Excursiedeelnemers zoeken naar bloeiende planten langs de Wehmerbeek. Foto: Bernhard Harfsterkamp.
Excursiedeelnemers zoeken naar bloeiende planten langs de Wehmerbeek. Foto: Bernhard Harfsterkamp.

Op zoek naar bloeiende planten in Winterswijk

Vervolg voorpagina

Groene long
Ed Grotenhuis, voorzitter van de KNNV Oost-Achterhoek, had bij de planning van deze excursie, die al maanden geleden plaats vond, niet verwacht dat het zo warm zou zijn na de kerst. "Wij kijken al een tijdje wat meer naar de planten, die in het dorp groeien. Dat komt omdat we een boekje voorbereiden over de dorpsplanten van Winterswijk." Dat gaat in 2017 verschijnen als de Winterswijkse afdeling 100 jaar bestaat. Wie echter een bloemenzee had verwacht kwam bedrogen uit. Er bloeien weliswaar meer planten in de winter, maar de excursiedeelnemers moesten er wel goed naar zoeken. De meeste soorten vonden ze in de groene long van Winterswijk, bestaande uit de Scholtenbrug achter de Meddosestraat, het Willinkplantsoen en het gebied langs de Wehmerbeek achter verzorgingstehuis de Berkhof. In het stenige winkelcentrum viel beduidend minder te ontdekken.

Vroege bloeiers
Tijdens de excursie werd duidelijk dat er drie groepen planten zijn: de bijna-altijd-bloeiers, waarvan de meest bekende misschien wel het madeliefje is. Deze groep is alleen niet meer te zien als er een dik pak sneeuw ligt. De tweede groep bestaat uit de soorten die in de nazomer en herfst nog bloeien. Zolang er geen sprake is van strenge nachtvorst kunnen ze heel lang blijven doorbloeien. Dat geldt bijvoorbeeld voor de dagkoekoeksbloem met zijn rode bloemen. De derde groep bestaat uit de vroege bloeiers, zoals de hazelaar. Deze struik zie je echter wel steeds vroeger in bloei. In de laatste 30-40 jaar is die er toch minstens drie weken eerder. Heel veel vroege bloeiers werden er echter niet gezien. Naast de hazelaar eigenlijk alleen de narcissen op de Scholtenbrug, die hier doorgaans pas in de tweede helft van januari bloeien, en een winterakonietje in een tuin, want als je door het dorp loopt werp je ook een steelse blik in elke tuin. Toch was de conclusie aan het eind van de excursie dat 39 soorten veel is voor december. Een teken van klimaatverandering? Dat blijft een lastige vraag. In ieder geval een teken dat er dit najaar nog geen noemenswaardige vorst is geweest.


Nieuwe routes bij Hans Gemmink-TriasTocht

WINTERSWIJK - Op zondag 10 januari vindt de jaarlijkse Hans Gemmink-TriasTocht weer plaats. Dit jaar zijn er geheel nieuwe routes uitgezet door het buitengebied ten oosten van Winterswijk. De tocht wordt georganiseerd door wielerclub FTC Kotten.

De start is vanaf de FC Trias-accommodatie 'Huitinkveld' aan de Bataafseweg tussen 9.00 en 10.00 uur. Vanaf 9.30 uur wordt er met de jeugd een tocht van 12 km. gefietst. Dit onder begeleiding van enkele leden van FTC Kotten. Daarnaast zijn er tochten van 25 en 40 km. Alle tochten zijn volledig uitgepijld, met onderweg een tussenstop. Er is gelegenheid tot douchen en het afspuiten van de fietsen.
Dankzij bestaande en nieuwe sponsoren fietst FTC Kotten sinds deze zomer in een geheel nieuw tenue. Het traditionele en herkenbare oranje-wit-blauwe tenue is opgefrist.

De sponsoren voorzien de leden van FTC Kotten van een nieuw tenue.
De sponsoren voorzien de leden van FTC Kotten van een nieuw tenue. Foto: PR
De sponsoren voorzien de leden van FTC Kotten van een nieuw tenue.