Ds. Freerk Hovinga. Foto: Leander Grooten
Ds. Freerk Hovinga. Foto: Leander Grooten Foto:

Ds. Freerk Hovinga: de nieuwe voor(bij)ganger in Winterswijk

WINTERSWIJK - Nieuws over de kerk is veelal doorspekt van negativisme. De kerk trekt geen jong publiek meer en de animo neemt af, waardoor gebouwen verkocht worden. Toch ziet predikant Freerk Hovinga het zitten om in Winterswijk aan de slag te gaan. De 47-jarige Fries wil met de Winterswijkse kerk en samenleving antwoord geven op levensvragen. Op zondag 9 juli zal hij worden verbonden aan de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW). Een gesprek over zijn drijfveren om predikant te willen zijn in deze tijd.

Door Leander Grooten

Als hij komende zomer verhuist, verlaat hij met vrouw en kinderen het Groningse Grijpskerk, waar hij meer dan zeven jaar als predikant heeft gewerkt.
Het dorp telt zo'n 3000 inwoners, een andere orde van grootte dan Winterswijk. Maar toch ziet hij veel overeenkomsten. "Ook Winterswijk stelt zich de vraag hoe de kerk zich kan manifesteren. Het is een zoektocht waarin je elkaar nodig hebt om te komen tot antwoorden. De predikant heeft die antwoorden niet pasklaar, maar ik zie het als mijn taak om mee te denken en uit te proberen."

Het slinkende ledenaantal en minder aanwas van de jongere doelgroep, betekent voor Freerk niet dat de kerk uitsterft. "De groep 25- tot 50-jarigen zie je wel terug in het ledenbestand, maar niet in de zondagse kerkdienst. Ze betalen dus wel lidmaatschap. Als het een voetbalclub was geweest, hadden ze hun lidmaatschap allang opgezegd. Blijkbaar bij de kerk niet. De kerk betekent toch wel iets, ondanks dat ze er niet vaak komen."
Freerk is aangetrokken door de PGW om aandacht te besteden aan de jongere doelgroep. "Vanuit mijn ervaring zie ik dat jongeren andere vormen zoeken om hun geloof te uiten. Ik wil daarin helpend zijn."
Hovinga is in 2010 begonnen als predikant. Hij heeft naast theologie ook diergeneeskunde gestudeerd. "Ik had interesse in de landbouwhuisdieren, zoals koeien, schapen en varkens. Het leek mij makkelijker dan werken met mensen." Maar na negen maanden stopte hij met deze studie. "Als dierenarts sta je in dienst van de economie. Een zieke koe is snel afgeschreven als hij geen productie levert. Dan is het niet rendabel om te genezen, ook al kan dit in medisch opzicht nog prima. Ik kreeg ethische bezwaren en wilde niet meewerken aan deze industrie."
Zijn drijfveer om dominee te worden in de 21ste eeuw heeft te maken met de grote vragen van het leven: zingeving aan het leven geven. "Ik ben niet het soort predikant dat de antwoorden heeft. Verhalen uit de Bijbel, zijn altijd verhalen van mensen. Ik zie het als mijn taak om mensen te helpen om de vertaalslag naar hun eigen leven te maken." Hovinga vat zijn taak bescheiden op: "Een voorganger is altijd een voorbijganger. Eens ga ik weg, maar het gemeentelid moet verder."
Tijdens de intrededienst staat dan ook het Bijbelverhaal van de Emmaüsgangers centraal, waarin Jezus een poosje oploopt met mensen, om vervolgens ieders zijns weegs te gaan. De PGW kerkt in de Jacobskerk, de gotische kerk midden op de Markt. Maar staat de kerk figuurlijk gezien nog midden in de samenleving?
Volgens de 47-jarige predikant heeft de kerk een belangrijke rol in de maatschappij, die zij vaker mogen vervullen. "De opdracht uit de Bijbel is niet 'ga de wereld in en bouw kerken', maar luidt 'ga de wereld in en wees er voor elkaar'." Zo ziet hij een rol weggelegd voor de kerk in maatschappelijke discussies. "Denk aan het onderwerp voltooid leven. Dat raakt zo sterk de zingevingsvraag, de kerk mag daar best het initiatief in tonen op lokaal niveau."
Binnenkort verhuist Freerk naar de Achterhoek. Wat gaat deze geboren Fries missen aan het Noorden? "Het weidse landschap en de mensen waar ik lange tijd mee ben opgetrokken." Van het coulissenlandschap in Winterswijk zal hij zeker gaan genieten. "Op de fiets, want dat doe ik graag. Je zult mij regelmatig mijn huisbezoeken af zien leggen op de fiets!"
Op 9 juli wordt ds. Hovinga tijdens een feestelijke dienst verbonden aan de PGW. De dienst vindt plaats in de Jacobskerk op de Markt en begint om 10:00 uur en is voor alle geïnteresseerden toegankelijk.