Foto: PR
Foto: PR Foto:

'Met je klas de boomgaard in' op boerderij Willink

WINTERSWIJK - In Winterswijk, achter het natuurgebied Willink Weust en het Heksenbos, op steenworp afstand van de Steengroeve en de meanderende Willinkbeek, ligt de boerderij van de familie Taken. De boerderij en de hoogstam fruitboomgaard aan de voorzijde zijn de komende weken de ontmoetingsplek van Staring Educatie met groepen 5 en 6 van de Winterswijkse scholen voor de activiteit 'Met je klas de boomgaard in'.

De activiteit voor de scholieren heeft als doel kennis te maken met een hoogstamboomgaard als belangrijk element in het Winterswijkse landschap en als eventuele (toekomstige) voorzieningsbron van streekeigen producten. Ook wordt er stilgestaan bij de ecologische waarde ervan. De bloesem van een fruitboom bevat bijvoorbeeld voedsel voor bijen, hommels, vlinders en daartegenover nodigt 'valfruit' allerlei dieren uit om in de boomgaard een lekker maaltje te halen. Maar de hoge fruitboom biedt vleermuizen, vogels en allerlei insecten eveneens een gastvrij onderdak.
Om te proeven van het heerlijke fruit krijgen de kinderen de gelegenheid om, samen met hulpbiedende ouders, appelmoes te maken. Het fruit wordt zelf gesneden en op traditionele wijze verwerkt tot moes. Alle kinderen krijgen hun eigen potje appelmoes mee naar huis. Ook wordt er geknutseld. Dit in de vorm van een oorwurmpotje. De oorwurm is een belangrijk beestje voor in de boomgaard. Het diertje doet zich namelijk te goed aan bladluizen.
Uiteraard wordt er ook een kijkje genomen op het moderne bedrijf van de familie Taken waar sinds enkele maanden een melkrobot in bedrijf is gegaan. En met een beetje geluk zijn kinderen deelgenoot van de geboorte van een kalfje.

De bijna 200 jaar oude boerderij, met z'n paardenkastanjes prijkend aan de voorzijde, kent een rijke geschiedenis. Het behoorde namelijk in vervlogen tijden tot een scholtegoed: een hofgoed van Heerlijkheid Bredevoort. Onder deze 'Heerlijkheid' vielen Bredevoort, Aalten, Dinxperlo en Winterswijk met de buurtschappen. Tot laat in de 18e eeuw was dit gebied zelfstandig met eigen wetten en rechtspraak.