Vlnr. Else Klomps, Henk Dunnewold en Willeke te Selle, staand voor het gebouw Den Angang dat elke dag het startpunt van de Fietsvierdaagse is. Foto: Leander Grooten
Vlnr. Else Klomps, Henk Dunnewold en Willeke te Selle, staand voor het gebouw Den Angang dat elke dag het startpunt van de Fietsvierdaagse is. Foto: Leander Grooten Foto:

Vier dagen op de trappers voor goed doel

WINTERSWIJK - De jaarlijkse PeGeWe Fietsvierdaags start op dinsdag 25 juli vanaf de Markt in Winterswijk. Vier dagen kunnen deelnemers kiezen tussen drie verschillende routes die in lengte verschillen. De opbrengsten van de deelnemersbijdragen worden aan drie concrete goede doelen geschonken: de Voedselbank, Stichting Jarige Job en Joanne Foundation.

Door Leander Grooten

Al 38 edities gingen vooraf aan deze, een rijke ervaring waar de organisatie trots op terugkijkt. "Elk jaar hebben we nieuwe routes. Dit jaar gaan we richting Bredevoort en op de vierde dag tikken we Duitsland aan", aldus Willeke te Selle. Zij coƶrdineert de vrijwilligers die al jarenlang routes bedenken. "We hebben dagelijks routes van 15, 25 en 40 kilometer waaruit de fietsers kunnen kiezen.

Door de routes op papier mee te geven, kan de deelnemer op een later moment de route fietsen, op hun eigen tempo. "Of wanneer het weer tegenzit tijdens de vierdaagse." Henk Dunnewold kan de jaren niet meer tellen dat hij in de organisatie zit. "Zeker al tien jaar." In die periode kan hij zich niet heugen dat het weer te slecht is geweest. "Soms leidt alleen de voorspelling van buien tot minder deelnemers, maar het weer is eigenlijk altijd goed."

De PeGeWe Fietsvierdaagse trekt zowel Winterswijkers als toeristen. "Een van de deelnemers vertelde mij vorig jaar dat zijn vakantie geen vakantie is, als hij niet bij de Fietsvierdaagse is geweest", zo geeft voorzitter Else Klomps aan.
De organisatie merkt dat vooral senioren deelnemen. De routes zijn ook bijna allemaal per scootmobiel te volgen. Willeke te Selle: "Er was vraag naar, en we willen graag dat ook zij mee kunnen doen." Die houding kenmerkt de organisatie. "Het gaat erom mensen mee te laten doen op gebied van natuur, cultuur, recreatie, sportiviteit en goede doelen. Daar willen we voor staan", vat Else Klomps samen.
De PeGeWe Fietsvierdaagse vindt haar oorsprong in het zendingswerk. Jarenlang ging de opbrengst naar de stichting van Gerdy van Noort om kinderen in Ghana een beter leven te geven. Sinds een aantal jaren gaat het geld naar een regionaal, landelijk en wereldwijd opererend goed doel. "We roepen burgers op om met ideeƫn te komen." Dit jaar kwamen zij met de Joanne Foundation. Deze Aaltsense stichting, opgericht door de ouders van de in 2008 om het leven gebrachte Joanne Noordink, zet zich in voor het verbeteren van leefomstandigheden in Oeganda. De PeGeWe Fietsvierdaagse draagt concreet bij aan het plaatsen van een watertank. De andere goede doelen van dit jaar zijn de Voedselbank Oost-Achterhoek en Stichting Jarige Job.
De fietsvierdaagse is onderdeel van de Protestantse Gemeente Winterswijk. "Daar staat de afkorting PeGeWe voor, maar kerkelijke betrokkenheid is niet noodzakelijk voor deelname. Iedereen mag meedoen!"
Gemiddeld nemen zo'n 300 tot 400 mensen deel. Die brengen gezamenlijk duizenden euro's op. "Uiteraard samen met de vele bedrijven", voegt Else toe. De halteplekken waar de deelnemers hun stempeltje halen, zijn belangeloze sponsoren. En wie de stempelkaart vol heeft, maakt kans op een diner voor twee. Else besluit met de wens om meer mankracht: "Volgend jaar is de veertigste editie. Daarvoor kunnen we echt nog meer vrijwilligers gebruiken."
De 39ste editie van de PeGeWe Fietsvierdaagse wordt gehouden van 25 tot en met 29 juli. Dagelijks kunnen deelnemers zich vanaf 9.00 uur melden bij, en starten vanaf Ontmoetingscentrum Den Angang, Markt 46 in Winterswijk, wat tevens het eindpunt is van elke route. Deelname kost 4 euro per routeboekje voor een dag (14 euro voor een 4-dagen routeboekje). Deze routeboekjes zijn te koop bij Den Angang.Kinderen tot 15 jaar fietsen mee voor de helft van dat bedrag. Deelnemers mogen gratis de kerktoren van de Jacobskerk beklimmen. Voor meer informatie kan men kijken op https://www.facebook.com/pegewefiets4daagse/ en op http://pgwinterswijk.nl/activiteiten/pgwfietsvierdaagse.html.