.

Van fabriek naar warenhuis
Na de bevrijding komt de productie weer op gang, maar al snel komt de volgende tegenslag. De textielindustrie in Nederland heeft het moeilijk en ook de Tuunte moet in 1952 surseance van betaling aanvragen. Maar Huijskes weet het bedrijf te redden. Hij neemt alle aandelen over en sindsdien is het een familiebedrijf. "Nadat 250 man waren ontslagen", schrijft Hans de Beukelaer In 'Nijver in het groen', het standaardwerk over 'Twee eeuwen industriële ontwikkeling in Achterhoek en Liemers', "lukte het hem met 50 werknemers in Winterswijk het bedrijf weer renderend te krijgen." De Tuunte richtte zich toen op huishoudgoed, dat via de Sorbo in Vorden werd afgezet. In 1972 volgde een volgende koerswijziging, toen een groothandelsbedrijf werd overgenomen. Er werd begonnen met de in- en verkoop van warenhuishoudartikelen, ook in winkels in andere plaatsen. De weverij werd in die tijd verplaats naar de Laan van Hilbelink. In al die jaren werden ook nog de tegenslag van een brand en wateroverlast overwonnen.

Van goedkoop naar luxe
Daarna werd in Winterswijk de Tuunte een geliefde plek om goedkope kleren en huishoudelijke artikelen te kopen. Naast de weverij wordt de winkelketen Tuunte Fashion opgezet met vele filialen elders in Nederland. In 1990 worden de gebouwen aan de Tuunterstraat definitief verlaten. In 1993 worden weverij en winkels overgenomen door Rootinck Beheer. Tegenwoordig zijn daar alleen nog de winkels van over. Goedkope kleren kun je daar niet meer vinden, want zo'n vijf jaar geleden is besloten in te zetten op duurdere mode. Dat is nog geen succes gebleken, want de concurrentie van onder andere webwinkels is alleen maar groter geworden. Toch meldt de aangestelde curator dat er een goede kans is voor een doorstart, terwijl modedeskundigen zeggen dat de omschakeling verstandig is geweest. De winkels blijven voorlopig open.