Onno Raspe in de weer met de afvulmachine. Foto: Bart Kraan
Onno Raspe in de weer met de afvulmachine. Foto: Bart Kraan Foto:

Brouwerij Wentersch komt met eerste bieren

WINTERSWIJK – Ze werden de afgelopen weken regelmatig aangeklampt, Michiel van der Vaart, Onno Raspe en Bart Looman, de eigenaren van brouwerij Wentersch. "Wanneer zijn jullie eerste bieren klaar?", werd hen dan gevraagd. De drie en hun personeel hoeven de liefhebbers van speciaalbier niet langer te laten wachten, want de eerste vijf bieren van Wentersch zijn deze week verkrijgbaar in de eigen brouwerijwinkel, de detailhandel en de horeca.

Door Bart Kraan

Deze bieren werden afgelopen weekeinde afgevuld op fles (voor de detailhandel en verkoop in eigen winkel) en vaatjes van twintig liter (voor de horeca). Dat kon dankzij de komst van de afvulmachine die vorige week zaterdag arriveerde en door werknemers van Meheen, de Amerikaanse leverancier van afvulsystemen met een vestiging in het Engelse Sheffield, werd geïnstalleerd. Die machine was het enige wat nog ontbrak in de brouwerij op de hoek van de Groenloseweg en Javastraat. "Het bier was al wel klaar, maar we hadden nog niet de beschikking over die afvulmachine", aldus initiatiefnemer Van der Vaart, die met genoegen toekeek hoe Onno Raspe met het nieuwe apparaat de flessen eerst schoonmaakte, daarna vulde en tenslotte van een etiket voorzag. "Dit is fantastisch, hier hebben we het voor gedaan."

Speciaalbieren
Speciaalbierfans kunnen deze week Blondelle (blond), Druuf (druivenbier), Citra IPA, Aan de Tripel (tripel) en Piet (weizen-IPA) kopen. De Druuf bestaat voor twintig procent uit druiven die de brouwerij van wijngaard Hesselink betrekt. Druivenbier is in Nederland nog relatief onbekend, maar in Italië een ware hype. Piet is gebrouwen naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de kunstbeweging De Stijl, waarvan de in Winterswijk opgegroeide kunstenaar Piet Mondriaan een van de belangrijkste exponenten is, en de inspanningen van de Winterswijkse middenstand om dit jubileum middels het 'aankleden' van hun etalages in de stijl van Mondriaan onder de aandacht te brengen.
"De gemeente heeft de winkeliers gevraagd om iets te doen naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van De Stijl. Daar hebben wij op ingespeeld door een Mondriaanbiertje te brouwen", vertelt Looman. De Piet is een combinatie van een fris weizenbier met in de afdronk het hoppige van een IPA, zonder dat de hop echt overheerst. "Mondriaan had zijn eigen stijl in De Stijl", glimlacht Raspe. "Wij hebben bij dit biertje onze eigen stijl gekozen en er iets van onszelf in gestopt."

Gagelbier
Nu de eerste vijf bieren zijn afgevuld, zet Wentersch in op vijf andere bieren die over zes weken klaar zijn. Van der Vaart, Raspe en Looman en hun brouwers Han Huiskamp, Matthijs Kondring en André Pampiermole gaan met gagel uit het Korenburgerveen gagelbier brouwen. Omdat gagel een beschermde plant is, heeft Wentersch eerst overlegd met Natuurmonumenten. De brouwerij ziet het gagelbier als een goed middel om Winterswijk te promoten. Tevens worden er een weizen, een dunkelweizen en een session-IPA gebrouwen. Laatstgenoemd bier heeft de bitterheid van de Citra-IPA, maar bevat slechts drie procent alcohol daar waar de 'grote broer' een alcoholpercentage van 6.5 heeft. Tenslotte brouwt Wentersch nog een speciaalbier voor De Strandlodge. Wat er daarna gebrouwen wordt, weten de drie eigenaren nog niet. "We vullen eerst deze vijf af, dan ontstaat er ruimte voor vijf andere bieren", zo geeft Raspe aan. "Daarna kijken we wel wat we doen. Ligt eraan hoe de bieren lopen en wat voor tijd van het jaar het is."

Blondelle, Aan de Tripel, Citra IPA, Druuf en Piet

De Wentersch-bieren zijn verkrijgbaar in de winkel van de brouwerij, die vrijdag en zaterdag vanaf 10.00 uur en op afspraak en bij rondleidingen open is. Daar zijn dan ook drie glazen te koop: een glas voor de weizen, een voor de IPA en een voor de overige bieren. "We zijn ook van plan om cadeaupakketten te gaan verkopen", vertelt Looman. "Die zijn aantrekkelijk voor bedrijven, die ze aan relaties kunnen geven. Als Winterwarm (waarvan Looman directeur is, BK) een aantal installateurs over de vloer krijgt, is het wel leuk om die mensen een bierpakket te geven."
Tevens zijn flessen Wentersch-bieren te koop in diverse winkels, zoals de Plus-supermarkten en speciaalbierzaak Stanislaw Brewskovitch in Enschede. "En we hebben contact gehad met de eigenaar van de Terborgse Wijncentrale'', aldus Looman. "Die was direct enthousiast. De Terborgse Wijncentrale bedient in totaal 350 horecagelegenheden in de Achterhoek, de Liemers en Twente, dus die heeft een uitgebreid netwerk."

Vrijwilligers gezocht
Het werk aan het gebouw is, nu de afvulmachine is gearriveerd, zo goed als klaar. Alleen moet het proeflokaal nog worden voorzien van planten en tapijten, terwijl er ook nog een aantal stoelen moet komen. Dat gebeurt woensdag, zodat Wentersch klaar is om excursies te gaan verzorgen. De eerst twee rondleidingen, die plaatsvinden op afspraak, staan voor zaterdag 24 juni op het programma. De gasten krijgen dan informatie over de bieren die Wentersch brouwt en het brouwproces en de gids geeft aan hoe ze het beste bieren van de Winterswijkse brouwerij met bepaalde spijzen kunnen combineren. "Er is op dat vlak heel veel mogelijk", aldus Looman. "Je moet sommige bieren niet combineren met hapjes die min of meer hetzelfde smaken. Maar aan de andere kant kun je best kruidige bieren met kruidige hapjes combineren, zoals tripel met kruidenkaas", zo vult Raspe aan. Uiteraard kunnen de bezoekers na de rondleiding in het proeflokaal Wentersch-bieren proeven: Druuf en Piet uit de tap, de overige drie uit de fles.

De rondleidingen van zaterdag worden verzorgd door Theo Elzinga, die in zijn werkzame leven bij Grolsch mensen rondleidde. "Hij is nu gepensioneerd, maar hij wilde hier wel deel van uitmaken", aldus Van der Vaart. "Dat doet hij als vrijwilliger. De ploeg vrijwilligers mag trouwens best wat groter worden, we kunnen nog wel wat mensen gebruiken voor het afvullen, de rondleidingen en de winkel."

Voor aanmelding voor excursies en het werken als vrijwilliger bij Wentersch: info@wentersch.nl.