VVD wil meer deelnemers aan buurtpreventie.
VVD wil meer deelnemers aan buurtpreventie. Foto:

Flyeren voor meer deelname aan buurtpreventie

VVD verspreidt 2000 flyers

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In november organiseerde de VVD een politiek café over veiligheid. Dat leidde op de woensdag voor kerst tot een vervolgactiviteit. Diverse VVD-ers trokken de wijken in om een flyer over buurtpreventie door de bus te doen, zodat de deelname aan dit burgerinitiatief groter zal worden. Deze vorm van preventie werkt via WhatsApp op de mobiele telefoon. 1100 Winterswijkers doen hier al aan mee, ongeveer 10% van de huishoudens. De initiatiefnemers, waaronder Rutger ter Braak die als coördinator optreedt, willen graag een hogere deelname. Het flyeren bleek meteen geholpen te hebben. "Vandaag heb ik al acht aanmeldingen gehad. Normaal zijn dat er ongeveer drie per week." De VVD heeft in het dorp en in de Brinkheurne en 't Woold 2000 flyers verspreid.

Buurtpreventie werkt volgens het SAAR-principe. Signaleer, Alarmeer politie via 112, App om je melding bekend te maken aan de WhatsApp-groep en Reageer. Wijkagent Berend Jager benadrukt dat vooral meteen 112 gebeld moet worden, als er iets verdachts in een wijk wordt gezien. "Het mooiste is wanneer we inbrekers of jongeren die bijvoorbeeld over een auto lopen op heterdaad kunnen betrappen." Na het bellen van de politie en het inlichten van de andere deelnemers aan de groep is het de bedoeling om te reageren. "Doe alle buitenlampen aan. Ga met de hond naar buiten of ga er met een paar man op af", zegt Jager. "De bedoeling is om zijn plannen te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan, zonder risico", staat op de flyer te lezen. Winterswijk is in elf wijken verdeeld, zeven in het dorp en vier in het buitengebied. Rutger ter Braak verdeelt de aanmeldingen over de wijken. Elke wijk heeft een eigen coördinator met wie hij regelmatig overlegt. In de Hoge Wieber is op dit moment de dekking het grootst. Voor het centrum komt er zelfs al een tweede groep. De omgeving van de Europalaan daarentegen is nog een zwart gat. "Flyeren helpt", zegt Ter Braak, "Maar flyeren in combinatie met mensen aanspraken is het meest effectief." Hoewel de VVD bij het flyeren niet heeft aangebeld, zijn er toch mensen die op straat of bij huis waren aangesproken. De reacties waren verschillend. "In de Brinkheurne hebben we een aantal mensen gesproken, die het al kenden", zegt Gosse Visser. Inge Klein Gunnewiek vertelt over een man die reageerde met "ik heb mijn eigen veiligheid" en daarna een mes liet zien. "Sommige mensen wilden niet meedoen, anderen zeiden dat ze het hartstikke goed vonden en zich gingen aanmelden."
"Ik ben al lid van Burgernet", was ook een regelmatig gehoorde reactie. Buurtpreventie is echter anders dan het burgernet, waaraan al 4500 Winterswijkers meedoen. "Dat werkt net andersom", zegt Berend Jager. "Dan krijgen de mensen een berichtje van de politie." Bijvoorbeeld als er iemand wordt vermist. "Burgernet gaat af van de capaciteit van de politie. Buurtpreventie is door de burgers zelf." Inbraken zijn er nog niet door voorkomen. Wel kon de overlast van een groep jongeren tegen gegaan worden en kon een vermiste man snel teruggevonden worden. Jager en Ter Braak hebben niet de indruk dat er onzinberichten via de app van buurtpreventie worden verspreid. Niet elke onbekende die een wijk inloopt wordt meteen gewantrouwd. Toch adviseert Jager om bij twijfel altijd 112 te bellen. Dankzij een burgercheque van de gemeente kan Buurtpreventie verder werken aan het vergroten van de bekendheid. Binnenkort worden er ook borden geplaatst bij de invalswegen van het dorp en de buurtschappen om iedereen te laten weten dat er in Winterswijk wordt opgelet.