Gerda ter Maat (l) en Ellis Breukelaar ontvangen allebei een diploma van de Aaltense wethouder Henk Rijks.
Gerda ter Maat (l) en Ellis Breukelaar ontvangen allebei een diploma van de Aaltense wethouder Henk Rijks. Foto: PR Streektaaldictee

Streektaaldictee: ruim honderd deelnemers

ACHTERHOEK - Wethouder Henk Rijks van de gemeente Aalten vatte het op het eind van de avond perfect samen: "Het Oost-Gelders Streektaaldictee houdt de moerstaal van Achterhoek en Liemers in ere."

Door Henri Walterbos

In de prachtig vernieuwde toneelzaal van uitspanning De Gouden Karper in Hummelo werd donderdag 23 maart het streektaaldictee voorgelezen door Henk van Aalten, die de Liemerse versie voor zijn rekening nam, en Dianne Marsman voor de Achterhoekse deelnemers. Meer dan honderd deelnemers luisterden geboeid naar de stukjes streekcultuur en schreven met klamme handen de woorden op die beide sprekers zorgvuldig en herhalend lieten horen. Ditmaal was het onderwerp 'vermaak' omdat het de tiende keer was, dat het streektaaldicteecomité het dialectfestijn organiseerde. De Westervoortse wethouder Theo Kampschreur en zijn Aaltense collega waren er speciaal voor komen opdagen. Femia Siero, directeur van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, die eerlijk bekende nog geen lidwoord plat te kunnen 'praoten', overhandigde Hans Beernink, de voorzitter van het streektaalcomité, een enveloppe met inhoud en wenste de dicteeclub opnieuw tien succesvolle jaren toe.

Het Achterhoeks deel van het dictee bezorgde de schrijvers de meeste moeite. 'Goechelende deerns', 'dellenhanen van keerls', 'staenn', 'verdeffedere' en 'däöneg' leverden veel rode streepjes op. Maar ook het Liemers 'foerie', 'vad' en 'moed' bleken hinderpaaltjes. Gerard Bomers, ingedeeld in de 'butencategorie', was met slechts zes fouten, de beste van alle oud-winnaars. Annie en Berd Westerveld eisten de tweede en derde plaats op met 9 en 13 fouten. De hoofdprijs, een heus diploma en een cheque, moest worden gedeeld. Ellis Breukelaar en Gerda ter Maat maakten allebei slechts 11 fouten. Op plek 3 eindigde Eddy Geurtsen met 13 fouten. Bonne Route verzorgde de muzikale omlijsting van het streektaaldictee met prachtige sfeervolle liedjes.


Taalschool Winterswijk zoekt taalvrijwilligers

WINTERSWIJK - De Taalschool van het Graafschap College verzorgt cursussen Nederlands voor zowel Nederlandse laaggeletterden als volwassenen van buitenlandse herkomst. De lessen vinden plaats op twee locaties in Doetinchem en op de locatie Haitsma Mulierweg 36 in Winterswijk.

Voor ondersteuning in de lessen zet de Taalschool taalvrijwilligers in. Dit zijn mensen die het Nederlands goed beheersen en affiniteit hebben met de doelgroepen en met onderwijs. Voor de lessen in Winterswijk is de Taalschool op dit moment op zoek naar vrijwilligers. Iedereen die belangstelling heeft, kan contact opnemen met de contactpersoon van de Taalschool: Louise Fontaine, l.fontaine@graafschapcollege.nl of tel.
06 4052 8915.


taalschool.graafschapcollege.nl/vrijwilligers


Excursie KNNV

WINTERSWIJK - Op zondag 9 april a.s. houdt de afdeling Oost-Achterhoek van de KNNV een excursie naar de rijke voorjaarsbossen bij Wüllen en Ahaus (D). De excursie begint om 09.00 uur. Vertrek per auto (carpoolen) bij het VVV-kantoor te Winterswijk. Daar keert men in de tweede helft van de middag ook weer terug. De excursieleider is Fred Bos. Meenemen: flora en eventueel een kijker. Hier vindt men planten die -op Zuid-Limburg na-niet in Nederland voorkomen, zoals ongevlekt longenkruid en de vogelnestorchis (al bloeit die pas later in het jaar). Wel is de schedegeelster bewonderen die in Winterswijk niet voorkomt.