Manuel van Dreumel sluit op zaterdag 30 januari zijn pandjeshuis aan de Burgemeester Bosmastraat. Foto: Bart Kraan 
Manuel van Dreumel sluit op zaterdag 30 januari zijn pandjeshuis aan de Burgemeester Bosmastraat. Foto: Bart Kraan  Foto: Bart Kraan

Manuel's Pandjeshuis sluit eind januari

WINTERSWIJK - Manuel's Pandjeshuis aan de Burgemeester Bosmastraat in Winterswijk is op zaterdag 30 januari voor de laatste keer open. Eigenaar Manuel van Dreumel sluit zijn zaak omdat hij zich niet kan vinden in de introductie van het Digitaal Opkopers Register.

Door Bart Kraan

Handelaren dienen vanaf 1 januari volgend jaar spullen die ze inkopen en verkopen, te vermelden in dat Digitaal Opkopers Register, dat de papieren registratie van ingekochte en verkochte spullen vervangt. Op dat systeem werd nauwelijks toegezien. Bij het nieuwe registratiesysteem krijgt de politie automatisch bericht als een gestolen product wordt ingevoerd.

Gemeente, politie en openbaar ministerie hopen dat door de invoering van het digitale registratiesysteem mensen die gestolen spullen doorverkopen, oftewel helers, sneller tegen de lamp lopen en dat zo heling wordt teruggedrongen.

Van Dreumel is echter meer dan tevreden over zijn manier van registreren (verkoop met het maken van een kopie van de ID-kaart van de verkoper) die hij hanteert sinds de opening van zijn zaak twee en een half jaar geleden. Hij ziet niets in het Digitaal Opkopers Register want hij is bang dat het nieuwe systeem niet gaat werken. De Winterswijker hikt met name aan tegen de termijn van vijf dagen tussen inkoop en verkoop die hij in acht moet nemen. In die tijd kan de politie in het digitale register zien of een aangeboden item al dan niet gestolen is. "Maar stel dat een dag nadat iemand voor veertien dagen op vakantie gaat bij hem wordt ingebroken. De termijn van vijf dagen is verstreken als hij aangifte doet.''

Bovendien vindt Van Dreumel dat hij vanwege de termijn van vijf dagen zijn klanten niet optimaal van dienst kan zijn. "Als ik 's ochtends een televisie inkoop en een klant toont 's middags interesse en we komen een prijs overeen, moet ik hem zeggen dat hij die tv pas over vier dagen kan ophalen'', aldus Van Dreumel. "Dat werkt niet.''
Ook loopt hij in zijn optiek financiële risico's, onder meer vanwege de fluctuerende prijzen voor onder meer zilver en goud. "Als ik bijvoorbeeld een gouden ketting inkoop en die vrijwel meteen kan verkopen, maak ik misschien tweehonderd euro winst'', aldus Van Dreumel.

"Maar als ik moet wachten, is de koers misschien gezakt en lijd ik honderd euro verlies. Er zou voor dit soort gevallen een verzekering komen, maar je moet wel zelf de premie betalen. En voordat zo'n kwestie is afgehandeld, ben je een paar maanden verder. Je zit in die tijd wel met een financieel gat.''


Vervolg op pagina 9


Op zoek naar bloeiende planten in centrum van Winterswijk

Nog 39 soorten, met dank aan de uitblijvende vorst

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Naar bloeiende wilde planten kijken in december? Tot enkele jaren geleden gebeurde dat zelden. Plantenliefhebbers gingen vanaf eind oktober min of meer in winterslaap, waarna het in februari tijd werd om te kijken hoe het er met de eerste voorjaarsbloeiers voor stond. Dit jaar organiseerde de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) Oost-Achterhoek op de zondag na kerst echter een excursie door het centrum van Winterswijk om na te gaan hoeveel planten daar nog bloeiden.

Tijdens een tocht van twee uur werden 39 verschillende bloeiende wilde planten aangetroffen. De KNNV in Winterswijk was niet de enige die op zoek ging naar bloemen. In heel Nederland worden tussen de eerste kerstdag en drie januari door liefhebbers de nog bloeiende planten genoteerd.

Vorig jaar 383 bloeiende soorten
Vorig jaar werd voor het eerst in heel het land naar bloeiende planten gekeken. In Groot Brittannië is dat al vele jaren een traditie. In ons land nam de stichting FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) het initiatief dit te doen. Ze vroegen de plantenliefhebber op "plantenjacht" te gaan, een term die niet elke florist overigens even geslaagd vindt, bleek tijdens de excursie.

Rondlopen en planten noteren is immers nog altijd iets anders dan jagen. Toch deden veel mensen mee en dit leidde er toe dat het er in heel het land in totaal 383 verschillende soorten in bloei werden gezien.

December was toen ook al relatief zacht, maar het kan nog warmer is dit jaar gebleken. De verwachting is daarom dat er dit jaar meer verschillende planten zullen worden waargenomen.


Lees verder op pagina 13