Afbeelding

Tuinen open voor belangstellenden

WINTERSWIJK/RATUM - Iedere dinsdag in juli kunnen belangstellenden genieten van drie bijzondere tuinen in Winterswijk en Ratum. De tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uun te bezoeken. Het zijn alledrie grote tuinen die met veel liefde onderhouden worden. Twee tuinen liggen aan het einde van de Morgenzonweg op nummer 136 en 150. In Ratum kunnen bezoekers terecht op Kremerweg 10.

De tuinen aan de Morgenzonweg zijn ongeveer 100 meter diep en lopen helemaal door tot het ziekenhuisterrein. De huizen stonden oorspronkelijk in het buitengebied en hebben daarom een groter perceel dan men zou verwachten. Het is voor alle bezoekers – zowel Winterswijkers als vakantiegangers – dan ook heel verrassend om zulke diepe tuinen aan te treffen achter de beide tuinpoorten. Hoewel de diepte van de tuinen vergelijkbaar is, zijn de ontwerpen heel verschillend. Iedere tuin heeft een heel eigen karakter en sfeer. De eigenaren vertellen de bezoekers graag over wat er te zien is. Op Morgenzonweg 150 zijn dat Lidy en Tonnie Buil. Lidy weet erg veel van planten en heeft er prachtige borders mee gecreëerd. Bezoekers kunnen hier ook zelf gekweekte plantjes kopen. Op Morgenzonweg 136 vindt Janneke Helleman het leuk om foto's te laten zien van 9 jaar geleden toen de metamorfose van de tuin nog moest beginnen. De vele aanwezige bestrating is daarbij op allerlei manieren hergebruikt en zo is een parkachtige tuin ontstaan.

In Ratum, op Kremerweg 10 kunnen bezoekers de grote boerderijtuin van Gerda en Jan Wamelink bekijken. De tuin ligt rondom de boerderij en hier heeft iedere hoek zijn heel eigen sfeer. Eigenlijk bezoekt men hier meerdere tuinen tegelijk. Voor de moestuin en het slingerende bospad tussen de eiken door is Jan verantwoordelijk maar voor de namen van de vele vaste planten en kuipplanten verwijst hij graag door naar Gerda.

In alle tuinen is koffie of thee te verkrijgen. De toegang is vrij, een kleine gift is welkom. Meer informatie over de tuinen en de openingsdata staat in een folder die bij de VVV is te verkrijgen.

Bijzondere tuinen aan de Morgenzonweg. Foto: PR
Afbeelding