Anouk Richters geeft uitleg over landschapselementen. Foto: Gerard te Hennepe
Anouk Richters geeft uitleg over landschapselementen. Foto: Gerard te Hennepe

Interessante fietstocht door prachtig buurtschap

HAART - Zoals al een aantal jaren gebruikelijk is wordt het 'SAAP-jaar' afgesloten met een fietstocht door een buurtschap. Deze keer was Haarts Belang aan zet om deze tocht te organiseren.

De fietsers hadden zich donderdag 29 juni op verzoek van Haarts Belang verzameld bij verenigingsgebouw De Ringkamp. Van daaruit vertrok het 28-koppige gezelschap, dat bestond uit raadsleden, afgevaardigden van de verschillende deelnemende verenigingen van de stichting SAAP (Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland) en belangstellenden voor een fietstocht door de buurtschap Haart.

Onderweg werd op een aantal plaatsen gestopt. Anouk Richters vertelde bij de verschillende gerealiseerde projecten, over de samenstelling, bijzonderheden en de waarde voor flora en fauna van deze verschillende elementen. Vanwege haar werkzaamheden bij het PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer) was Anouk bij het uitwerken en realiseren van een aantal van deze elementen betrokken.

Bij boerderij 'het Leemkamp' aan de Drenthelweg was een koffiepauze. Deze boerderij is de plaats waar Anouk samen met haar partner Bert Kämink woont, boert en een bureau voor tuin-en landschapsinrichting heeft. Onder het genot van een kop koffie vertelde Bert over de boerderij, de omgeving, de bodemsamenstelling en hun boerderij.

De tocht werd voortgezet en er werd er nog een aantal keren gestopt om naast de uitleg over de landschapselementen door Anouk te luisteren naar Geert Kämink die uitleg gaf over de akkerranden en over de wildspiegels die door de WBE (Wildbeheereenheid) zijn geplaatst. Tevens werd een bezoek gebracht aan de melkveehouderij van de familie Langeler aan de Bosweg. Hier zijn onlangs borden geplaatst met informatie over de veehouderij, een project dat door LTO is uitgevoerd met onder andere een bijdrage uit Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Aalten. Ook werd een kijkje genomen in de stal, waar onlangs twee melkrobots in werking zijn genomen.

Na de rit keerde het gezelschap terug bij De Ringkamp. Hier werd de fietstocht officieel afgesloten en kregen de deelnemers een plattegrond van de route met daarop de verschillende plaatsen waar een stop was gemaakt. De voorzitter van het SAAP overhandigde het Jaarverslag 2016 van het Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikelingsplan Aalten aan wethouder Ted Kok. In het jaarverslag worden de projecten vermeld die een bijdrage hebben ontvangen uit het Landschapsontwikkelingsplan. Steeds meer partijen weten het SAAP, dat de formele taak heeft om het Landschapsontwikkelingsplan uit te voeren, te vinden. Hierdoor ontstaat een grotere variatie van projecten. Per project wordt een verantwoording van de uitvoering gedaan in het jaarverslag. Ted Kok bedankte voor het jaarverslag en voor de organisatie van deze informatieve fietstocht.