Suzan de Jong en Jan Willem Hengeveld. Foto: Bart Kraan
Suzan de Jong en Jan Willem Hengeveld. Foto: Bart Kraan

Project De Tuunte voor mensen met fors overgewicht

Doel is deelnemers te laten meedoen aan Marathon Nationaal Landschap

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - Sportcentrum De Tuunte in Winterswijk start deze maand met een project voor tien mensen die dertig tot vijftig kilo te zwaar zijn. Doel is de deelnemers gewicht te laten verliezen en hen zo fit en gezond te maken dat ze in september kunnen meedoen aan de zesde marathon Nationaal Landschap. De gemeente Winterswijk juicht het initiatief van harte toe en zoekt naar mogelijkheden om het ook in andere gemeenten te introduceren.

'Past binnen Achterhoek in Beweging'

Het is dan niet de bedoeling om de tien de hele marathon te laten afleggen. Alle groepsleden nemen een paar kilometer voor hun rekening, waarbij ze worden aangemoedigd door degenen die op dat moment niet hoeven te lopen. "We delen de marathon op, maar doen wel als groep mee'', zo geeft outdoor instructor Jan-Willem Hengeveld van De Tuunte aan.
"Op die manier kunnen de mensen elkaar motiveren. We hebben over onze deelname contact gehad met de organisatie van de Marathon Nationaal Landschap. De eerste geluiden zijn positief, we hopen op korte termijn uitsluitsel krijgen.''
Documentaire
Hengeveld kwam op het idee voor het project na het zien 'From fat to finish line', een Amerikaanse documentaire over de inspanningen van een groep mensen met overgewicht om zo fit te worden dat ze konden meedoen aan de Ragnar Relay Race. Dat is een door Ragnar Events uit Salt Lake City (Colorado) georganiseerde estafetterace van tweehonderd mijl voor teams van twaalf mensen, waarbij iedere deelnemer drie keer een afstand van tussen de drie en veertien mijl aflegt.
"Die mensen werkten een programma af dat bestond uit lopen en krachttraining'', aldus Hengeveld. "Het ging daarbij ook om elkaar motiveren. En goed communiceren, waardoor je als trainer beter inzicht krijgt in wat iedere deelnemer aankan. De deelnemers hebben ieder gemiddeld vijftig kilo verloren in een programma van een jaar.''

Hengeveld heeft vervolgens gezocht naar mensen die voor het programma in aanmerking komen. Hij en zijn collega Dascia van Waveren, die ook betrokken gaat worden bij de begeleiding van de groep, hebben nu twaalf mensen, daar waar ze aan de slag willen gaan met tien deelnemers.

Informatieavond
Toch zoeken Hengeveld en Van Waveren nog mensen die aan het profiel voldoen. "We zoeken naar een goede balans in de groep, waarin de onderlinge verschillen minimaal zijn. Te grote verschillen zouden namelijk van invloed zijn op het groepsproces. Dus we zoeken nog mensen. We houden woensdag 15 februari een informatie-avond, daarna bekijken wie er afvallen.''
Het programma dat Hengeveld en Van Waveren de deelnemers voorschotelen, bestaat uit lopen (aanvankelijk wandelen, daarna joggen) en krachttraining, zowel binnen als buiten. De twee gaan gaan twee keer per week met de groep aan de slag. Daarnaast dient iedere deelnemer een keer per week alleen te gaan sporten.
"Als mensen individueel ook aan de slag gaan, beklijft het beter. Sporten wordt zo hun eigen ding en als ze het zelf moeten doen, gaan ze sneller vooruit'', aldus Suzan de Jong, medewerker zorg, welzijn en educatie van de gemeente Winterswijk die het project ondersteunt.

Leefgewoontes aanpassen
Tevens dienen de deelnemers een aspect van hun leefgewoontes te veranderen. "Je kunt bijvoorbeeld stoppen met het drinken van frisdrank en overstappen op water of je kunt je slaapgedrag aanpassen'', zo geeft Hengeveld twee voorbeelden. "Dat heeft impact op je stofwisseling. Daardoor ga je je beter en fitter voelen, verbrand je meer en verlies je zo sneller gewicht. Je voelt je ook niet meer zo moe en je hebt meer energie om dingen te ondernemen.'' Tijdens het project moeten de deelnemers hun ervaringen met elkaar delen middels een eigen website. Zo stimuleren en helpen ze elkaar in de optiek van Hengeveld en Van Waveren. "Dingen vanuit de groep worden gemakkelijker geaccepteerd'', aldus Hengeveld. "Mensen helpen elkaar en slepen elkaar er doorheen. Het project is dus niet alleen voor de individuele deelnemers, maar voor de hele groep.''

Aanmelden
Het project van De Tuunte geldt als pilot. Het is de bedoeling van de gemeente Winterswijk dat het ook in andere gemeenten wordt geïntroduceerd. "Wij zouden het toejuichen als dit in de markt gezet wordt'', aldus De Jong. "Daarom willen we het breder trekken en ook elders in de regio Achterhoek laten introduceren. Achterhoek in Beweging stimuleert allerlei evenementen, zoals het EK vrouwenvoetbal dit jaar (met een aantal wedstrijden in Doetinchem, BK) en de Special Olympics die volgend jaar in de gemeente Oost Gelre worden gehouden. Een project als dit zou uitstekend onder de paraplu van Achterhoek in Beweging kunnen worden gehouden.'' Voor de informatieavond van woensdag 15 februari zijn nog plekken vrij. Belangstellenden kunnen mailen naar: info@detuunte.nl.