Vertrouwde gezichten bij Bakkerij Huiskamp Plus & Co. Foto: PR
Vertrouwde gezichten bij Bakkerij Huiskamp Plus & Co. Foto: PR

Bakkerij Huiskamp behoudt identiteit

Zelfde gezichten in bakkerij ondanks overname

BRINKHEURNE – Er heerst om negen uur al een gezellige drukte in Bakkerij Huiskamp op zaterdagmorgen 8 oktober, de dag na de officiële heropening van Bakkerij Huiskamp. Een week was de bakkerij gesloten wegens verbouwing. Niet alleen heeft de winkel een metamorfose ondergaan en is geheel opnieuw ingedeeld, ook achter de schermen is er veel veranderd. De naam 'Bakkerij Huiskamp' staat echter nog fier op het pand. Op het bord van de ruime parkeerplaats staat daar bescheiden onder: Plus & Co. Gerrit en Henny Huiskamp, de gezichten van de winkel, staan nog steeds in 'hun' bakkerij. Niet meer als zelfstandig ondernemer, maar in dienst van Plus & Co.

Door onze verslaggever

Bakkerij Huiskamp is wel een echte bakkerij gebleven, alleen met een nog groter assortiment. Brood, broodjes, croissants, pillewegge, gebak, de cranberry-bol. Niet te vergeten het speltmeel uit eigen veld en het speltbrood, dat grote bekendheid geniet en waar mensen van ver voor komen. Het assortiment is aangevuld met basis kruidenierswaren: melk, frisdranken, bier, wijn, koffie, thee, snoep enzovoort. Voor 90 procent PLUS-artikelen. "Dat is natuurlijk niet toevallig, want ik ken daar iemand", zegt Jeroen Bruggers van Plus & Co lachend. Hij spreekt van een perfecte combinatie. "We deden dezelfde dingen: zij verkochten, net als wij, brood, bezorgden boodschappen en verkochten kruidenierswaren. Huiskamp was al 8 jaar klant bij de PLUS en bestelde onder andere zuivelproducten. In 2010 hadden wij al rond de tafel gezeten. Door omstandigheden kwam het er toen nog niet van, maar nu is de overname tot ieders tevredenheid een feit."
Het voelt niet aan als een overname, want Bakkerij Huiskamp behoudt volledig zijn identiteit. Geen ontslagen zoals zo vaak bij een overname. Integendeel: het was zelfs een voorwaarde, dat Gerrit en Henny, samen met Mieke de gezichten van Bakkerij Huiskamp, ieder voor 20 uur in dienst bleven. "Altijd een vertrouwd gezicht voor de klanten", volgens Bruggers. Bruggers wilde het bedrijf wel 'ontzorgen' door taken als in- en verkoop en facturatie over te nemen. "Maar jullie moeten het doen", had hij gezegd. Ook de bakker en al het overige personeel is overgenomen. Evenals Gerrit en Henny ziet hij het belang voor een bakkerij in de buurtschap. "Het gaat hier om mensen; een buurtfunctie". "Dat authentieke komt weer terug".

Loondienst
Voor Henny en Gerrit is de overstap nog het grootst. Na 45 jaar zelfstandig ondernemer komen ze nu als 65- en 67 jarige in loondienst. Dat is wel even wennen. Zoals het toenemend gebruik van de e-mail boven de telefoon. Maar Gerrit doet daar laconiek over: "Ach, we zijn ook getrouwd, dan weet je dat je ook naar een ander moet luisteren". Met de boekhouding hoeven zij zich niet meer bezig te houden en Gerrit hoeft ook niet meer het deeg klaar te zetten. Tot voor kort behoorde dat om tien uur 's avonds nog tot zijn werkzaamheden. De bakker kon dan de volgende morgen om vier uur direct aan de slag. Tijdens het gesprek tingelt de winkelbel voortdurend en de toehoorder ademt een gezellige sfeer in. Dat is iets wat Henny ook wil verwoorden: "Wij hebben ook gesprekken met anderen gehad, maar wij hebben ervoor geknokt om de bakkerij voor de buurt niet verloren te laten gaan, want dat zou een verarming betekenen, vooral voor de ouderen." Gerrit vult dit aan: "Je kunt echt merken dat mensen het op prijs stellen, dat ze hun brood nog bij ons kunnen kopen. Veel reacties en bloemen bij de opening, hartverwarmend!"