Voormalig Koning Mike Bollen overhandigt de beker en zijn sjerp aan nieuwe Koningin Lia Eeltink. Na 136 schoten mocht zij zich de Koningin van Henxel en omstreken noemen. Foto: PR
Voormalig Koning Mike Bollen overhandigt de beker en zijn sjerp aan nieuwe Koningin Lia Eeltink. Na 136 schoten mocht zij zich de Koningin van Henxel en omstreken noemen. Foto: PR Foto:

Lia Eeltink koningin School- en Volksfeest in Henxel

HENXEL - Op vrijdagochtend 8.30 uur opent Harry Peterkamp, directeur van de Emmaschool, het School- en Volksfeest 2017 van Henxel. Tijdens het volkslied mogen Ab Klomps en twee basisschoolleerlingen de vlag hijsen en gaat het feest officieel van start. Vervolgens ging de bonte stoet richting het koffieadres. Dat was dit jaar de familie Bollen aan de Vredenseweg. Er klinkt erg harde feestmuziek uit verschillende installaties die de wagenbouwers graag meeslepen. Ook dit jaar is Christelijke muziekvereniging Eendracht weer van de partij om het feest muzikaal te ondersteunen.

Bij het ringsteken blijkt Aron te Paske de beste te zijn. Rond 11.30 uur worden de prijzen voor de mooiste wagens bekendgemaakt. Dit jaar is de eerste prijs voor 'Mondriaan'. 'Een mooie wagen, actueel onderwerp en zeer netjes geschilderd', was het oordeel van de jury. De tweede prijs ging naar 'Antistress kippen' die vooral door hun kostuums opvielen. De derde prijs was voor het 'Snoephuisje', dat er vooral zoet uit zag. Vervolgens rieden de wagens terug naar het feestterrein met de grote tent.
's Middags had iedereen de gelegenheid om onder genot van een kop koffie en een broodje Oud Hollandse spelletjes te spelen. Speciaal voor de kinderen verzorgde Eendracht muzikale spelletjes. Er werd gedart, gekegeld, geschoten en gesjoeld.
's Avonds verzorgen eigen leden, onder leiding van Lidy Legters de spelshow De Jongens tegen De Meisjes. Daarna presenteren Geert en Aron te Paske een online vragenspel waarbij het publiek via de mobiel mee kon spelen. De swingende band Hot Stuff zette in de avond de tent op kop.

Zonovergoten zaterdag
De volgende ochtend kwamen Koning Mike Bollen en zijn vriendin met hun gevolg naar de tent voor een Koninklijke receptie. Rond 13.00 uur scheen de zon volop en was het gezellig druk op het terrein. Koning Mike opende het koningsschieten en gaf zo het stokje af, voor de nieuwe koning of koningin. De 42 deelnemers deden hun best om de speciaal ontworpen Mondriaan vogel van zijn nest te schieten. Tegen het einde werd het bijzonder spannend omdat de vogel telkens nog niet in z'n geheel naar beneden wilde komem. Na 136 schoten was het Lia Eeltink die de nieuwe Koningin van Henxel en omstreken werd. Samen met haar man Henk nam ze de beker en felicitaties in ontvangst. In de middag was het tijd voor spelletjes, waarbij het hilarische voetbalspel Bubbelbal veel kijkers trok. Unity zorgde voor een gezellige muzikale omlijsting op deze zonnige feestdag.
Vanaf 21.00 uur stond de feestband Spot! op de planken. Ondanks de aangename temperaturen buiten, kregen ze het snel voor elkaar de hele tent te vullen en op kop te zetten. Het Koningspaar werd nogmaals in het zonnetje gezet, bier vliegt in het rond, er werd gelachen, gedanst, gefeest tot in de late uurtjes. Om 1.00 uur was het feest voorbij.

Uitslagen volkspelen 2017
Prijs voor de mooiste wagen: 1e prijs Mondriaan, 2e prijs Antistress kippen, 3e prijs Snoephuisje. Winnaars basisschool: Groep 3/4: Vrijdag: Ringsteken: Aron te Paske, Kegelen: Lucas Huiskamp, Fladderschieten: Bart Mengers, Sjoelbiljart: Sharon Groot Jebbink, Yahtzee: Joris Weerkamp, Hooivork darten: Wilma Wiggers. Zaterdag: Vogelschieten dames: 50- : Lesley ten Dolle, Vogelschieten dames 50+ : Joke Klomps, Vogelschieten heren 50- : Ruud Nijman, Volgelschieten heren 50 + : Wim Klomps, Kegelen: Wim Legters, Fladderschieten: André te Winkel, Sjoelbiljart: Janny Dunnewold, Dobbespel: Ruud Kolkman, Raadspel: Harrie Meerdink.


Martijn ten Pas districtskampioen
samengesteld mennen

WINTERSWIJK - Martijn ten Pas, voorzitter van Menvereniging Winterswijk, is zondag districtskampioen gewonden op de samengestelde wedstrijd mennen in Varsseveld. Bestuurslid Jan Broeze werd eerste in de Impulsklasse.

Martijn ten Pas begon met zijn pony's Suske TP en Wiske TP op zaterdag met een eerste plaats in de dressuur in de tien deelnemers tellende rubriek pony-tweespannen klasse L. Daar kwamen vervolgens in de vaardigheid (kegelparcours) geen strafpunten bij, waardoor de Winterswijker aan het einde van de eerste dag al aan de leiding ging.
De marathon op zondag werd een overwinning voor clubgenoot Niels Oonk. Dat leverde Oonk in de eindklassering een vijfde plaats op. Ten Pas werd derde in de marathon en was snel genoeg om de leiding te behouden. Dat leverde hem een kampioenslint op en een startbewijs voor het NK begin september.
"We stonden voor aanvang van de marathon slechts twee punten achter op de nummer één in het klassement, waardoor we echt volle bak moesten rijden", vertelt Martijn ten Pas. "In de eerste twee hindernissen kon dat ook, maar in twee hindernissen moesten we echt op safe rijden, want het parcours was heel krap. Uiteindelijk waren we snel genoeg voor de eindzege."
Jan Broeze won met zijn tweespan paarden de negen deelnemers tellende Impulsrubriek. Hij werd eerste in de dressuur, liet één bal rollen in de vaardigheid en liet de vijfde tijd noteren in de marathon. Freek Stronks werd tweede in het eindklassement. Op de eerste dag werd hij derde in de dressuur en liet een bal rollen in de vaardigheid. Op zondag werd Stronks tweede in de marathon achter Gerdjan ten Elsen die op de vijfde plek in de eindstand terecht kwam.

Verder was er een zevende plaats voor Matti Heideman in de twaalf deelnemers tellende rubriek ponytweespannen klasse M en Z en een derde plaats in de vijf deelnemers tellende rubriek tweespannen paard klasse M en Z.