Daniel Abraham Gebru en de tolk. Foto Rob Stevens
Daniel Abraham Gebru en de tolk. Foto Rob Stevens

Daniel Abraham Gebru bezoekt ISK in Eibergen

EIBERGEN - De Internationale Schakelklas Klas (ISK) De Steege in Eibergen- onderdeel van het Winterswijkse Gerrit Komrij College - had afgelopen donderdag een bijzonder bezoek.

Door Rob Stevens

Te gast was namelijk Daniel Abraham Gebru, gouden medaillewinnaar van het wegwielrennen bij de Paralympics 2016 in Rio. Hem uit te nodigen was het idee van de begeleiders van ISK De Steege. Daniel komt namelijk uit Eritrea. En de leerlingen van ISK zijn bijna allemaal Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) die dit land zijn ontvlucht. Hun grootste bedreiging in Nederland is verveling en doelloosheid. Daniel kent dit gevaar en wees in zijn praatje de jongeren op de vele mogelijkheden die er zijn daar wat aan te doen in Nederland. Een tolk vertaalt zijn verhaal, sommige AMV-ers zijn hier nog maar twee weken.
Het was de eerste keer dat Daniel zijn verhaal voor een dergelijk gehoor hield. In zijn oranje trainingspak vertelt hij zijn levensverhaal en de rol van sport daarin. Daniel is 15 jaar geleden als alleenstaande minderjarige vanuit Eritrea gevlucht naar Nederland. Toen hij op een dag thuis kwam, 15 jaar oud, waren zijn ouders er niet. Die waren gevlucht voor oorlogsgeweld. Hij hoort pas veel later dat zijn vader is overleden in een Ethiopische gevangenis. Zijn moeder was ontsnapt en vond veel later via de bergen weer haar weg terug naar Eritrea. Met hulp van zijn buurvrouw en een mensensmokkelaar komt Daniel na een lange tocht door Ethiopiƫ in Kenia waar hij op het vliegtuig werd gezet. Naar Schiphol. Alleen, 15 jaar oud.

Daniel vertelt dat hij in Eritrea meervoudig kampioen wielrennen is geweest in zijn leeftijdsklasse. Wielrennen is namelijk populair in Eritrea. Dat komt door de Italianen, het Oost-Afrikaanse land is een Italiaans kolonie geweest. Daniel: Ik ben in diverse AZC's geweest en wachtte op en verblijfsvergunning. Dat was mijn moeilijkste tijd. Je hebt geen doelen. Daarom vraag ik jullie: "Wat ga je doen met je leven? Er is geen leven zonder doel!" Na 7 jaar kreeg ik mijn verblijfsvergunning, in het kader van een algemeen pardon. In 2008 ben ik begonnen met werken, als kok. Maar dat vond ik niet genoeg. Daarom ben ik na mijn werk weer gaan fietsen. Ik ben begonnen met een stadsfiets, daarna een mountainbike en toen een wielrenfiets. Met een paar schoenen kun je al gaan hardlopen. Wij uit Afrika zijn daar goed in. Zo kun je misschien wel marathonkampioen van Nederland worden. Geloof in jezelf!"

Vanaf 2014 richt Daniel zich alleen op het fietsen. Hij traint bij het Marco Polo Cycling Team waar zijn talent wordt ontdekt. De NOC*NSF nodigt hem uit voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daniel heeft namelijk een onderontwikkeld onderbeen, vanwege een zenuw kwetsuur bij de geboorte. Hij doet mee aan de wegkoers en lijkt daar op weg naar brons. Maar omdat de twee sprintende voorlopers ten val komen, pal voor de finish, wint hij uiteindelijk toch de gouden medaille.

Daniel Abraham Gebru houdt de jongeren van ISK De Steege voor dat hij uiteindelijk toch goud won omdat hij het brons niet wilde opgeven en daardoor bij de koplopers bij de buurt bleef. Daniel: "Doorzetten is belangrijk om wat te bereiken. Dan krijg je ook erkenning en zijn mensen blij voor je." Dan laat hij zijn gouden plak zien en het lintje dat hij kreeg omdat hij benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Er wordt geapplaudisseerd. Zijn boodschap is duidelijk: stel doelen, maak wat van je leven. Daniels nieuwste doel is mensen met een achtergrond als hij daarbij te begeleiden.