De gebouwen aan de Spoorstraat. Foto: PR
De gebouwen aan de Spoorstraat. Foto: PR Foto:

Elke dinsdag wordt het joodse verhaal verteld

WINTERSWIJK - In de zomermaanden juli en augustus wordt elke dinsdagavond het joodse verhaal van Winterswijk verteld en getoond. Achter de gebouwen aan de Spoorstraat gaat een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19.00 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.

De synagoge wordt in het Jiddisch 'sjoel' genoemd, afgeleid van het Duitse woord 'Schule'. Een synagoge is namelijk een soort school, een plek om te lezen en te onderwijzen uit de Thora, die de grondslag vormt van het joodse geloof. Pal naast de synagoge staat een schooltje met twee klaslokalen - ook de joodse kinderen werden in het geloof onderwezen. Achter de synagoge, enigszins verstopt, staat het mikwe, het rituele badhuis. Het synagogecomplex omvat verder ook een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde. Ook is er een begraafplaats, dit tot het eind van de 19e eeuw in gebruik is geweest. In het hoge gras zijn nog acht grafstenen te vinden.
De gebouwen herinneren aan de eens bloeiende joodse gemeenschap van Winterswijk, die meer dan 300 mensen omvatte. De gemeenschap leeft voort in de verhalen: over veehandelaren en slagers, over kinderen en hun ouders, over de wekelijkse gang naar de sjoel, over kosjer eten en de uitvoeringen van de joodse toneelvereniging. En verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de massamoord. Van de Winterswijkse joden overleefden enkele tientallen de verschrikkingen van de Holocaust. De joodse gemeenschap telt nu nog maar ene handvol mensen. Het is nog steeds gelukt om de synagoge van Winterswijk in stand te houden.
Deze verhalen van en over de joodse Winterswijkers worden in de zomermaanden elke dinsdagavond verteld. Wie op die avond om 19.00 uur bij de ingang van de synagoge (Spoorstraat 32) klaar staat krijgt ze te horen. De bijzondere rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost €4,50. Aanmelden is niet nodig. Tijdens de rondleiding wordt de geschiedenis van joods Winterswijk verteld en is de sjoel van binnen te bekijken. Alle mannelijk bezoekers moeten in de sjoel hoofdbedekking dragen. Er zijn keppeltjes aanwezig, maar ook zelf meegebrachte hoofddeksels, zoals een pet, zijn toegestaan. Alle bezoekers dienen decent gekleed te zijn.
De culturele activiteiten in de synagoge van Winterswijk worden georganiseerd door de Mr. F.W. Voorink Stichting. Meer informatie daarover is te vinden op www.synagogewinterswijk.nl.


Archeus-atleet Max
Meuleman tweede op NK

VUGHT/WINTERSWIJK – Atleet Max Meuleman van AV Archeus heeft een zilveren plak gewonnen de Nederlandse Kampioenschappen atletiek voor junioren. De 18-jarige inwoner van Boulder, Colorado (VS) werd zaterdag in Vught tweede op de 3000 meter steeplechase voor junioren A. Met zijn 10.18.79 moest hij alleen Achraf Boutkabout (10.07.22) voor zich dulden.

Meuleman is momenteel lid van AV Archeus in Winterswijk, waar hij zich afgelopen maand voorbereidde op de NK. De geboren Geldropper woont met zijn familie in Amerika, maar wil naar Nederland verhuizen en verbleef afgelopen maand bij zijn opa in Winterswijk. Daar werd Max lid van Archeus om een licentie voor deelname aan de NK te verkrijgen.
B-juniore Daphne de Koning kon ook goed mee met de snelsten op de 2000 meter steeple. De Arches-loopster finishte als negende in 7.56.51.


Open dag kynologenclub

WINTERSWIJK - Kynologenclub Winterswijk, Frerikshof 7 houdt de open dag op 9 juli. De Open Dag begint om 10.30 uur en eindigt om ongeveer 16.00 uur.

Jonge rashonden tot 15 maanden kunnen beoordeeld worden door keurmeester Erna Upmeijer. Inschrijven hiervoor kan vanaf 10.30 uur in het gebouw op het hondenveld. De kosten zijn 5 euro. Men kan meedoen aan het wildbaantje en de behendigheidsbaan. Er zijn demonstraties en de schaapsherder is aanwezig met zijn hond. Er is informatie te verkrijgen over cursussen.