De mispelbloem als Gelders symbool. Foto: By Rasbak
De mispelbloem als Gelders symbool. Foto: By Rasbak Foto:

Lagere afvalstoffenheffing door goede afvalscheiding

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - De goede scheiding van afval zorgt dat de afvalstoffenheffing gemiddeld lager is. Er zijn nog wel wat opmerkelijke cijfers die voor de gemeente aanleiding zijn voor nader onderzoek.

Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de groep die voorheen het laagste tarief betaalde, ook in de nieuwe situatie gemiddeld gezien iets goedkoper uit is. Er zijn echter ook uitzonderingen en de gemeente houdt deze goed in beeld en geeft hieraan extra aandacht.

In samenwerking met Rova wordt onderzocht of het wellicht zinvol is ondergrondse containers in het buitengebied te plaatsen om het aantal ledigingen in het buitengebied terug te dringen. Inwoners in het buitengebied krijgen daarmee de mogelijkheid om de minicontainer voor restafval om te ruilen voor een afvalpasje voor een ondergrondse container.

Nader onderzoek
Uit de evaluatie is ook gebleken dat bij iets meer dan 1000 huishoudens geen enkele lediging geregistreerd is. Deze huishoudens betalen wel het bedrag van € 155 vastrecht, maar hebben een variabel deel van 0 euro aan afvalstoffenheffing. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld door het huishoudelijk afval te deponeren in een bedrijfsafvalcontainer. Er kan ook worden gedacht aan mogelijk misbruik zoals pasfraude of het deponeren van afval in openbare afvalbakken en dergelijke. Om mogelijk misbruik in de toekomst aan te kunnen pakken, gaat de gemeente dit samen met Rova verder onderzoeken. Ook wordt een vergelijking gemaakt met andere gemeenten die ook omgekeerd inzamelen.


Nieuwe tweejaarlijkse erfgoedprijs van Erfgoed Gelderland

REGIO - Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten stelt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs in: de Gouden Gelderse Roos. Op 1 juni is de nominatie gestart.

Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerkingsprojecten en creativiteit stimuleren. De Gelderse Gouden Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje.
De Gouden Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact!
In aanmerking voor nominatie komen projecten en activiteiten met een innovatief karakter. Dat kan op gebied van digitalisering zijn, maar ook door creatief omgaan met erfgoed. De projecten hebben betrekking op het Gelderse erfgoed en verhaal en worden door een in Gelderland gevestigde of aan Gelderland gerelateerde partij gerealiseerd. Verder zijn samenwerking en realisatie door vrijwilligers belangrijke criteria.

Twee Gouden Gelderse Rozen
Er worden twee Gouden Gelderse Rozen uitgereikt: de publieksprijs en de juryprijs. Iedereen mag tot 18 augustus projecten en activiteiten indienen. Het publiek bepaalt met stemmen de winnaar van de publieksprijs. De Gouden Gelderse Roos Juryprijs is voorbehouden aan de leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland. Een vakjury beoordeelt de inzendingen en bepaalt de winnaar. De genomineerden voor de juryprijs dingen tevens mee naar de publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Het nominatieformulier en de voorwaarden zijn te vinden op de website.


www.erfgoedgelderland.nl


Vakantiegezinnen gezocht voor Berlijnse kinderen

REGIO - Pax Kinderhulp zoekt in regio Achterhoek gastgezinnen die in de periode van 22 juli tot en met 12 augustus een Berlijns kind een onvergetelijke vakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 6 tot en met 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen aan de onderkant van de samenleving hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft. Een vakantiegezin kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, een beetje aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in 'bagage voor later'.

Belangstellenden kunnen bellen met Anne-Marie Bröker, 06-47643848 of met Ans Huisinga, 06-10427314, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek.


www.paxkinderhulp.nl