Afbeelding
Foto:

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Wat voor soort vrijwilliger je ook bent: je bent bij het vrijwilligerspunt van harte welkom. Ook mensen met een beperking of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen vrijwilligerswerk doen. We proberen elke vrijwilliger in te zetten op de taken die het beste bij hem of haar passen. Je kunt vragen om specifiek vrijwilligerswerk dat je graag wilt doen, maar het is ook mogelijk om in het algemeen te "solliciteren". Als je aangeeft hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wat jouw wensen en mogelijkheden zijn, zoeken wij samen met jou waar jij het beste aan de slag kunt gaan. Naast de vacatures die op onze voorlopige website staan hebben we ook nog andere vacatures in onze kaartenbak.
Momenteel zijn we vooral op zoek naar vrijwilligers die als maatje op willen treden. Een maatje is een vrijwilliger die één-op-één gekoppeld is aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft. Dat kan in velerlei vormen. Zo kan men kiezen om maatje van een nieuwe Nederlander te worden. Men introduceert dan als het ware een nieuwe Nederlander in de Nederlandse maatschappij. Daarnaast worden er maatjes gevraagd die mensen naar bv een sportactiviteit of andere vrijetijdsbesteding begeleiden.
Interesse? Neem dan contact op met het Vrijwilligerspunt Winterswijk. Ria Bussink en Harrie Garritsen helpen je graag verder. Maak een afspraak of kom langs in de Torenstraat nr. 2 Mailen kan uiteraard ook. Mail naar info@vpwinterswijk.nl en het Vrijwilligerspunt helpt u verder.


vrijwilligerswerkwinterswijk.nl


Energieplannen in Winterswijk

De plannen rond de energievisie (lees grote ingrepen in ons buitengebied) in Winterswijk komen in beweging. Er is nu een nieuwe energievisie verschenen waarbij het lijkt alsof het werk van ons comité zijn vruchten begint af te werpen.
Bewoners worden betrokken en in eerste instantie wordt gemikt op besparen en het vermijden van de bouw van windmolens in Winterswijk. Maar pas op voor teveel optimisme. Het is zeker nog niet van de baan.
Want zolang de voorwaarde geldt dat in 2030 alle energie die in Winterswijk wordt gebruikt alleen maar in de Achterhoek mag worden opgewekt, blijft die aantasting van ons Nationaal Landschap zeer waarschijnlijk!

Daarom is de hulp van alle inwoners van Winterswijk die wel een gedragen, realistische en duurzame toekomst onderschrijven, maar die tegelijkertijd ons unieke kleinschalige coulisselandschap tegen grote ingrepen willen beschermen, nog steeds heel hard nodig!
De vraag of dat kan, of dat realistisch is, laat zich gemakkelijk beantwoorden. In mei 2016 heeft de gemeenteraad (zonder de begrenzing van de Achterhoek) namelijk al unaniem besloten dat: "hernieuwbare energiebronnen zowel binnen als buiten onze gemeentegrenzen kunnen staan". Tevens blijkt nu dat windenergie op zee vele malen goedkoper is geworden dan windenergie op land. In de nationale plannen is Nederland in enkele jaren zelfs exporteur van windenergie! Conclusie: Grote ingrepen in ons mooie landschap zijn dus niet nodig!
In het coalitieakkoord van deze huidige coalitie staat: "alle duurzaamheidsmaatregelen moeten passen bij de schaal en het karakter c.q. de gewenste uitstraling van (Nationaal Landschap) Winterswijk". Ook dat is een heel duidelijke uitspraak die zich niet verenigt met plannen die zo ingrijpen op ons landschappelijk kapitaal. Conclusie: Grote ingrepen in ons mooie landschap zijn dus niet nodig!
Dat is in potentie dus goed nieuws voor Winterswijk. Met de nieuwe energievisie wordt het dus mogelijk om samen zowel duurzaamheid na te streven, als ons Nationaal Landschap Winterswijk te beschermen. Wij willen de politiek partijen vragen om hierover een helder standpunt in te nemen, ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, dan valt er wat te kiezen.
Kom daarom op 8 juni om 20.00 uur naar onze volgende openbare bijeenkomst in Den Tappen in Miste.
Daar bereiden wij samen voor hoe we deze uitgestoken hand van het college gaan aannemen.
Daar praten we over wie en hoe wij gaan inspreken op de openbare commissievergadering in het Recreatiepark het Winkel, Slingeweg 20, Winterswijk. Kom allemaal en help mee om een duurzaam Winterswijk mooi te houden!


Bestuur comité behoud Nationaal Landschap Winterswijk
www.winterswijkwindmolenvrij.nl


Musica Jacobi met evensong

WINTERSWIJK - Zondagavond 11 juni is er om 19.00 uur een Evensong in de Jacobskerk te Winterswijk. Psalmen, liederen, lezingen, gebeden en muziek krijgen in dit gezongen avondgebed een vanzelfsprekende plek. Engelse componisten zetten al eeuwenlang de vaste gebedsteksten van de Evensong op muziek. Medewerking wordt verleend door de Jacobscantorij en lector Henk Vis. De Evensong begint om 19.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Bij de uitgang wordt gecollecteerd.