Hendrik Weenink verzorgt een benefietpresentatie van 'Ach lieve Tijd' bij mueseumboerderij de Lebbenbrugge. Foto: PR.
Hendrik Weenink verzorgt een benefietpresentatie van 'Ach lieve Tijd' bij mueseumboerderij de Lebbenbrugge. Foto: PR. Foto:

Benefietpresentatie 'Ach lieve tijd' door Hendrik Weenink

BARCHEM/BORCULO – 'Ach lieve Tijd'. Onder deze titel presenteert Hendrik Weenink uit Barchem zondagmiddag 30 april in museumboerderij De Lebbenbrugge in Borculo een 'benefiet diapresentatie'. Hendrik Weenink (78) werpt met dit programma de vraag op: 'Hoe leefden onze ouders en voorouders van het verleden naar heden?' Het programma wordt afgewisseld met anekdotes, gedichten, spreuken en liedjes.

Door Jan Hendriksen

Aan de orde komen spreekwoorden en hun herkomst. Het ontstaan van Kerst en Sint Nicolaas komt ook aan de orde evenals Achterhoekse gebruiken. Hendriks vrouw Marianne Weenink zingt deze middag het Berkellied (eigen tekst en melodie) en het Lebbenbruggelied (eigen tekst). Hendrik Weenink is inmiddels al vijftien jaren 'rondleider' bij museumboerderij de Lebbenbrugge. Hij heeft vele jaren gewerkt als vertegenwoordiger bij de Familie Van Nelle in Rotterdam en bracht koffie, thee en tabakswaren aan de man. Toen Weenink in de VUT kwam bezocht hij de Lebbenbrugge. Hier kwam hij onder de indruk van dit prachtige historische gebouw en de verhalen van een 'rondleider'. Dat sprak hem aan. Hij dacht: "Dit kan wel iets voor mij zijn." Weenink gaf zich op als 'rondleider' en verdiepte zich in boeken over vroeger en over het verleden van de Lebbenbrugge. Zijn agrarische afkomst leek hem hier een voordeel. De Barchemer kreeg destijds bezoek van de secretaris van de Lebbenbrugge voor een kennismakingsgesprek aan huis. Hij werd goedgekeurd en zo is het balletje gaan rollen. En zo ontstond het programma 'Ach lieve Tijd'. Doordat het programma mede ontstaan is door de Lebbenbrugge wil Hendrik Weenink zondag 30 april een benefietpresentatie geven van 'Ach lieve Tijd' in verband met zijn vijftienjarig jubileum als 'rondleider' bij museumboerderij de Lebbenbrugge. Inmiddels heeft hij samen met z'n echtgenote het boek 'Vedan met Verhalen' op de markt gebracht. 'Ach lieve Tijd' begint zondag 30 april in de Lebbenbrugge om 14.30 uur. De Olde Schure is om 14.00 uur geopend. De entree is vijf euro, een consumptie inbegrepen.