Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Foto: Ad ter Welle
Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Foto: Ad ter Welle Foto:

Natuurbegraven en plek voor islamieten op begraafplaats

Ook meer mogelijkheden bijzetten urnen

WINTERSWIJK - De gemeente gaat de regels voor begraven op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan aanpassen. Dat gebeurt in het kader van het 'nieuwe uitvoeringsplan algemene begraafplaats Winterswijk', waarmee het college in oktober 2015 instemde en waarvoor nu de verordening begraafplaats en bijbehorende regelgeving worden versoepeld.

Door Bart Kraan

Met deze nieuwe regels wil de gemeente tegemoet komen aan de wensen van nabestaanden. "Een jaar geleden hebben we een nieuw beleidsplan aangenomen, waarin een aantal aanpassingen en moderniseringen zijn opgenomen'', zo geeft burgemeester Thijs van Beem aan. "Daarmee willen we inspelen op trends en wensen van nabestaanden.'' Zo houdt de gemeente straks nadrukkelijk rekening met het stijgende aantal mensen dat na overlijden gecremeerd in plaats van begraven wil worden. Zo is het straks mogelijk om urnen in bestaande graven bij te zetten. "Daar komt steeds meer vraag naar'', aldus Van Beem. De gemeente wil ook het aantal muren voor urnen uitbreiden. En er komt een urnenvijver, waarin speciale urnen drijven.

Islamitisch begraven
Er komt een speciale plek voor islamitische overledenen. "Voor deze mensen komt er een aparte hoek, waar ze eeuwige grafrust krijgen'', aldus Van Beem. Mensen die dat willen, kunnen in een natuurlijke omgeving begraven worden en het wordt mogelijk om as te begraven in het bos. De gemeente wil voor deze manieren van begraven de begraafplaats uitbreiden.

Ook urnenvijver en uitbreiding van urnenmuur

"Daarvoor moet inderdaad het bestemmingplan worden aangepast'', aldus Van Beem. "Die uitbreiding kan in principe plaatsvinden, want er is ruimte voor.''

Goedkopere graven
De gemeente gaat ook wat goedkopere graven aanbieden, bestemd voor mensen die een 'regulier' graf niet kunnen betalen. Zo'n graf is goedkoper dan een crematie. "Dat worden dan onderhoudsarme graven'', aldus Van Beem. "Een aantal mensen is afhankelijk van een smalle beurs, met hen willen we rekening houden. We willen niet dat mensen om financiƫle redenen zich genoodzaakt zien naar een crematorium te gaan.'' Voor deze budgetgraven gelden termijnen van 10, 15 of 20 jaar. 'Normale' graven worden straks voor 10, 20, 30 of 40 jaar uitgegeven.

Van Beem hoopt dat de versoepelde regelgeving ook bijdraagt tot het rendabeler maken van de begraafplaats. "Je moet ook bedrijfsmatig reageren en naar het financiƫle aspect kijken. Een begraafplaats moet de lokale gemeenschap bedienen en meegaan met de tijd. De algemene begraafplaats is meer dan honderd jaar oud, het is nu een andere tijd met andere trends. Maar geld is niet de enige drijfveer. De begraafplaats is een schitterende plek voor bezinning en het ophalen van herinneringen aan overledenen. We moeten ook nadenken over deze functies, daarover zijn we in gesprek met begrafenisondernemers.''

De gemeenteraad moet zich nog wel over de versoepelde regelgeving buigen. Dit punt komt tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 21 december aan de orde. Als de raad met de nieuwe regels instemt, gaan die op 1 januari in.

Na die datum begint de gemeente ook met de procedures ter uitbreiding van de algemene begraafplaats.