Van links naar rechts: Wibo Eugelink, Marijke Legters, Ilse Saris en Gerrit Vervelde. Foto: Bart Kraan
Van links naar rechts: Wibo Eugelink, Marijke Legters, Ilse Saris en Gerrit Vervelde. Foto: Bart Kraan Foto:

Enning Makelaars gehuisvest in 'lekker licht pand'

WINTERSWIJK – Normaliter verhuist een bedrijf, als het voor een andere plek kiest, naar een grotere locatie. Enning Makelaars is een van de weinige uitzonderingen. Want dat makelaarskantoor is sinds een maand gehuisvest in een nieuw pand aan de Burgemeester Bosmastraat 2D, dat afgelopen vrijdag officieel werd geopend door wethouder Ilse Saris en makelaar-taxateur Gerrit Vervelde. Zij trokken handdoeken weg van een groot bord en onthulden daarmee de foto's en contactgegevens van Vervelde zelf en Wibo Eugelink en Marijke Legters, de andere twee makelaars.

Door Bart Kraan

Het nieuwe onderkomen is met 130 vierkante meter ongeveer de helft kleiner dan het oude pand aan de Torenstraat 1 waar Enning sinds de ingebruikname in 1974 de beschikking had over 250 vierkante meter, verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping. Dat was in de optiek van de eigenaren van Enning te veel. "We hebben aan een verdieping wel genoeg. Vanwege de automatisering hebben we minder ruimte nodig. En vroeger konden mensen in ons oude kantoor ook terecht voor assurantiën en hypotheken, maar die hebben we niet meer'', aldus Eugelink die met het laatste deel van zijn opmerking verwijst naar de nauwe samenwerking die Enning Makelaars had met Lammers & Wellink Assurantiën. Laatstgenoemd kantoor was vanaf 1994 eveneens gehuisvest in het kantoor van Enning aan de Torenstraat, maar heeft nu haar domicilie aan het Beatrixpark.
Toen de beslissing om te verhuizen was genomen, ging Enning op zoek naar een nieuw onderkomen en vond dat dus aan de Burgemeester Bosmastraat, nog geen driehonderd meter verwijderd van het oude kantoor. "We hebben gekeken naar een nieuwe locatie, dit pand was te huur'', aldus Eugelink, die tijdens de inrichting namens Enning toezicht hield. "Dit pand is lekker licht, heeft alles wat we wensen.''
Ook zijn collega Marijke Legters is tevreden over het nieuwe onderkomen. "Dit pand bevat veel glas, waardoor het inderdaad lekker licht is. Dat wilden we graag, aan de Torenstraat was het heel donker.'' Wethouder Ilse Saris sprak voordat ze met Vervelde de openingshandeling verrichte, van een mooi makelaarskantoor en toonde haar waardering voor het makelaarskantoor. "Enning is al vijftig jaar een begrip in Winterswijk. Het ging een poos wat minder, omdat de woningmarkt onder druk stond. Maar nu gaat het weer beter en gaat Enning een mooie toekomst tegemoet.''
Gerrit Vervelde stond in zijn toespraak even stil bij het verleden van Enning Makelaars, dat in 1966 werd opgericht door Geert Enning, wiens vrouw Annie en dochter Jorien afgelopen vrijdag aanwezig waren. "Geert Enning was onze leervader, wij zijn hem veel dank verschuldigd'', aldus Vervelde, die Annie Enning het vorig jaar verschenen boekje over vijftig jaar Enning Makelaars en een bos bloemen overhandigde. Vervelde sprak tevens zijn waardering uit voor de mensen die in de afgelopen 51 jaar Enning Makelaars hebben helpen op te bouwen tot het bedrijf dat het nu is, inclusief de huidige werknemers Nolda Stemerdink, Barbara Nijenhuis (commercieel medewerksters), interieurverzorgster Els Oonk, administrateur Willy Westendorp en stagiaire Timon Klanderman.


Spieker van Kössink opengesteld

WINTERSWIJK - Tot de meest bijzondere gebouwen van Winterswijk horen ongetwijfeld de korenspiekers van Kössink en het Ravenhorst. De gebouwen werden omstreeks 1770 gebouwd; inmiddels zijn ze prachtig gerestaureerd. Extra bijzonder is, dat het spieker van Kössink geen nieuwe bestemming kreeg, maar als spieker werd gerestaureerd.

Dat betekent dat de eenvoudige inrichting goed te zien is: stookgelegenheid (er kon in worden gewoond) en luiwerk (om zakken graan naar boven te takelen). Het spieker van Kössink is eigendom van de Van der Lugtstichting; Vereniging Het Museum gebruikt het voor opslag.
In de maand juli is het spieker op drie middagen van 14.00 tot 17.00 uur voor het publiek geopend; het gaat om woensdag 5, donderdag 13 en zondag 23 juli.
In het spieker is een kleine expositie ingericht over spiekers. Aan het bezoek van dit bijzondere gebouw zijn geen kosten verbonden. Het spieker is te vinden aan de Kremerweg in de buurtschap Henxel. Naast deze openstelling zijn er in de maand juli ook twee fietstochten langs Duitse en Nederlandse spiekers. Deze tochten zijn op 7 en 16 juli en beginnen 's morgens om 9.00 uur bij het Kunst Ende, Misterstraat 94 in Winterswijk