Gertjan van der Molen en Nellie de Vries applaudisseren voor Ilse Saris, die het verhuispakket voor haar klus in ontvangst heeft genomen. Foto: Achterhoek Nieuws
Gertjan van der Molen en Nellie de Vries applaudisseren voor Ilse Saris, die het verhuispakket voor haar klus in ontvangst heeft genomen. Foto: Achterhoek Nieuws

Present Winterswijk van start

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Met een feestelijke bijeenkomst is stichting Present Winterswijk van start gegaan. Present brengt hulpvraag en -aanbod bij elkaar. De vrijwilligers melden zich met de door hen gewenste soort van werkzaamheden aan voor een project van één of meer dagdelen en Present zoekt daar een passende hulpvraag bij. De aftrap van Present Winterswijk vond donderdag plaats in het Gerrit Komrij College, door wethouder Ilse Saris.

Nelly de Vries geeft in haar presentatie over Present het voorbeeld van een vrouw, die haar 50ste verjaardag met vriendinnen vierde met een project, dat werd afgesloten met een etentje. De Vries benadrukt, dat ze niet concurrerend wil werken met andere hulporganisaties maar juist aanvullend en geeft daar ook voorbeelden van. Niet zonder trots vermeldt ze nog dat de methode 'Present' is opgenomen in de Databank Effectieve Sociale Interventies, als bewezen methodiek. Gevolgd door een luid applaus kondigt ze het tot stand komen van de eerste match aan: wethouders Ilse Saris en Rik Gommers gaan in januari Riek verhuizen. "We kunnen verhuisdozen dus goed gebruiken", was haar eerste oproep.

Kostenplaatje
Aan het eind van haar presentatie kreeg Nelly de Vries de vraag voorgelegd hoe een en ander wordt bekostigd. "Uit subsidies van diverse fondsen en natuurlijk de startsubsidie van de gemeente Winterswijk van 15.000 euro."

Ilse Saris en Rik Gommers komen in actie bij verhuisklus

Tiemen Zeldenrust, directeur Present Nederland ging vervolgens tijdens zijn toespraak in op een onderzoek naar de publieke waarde van Present: "Wanneer je door praktische projecten mensen uit een sociaal isolement kunt halen, spaar je kosten uit doordat er in de toekomst minder hulpverlening nodig is. Naast het sociale belang wordt er ook een economische waarde gecreëerd."

Verhuispakket
Na een intermezzo met twee toepasselijke liedjes door Camé den Hartog en Mark van der Mierden, (oud)leerlingen van het Gerrit Komrij College, was de eer aan wethouder Ilse Saris om de formele aftrap van het project te verrichten. Zij benadrukte nog eens de waarde van Present voor de bevolking van Winterswijk: "Meedoen en 'erbij horen' zijn kenmerken van onze participatiesamenleving." Gehuld in een shirt van Present nam zij een verhuispakket in ontvangst, dat goed van pas zal komen bij haar 'verhuisklus' samen met collega Gommers. "Ik hoop tegen mijn collega's uit Doetinchem te kunnen zeggen: 'In Winterswijk kunnen we er ook wat van'," aldus Ilse Saris..

Het napraten onder het genot van een hapje en een drankje leverde volgens een verheugde Nelly de Vries nog eens vijf aanmeldingen van vrijwilligers op. En de oproep om verhuisdozen zal ongetwijfeld ook nog een staartje krijgen.


www.presentwinterswijk.nl
tel. 06-14747345