De vertegenwoordigers van EHBO Meddo overhandigen de AED aan Marjan en Frank Thiele.  Foto: PR
De vertegenwoordigers van EHBO Meddo overhandigen de AED aan Marjan en Frank Thiele. Foto: PR Foto:

Bijzondere kunstlezing in Koppelkerk Bredevoort

BREDEVOORT - De expositie Waterland van Engelbert L'hoëst (1919-2008) in de Koppelkerk wordt in zijn laatste week feestelijk afgesloten. Op donderdagavond 7 januari geeft de bevlogen kunsthistoricus Onno Maurer, directeur van Museum Flehite in Amersfoort, een uitgebreide lezing over het bewogen leven en het expressieve werk van Engelbert L'hoëst.

Engelbert L'hoëst werd in 1919 in Amersfoort geboren. Noch zijn moeder, noch zijn vader heeft de schilder gekend.
Met zijn pleegouders verhuisde L'hoëst naar Holten en verloor daar in het oosten van het land voorgoed zijn hart aan de Nederlandse landschappen en luchten. In het werk van L'hoëst zijn diverse invloeden te herkennen.

Zelf had L'hoëst er altijd moeite mee om bij een specifieke stroming te worden ingedeeld: "Op mij is geen "isme" van toepassing, want ik heb mij laten inspireren door het fauvisme, kubisme, impressionisme en expressionisme."
Er zijn verschillende grote exposities gewijd aan Engelbert L'hoëst. Middels een grote overzichtsexpositie in het Singermuseum in Laren maakte het Nederlandse publiek met hem kennis.

Ook Museum Flehite in Amersfoort wijdde verschillende grote exposities aan de schilder. Onno Maurer is één van de grootste kenners van het werk van Engelbert L'hoëst. Hij is auteur van het boek Zonneschilder over Engelbert L'hoëst en is tevens samensteller van de huidige expositie in de Koppelkerk. Na de lezing zal Maurer een uitgebreide rondleiding geven langs door de expositie van L'hoëst.
De lezing in de Koppelkerk in Bredevoort is op donderdag 7 januari, aanvang 19.30 uur. De entree kost tien euro inclusief een drankje na afloop.
Kaarten zijn te koop via de website.


www.koppelkerk.nl


AED voor eigenaren
Spiekerman in Meddo

MEDDO - Vorige week overhandigde de EHBO-vereniging Meddo een AED-apparaat aan Marjan en Frank Thiele die deze zomer café Spiekerman overnamen. Het apparaat ontvingen zij in bruikleen. Beiden hebben de reanimatiecursus doorlopen en kennen het apparaat goed.

Na aandachtig doorlezen van het bruikleencontract werd het ondertekend door beiden en door Elise Schurink en Peter Zieverink van de EHBO-afdeling. Peter had net daarvoor de ophanghaak bevestigd in de ruimte naast de gang bij Spiekerman en daar werd het aparaat na overhandiging opgehangen.

Hopelijk hoeft het apparaat niet of nauwelijks gebruikt te worden. Maar dat er een AED hangt, geeft een gerust gevoel. Zieverink: "Want wat als iedere seconde telt? Als iemand naast je, door een hartstilstand in elkaar zakt? Dan wil je in actie komen. 112 bellen en direct gaan reanimeren is dan een eerste vereiste en dat leer je bij je plaatselijke EHBO afdeling. Reanimeren is intensief en vraagt veel inspanning. Dat hou je niet zo lang vol. Ondersteuning van een AED apparaat (Automatische Externe Defibrillator) maakt de overlevingskans van het slachtoffer een stuk groter. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Als je het apparaat aanzet geeft het apparaat gesproken opdrachten.
Het apparaat vertelt de hulpverlener precies wat hij moet doen, namelijk: óf doorgaan met reanimeren óf een elektrische schok toedienen."
Volgens de wet mag iedereen een AED gebruiken. Maar het is wel gewenst dat men ermee oefent tijdens een reanimatiecursus. In een cursus leert men hoe een AED werkt en wordt er geoefend met het aansluiten en bedienen van het apparaat. Wie dan een keer echt een AED moet gebruiken bij een reanimatie, kent het apparaat en laat geen kostbare minuten verloren gaan.
De EHBO afdeling in Meddo geeft deze cursussen. Wie meer wil weten over cursussen die door EHBO Meddo gegeven worden, kan contact opnemen met Peter Zieverink, tel. 0543-569694.


De vertegenwoordigers van EHBO Meddo overhandigen de AED aan Marjan en Frank Thiele.  Foto: PR