Voorzitter Laurens Tenbergen van de Stichting Familiespektakel. Foto: Bart Kraan 
Voorzitter Laurens Tenbergen van de Stichting Familiespektakel. Foto: Bart Kraan  Foto:

Derde editie Familiespektakel

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Op zondag 11 juni vindt in het centrum van Winterswijk de derde editie van het Familiespektakel plaats. Volgens voorzitter Laurens Tenbergen van stichting Familiespektakel is het 'dé gelegenheid om te laten zien wat Winterswijk allemaal in huis heeft'.

Op het noordelijke gedeelde van de Markt worden hoofdzakelijk activiteiten voor jongeren gehouden. Zo maakt de zeventienjarige Anouk Kots foto's van kinderen die borden met teksten als 'I love Funnie' vasthouden. Tevens voert hiphop- en dance-instructeur Tim Aafjes van gymnastiekvereniging Penta er een dans uit, die hij speciaal voor het Familiespektakel heeft ontworpen. Tenbergen, glimlachend: "Ik vroeg hem of hij voor deze keer weer iets geks kon doen. Dat wilde hij wel, maar dan moest ik wel een keer bij hem een les volgen. Heb ik gedaan, was hartstikke mooi. De meisjes die hij lesgeeft, hebben zich kapot gelachen."
De grote parkeerplaats aan de Spoorstraat, door Tenbergen omgedoopt tot Koosteggeplein, is het domein van de hulpdiensten zoals het Witte Kruis, de brandweer en de dierenambulance. Mensen van deze hulpdiensten vertellen over hun werkzaamheden en laten hun voertuigen zien. Nieuw op die plek is het stoepkrijtplein, waar kinderen onder leiding van Franka Huizinga en Jessica van de Kaa tekeningen op straat maken. "En Franka en Jessica hebben er een grote ranja- en fruitbar."
Ook in de Notaristuin zijn diverse activiteiten. Zo presenteren verschillende afdelingen van Penta zich er, komt Constantijn Schreiber met een klim- en boommuur, laat Elleke te Winkel kuikens zien, vliegen er drones rond, houdt Henrieke van Beek een hondenshow en er is een leeshoek.
Het terrein rond het oude Raadhuis is, evenals de voorgaande jaren, het domicilie van de sportverenigingen. Mensen van Archeus, Vosseveld, O-Coach, Budocentrum, WTC, Hickory, zwembad Jaspers, Wiko, SMD en golfbaan De Voortwisch laten belangstellenden kennismaken met hun sporten. De Vereeniging Volksfeest staat er om belangstellenden te informeren over het bouwen van corsowagens, terwijl vier rijscholen kinderen van zestien en een half jaar en ouder een kennismakingsles aanbieden. "Dan mogen ze met een instructeur de weg op en krijgen ze een idee van wat een rijles inhoudt", aldus Tenbergen. Kinderen mogen vanaf De Post een ritje met een vrachtwagen maken.
Het Scholtenbrugpark is zondag 11 juni het domein van onder meer Scouting Winterswijk en de Oldtimervereniging, terwijl Derk Muller er een kunstproject houdt. "Mensen worden dan gevraagd om echt mee te doen, ze mogen dan met een waterpistool verf op een doek schieten'', aldus Tenbergen. Ook is er de MultiCultistraat met hapjes uit onder meer Turkije, Somalië en Marokko.
Op het Willinkplein vinden optredens van onder meer popkoor Rockpops en dweilorkest De Eierjongens plaats, presenteren kinderboerderij Freriks en speeltuinvereniging De Vrees zich en tovert Marcel Kramer belangstellenden om tot een ster voor een dag.
Op zondag 11 juni is voor het eerst tijdens het familiespektakel niets te doen in de Ratumsestraat. Voor de stands op gebied van gezondheid en wellness bleek bij eerdere edities te weinig belangstelling.
Hoewel het evenement steeds dichterbij komt, zijn Tenbergen en zijn mensen nog hartstikke druk met de voorbereidingen. Over een ding hoeven ze zich geen zorgen te maken: de medewerking van de gemeente die lof krijgt van Tenbergen. "Aanvankelijk was het voor wat betreft de veiligheid even puzzelen, want het familiespektakel was nieuw en vreemd. Maar nu is alles duidelijk en loopt het gesmeerd met de gemeente.''