Daan de Leeuw is de initiatiefnemer van het festival Oerkracht. Foto: Berthil van Wierden
Daan de Leeuw is de initiatiefnemer van het festival Oerkracht. Foto: Berthil van Wierden

Festival der Ambachten Oerkracht in Winterswijk

WINTERSWIJK - Het Festival der Ambachten Oerkracht is een actieve vakantieweek voor jong en oud, waarin ambachten en technieken centraal staan. Het wordt gehouden op landgoed De Zonnebloem te Winterswijk-Brinkheurne en vindt plaats van 6 tot en met 12 augustus. Er kunnen workshops van een week gevolgd worden en er worden activiteiten georganiseerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van handgereedschappen en oeroude basistechnieken.

De workshops vinden plaats in open ateliers te midden van de natuurlijke grasvlakten en waterpartijen van het landgoed. Het programma is veelzijdig en wordt verzorgd door gerenommeerde vakmensen die zich hebben verenigd tot samenwerkingsverband The Green Circle, zoals Anneke Copier (vilten), Daan de Leeuw (werken met vers hout en initiatiefnemer), Paul Klaasen (smeden), Sven Hoogerhoud (wilgen vlechten), Jan-Carel Koster (beeldhouwen in hout of steen), Maarten Damen (werken met klei) en Siegurd van Leusden (bushcraft: vaardigheden die nodig zijn om een tijdlang in de natuur te kunnen verblijven).
Deelnemers kunnen zich richten op één ambacht en bijvoorbeeld een eigen stoel maken van vershout. Maar het is ook mogelijk om twee verschillende workshops te combineren, zoals eerst je eigen mes smeden in de smederij en daarna een leren beschermhoes maken in de leerworkshop. Voor kinderen zullen er deze week aparte activiteiten georganiseerd worden, denk aan bushcraft, smeden of werken met natuurlijke materialen.
Gewerkt wordt met grondstoffen zoals wol, leer, wilgentenen, hout, ijzer, klei en steen. De vier elementen lucht, water, aarde en vuur zijn onmisbaar om tot een werkstuk te komen en vormen daarom een rode draad in de workshops. De cursist leert het verband te leggen tussen zichzelf, de herkomst van het materiaal en de technieken waarmee hij werkt. Onder leiding van de meesters in het vak groeit het respect voor materiaal en gereedschap, duurzaamheid en kwaliteit.
De ambitie van The Green Circle is mensen uit hun vertrouwde omgeving te laten stappen en ze een week lang met verschillende materialen aan het experimenteren te zetten, met mooie werkstukken als resultaat. Daarnaast is het evenement een beleving op zich: er wordt geëxperimenteerd met houtovens voor het vuren van klei. Heb je houtskool nodig, dan maak je die zelf en brood en pizza wordt gebakken in de traditioneel gebouwde broodoven op het terrein.
Tijdens het festival kan worden overnacht op de camping van landgoed De Zonnebloem. Basisvoorzieningen zijn aanwezig. Er wordt gezamenlijk gegeten, met het avondeten kan gezellig worden aangeschoven rond het kampvuur.
Het Festival der Ambachten is voor iedereen die zich met ambacht en natuur bezighoudt en geïnteresseerd is in oude technieken. Zowel vakmensen als mensen die zich voor het eerst willen verdiepen in een ambacht hebben met Oerkracht de mogelijkheid om te leren of zichzelf en anderen te inspireren.


www.thegreencircle.nl

KADER: Het Ambacht van Nu
Het ambacht is de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Dit wordt ingegeven door een tekort aan vakmensen en het verdwijnen van oude kennis en vaardigheden. Ambachten hebben altijd volop deel uitgemaakt van de samenleving. Ze hebben voldaan aan de behoeften van de maatschappij. Het is aan ambachtslieden om een antwoord te geven op de vraag wat hun vaardigheden kunnen betekenen in het licht van de eisen en wensen van de huidige maatschappij. Vanuit die gedachte verzorgt Daan de Leeuw natuurworkshops in diverse ambachten.
Beginnend met ruwe materialen werkt meester-houtbewerker Daan uitsluitend met de hand om te komen tot een natuurlijk vormgegeven product. De verwerking van ruwe grondstoffen uit de natuur tot eindproduct vraagt om kennis van materiaal, fysieke coördinatie, doorzettingsvermogen en vakmanschap. Dit zijn eigenschappen die in iedere maatschappij goed van pas komen. Daarom zette Daan in Engeland een praktisch onderwijssysteem op waarin ambachtelijke vaardigheden bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. In Nederland begon hij met het geven van workshops voor volwassenen, gebaseerd op de opgedane kennis in Engeland.
Om meerdere ambachten op deze manier onder de aandacht te brengen nam Daan het initatief tot platform The Green Circle. Via dit platform kunnen vakbekwame ambachtslieden, voor zover zij duurzame producten van natuurlijke materialen maken, hun kennis en vaardigheden overdragen. Momenteel bestaat The Green Circle naast Daan uit wilgentenenvlechter Sven Hoogerhoud, beeldhouwer Jan-Carel Koster, smid Paul Klaasen, keramist Maarten Damen, viltster Anneke Copier en leerbewerkster Daniëlle Roossier.
Door jarenlange toewijding en ervaring in hun vak hebben de vakmensen van The Green Cirkle een bijzondere verbondenheid gekregen met het materiaal waarmee ze werken, en daardoor ook met de natuur en zichzelf. Die kennis willen ze graag delen met belangstellenden, ongeacht of dit beginners zijn of collega's in het vak. Door vanuit ruwe grondstoffen een eigen ontwerp tot resultaat te brengen leer je jezelf op een andere manier kennen en ontwikkelen. Energie en creativiteit worden aangewakkerd en je krijgt meer oog voor de mooie materialen die de natuur te bieden heeft.