Enge Buren. Foto: PR
Enge Buren. Foto: PR Foto:

Muzikaal cabarettrio Enge Buren met 'RUK!' in De Storm

Op zoek naar mannen- en vrouwenmuziek

WINTERSWIJK - Op vrijdag 21 oktober treedt het muzikale cabaretgezelschap Enge Buren op in theater De Storm. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten zijn te koop via de website van De Storm en aan de theaterkassa.

Enge Buren speelt het nieuwe programma RUK!, over de muzikale voorliefde van mannen en vrouwen. Op de vraag of die zo verschillend is, is het antwoord van de drie leden van het gezelschap: "Wij hebben ons verdiept in de muzikale voorkeur van de twee seksen. Zo kwamen we tot de ontdekking dat vrouwen voor harmonie en romantiek gaan en dat mannen meer neigen naar bonkende ritmes en vocaal geweld. Zo is ABBA met 'Dancing Queen' volgens ons echte vrouwenmuziek; harmonisch en een romantische tekst over de koningin van de dans. Deep Purple met 'Smoke on the Water' is natuurlijk echte mannenmuziek, elke man bralt gelijk het gitaar-lickje mee en gaat luchtgitaar spelen. Zo is Luv' dan weer vrouwenmuziek. Tot je het geluid van de TV uitzet. Dan is het mannenmuziek."

Wanneer we opmerken dat dit nogal clichématig klinkt, zeggen ze: "Inderdaad, in 'RUK!' vergroten we vele clichés en vooroordelen over verschillende muzieksmaken uit. Bijvoorbeeld in een rockmedley, waar we onze vingers bij aflikken. Black Sabbat, AC/DC, Kiss etc. Alles lekker op overdreven wijze met kopstem, fonetisch gezongen, want teksten onthouden is iets wat mannen sowieso niet kunnen. Mannen onthouden slechts stoere gitaarpartijen! Voor de vrouwen spelen we een 'guilty pleasure' vrouwenmedley met o.a. natuurlijk Whitney Houston er in. Vrouwen houden nu eenmaal van meezingen en zijn veel meer tekstgericht. Alles is bij ons dus lekker over de top!"

Enge Buren vertelt in de show RUK ook moppen. "Dat is echt een mannending. Wij hebben er mooie melodieuze liedjes van gemaakt. Daardoor luister je in een heel andere context naar een mop en wordt het voor vrouwen opeens ook leuk. Zo kunnen ze de moppen als het ware meezingen."

Het is naast een zoektocht naar verschillen in muzikale voorkeur tussen man en vrouw ook een zoektocht naar identiteit geworden, naar het spirituele. "Vrouwen die op zoek gaan naar hun eigen identiteit, gebruiken hiervoor dikwijls alternatieve therapieën. Dit komt in 'RUK! ook aan bod. Mannen zijn af en toe wezens van een andere planeet met onbegrijpelijke gedachtekronkels. Binnen bepaalde geweldsdelicten zie je bijvoorbeeld veel meer mannen, wat is er fout gegaan? Deze onderwerpen lenen zich voor scherpe liedjes. Niet alles is met een knipoog of een kwinkslag. Er zijn ook momenten van verstilling, of momenten waarin we het publiek een ongemakkelijk gevoel kunnen geven. We hoeven niet perse altijd over leuke en grappige dingen te zingen. Het leven is ook niet altijd een feestje."

Natuurlijk bevat 'RUK!' de nodige humor, spot en satire. "Dat gedoe van vrouwen rond het boek '50 tinten grijs' moet maar eens afgelopen zijn. Wij hebben speciaal voor de mannen '50 pinten geel'. We vragen onszelf in 'RUK!' ook af hoe zou het voelen/zijn om een dag, of wellicht langer, een vrouw te zijn. In ieder geval zouden we dan 'Like The Way I Do' van Melissa Etheridge een fantastisch nummer vinden! Vervolgens spelen we onze versie van 'Like the way I do' in het Nederlands en je begrijpt dat de tekst enigszins is veranderd! Ook zit het relaas van 'de foute man' er in, de man die elk weekend op 'zoek' is naar de, zogenaamde 'ware liefde' met maar één doel….! De kracht van de vrouw wordt uiteraard ook door ons bezongen, dit is tegelijkertijd een noodkreet van mannen in het algemeen die dreigen de slag te verliezen. Natuurlijk mag in deze roerige tijd waarin mensen op zoek zijn naar de nodige troost, een 'verhelderend lied' over het geloof ook niet ontbreken."

Als instrument doet de zingende zaag zijn intrede en de neusfluit wordt voor het eerst op het podium bespeeld. Uiteraard gaan de mannen ook weer dansen. Ze hebben zowel een speciale 'Bayerische Tanz' en een 'vrouwendans' van Kate Bush op het programma staan.

Op de vraag waar de mannen de energie vandaan halen om telkens weer met enthousiasme op het podium te staan, luidt het antwoord: "Het is en blijft gewoon een kick om samen op een podium te staan! Het is fantastisch om het publiek te verrassen, te ontroeren en bovenal te laten lachen. Je moet telkens weer proberen het publiek voor je te winnen en het geeft een fantastisch gevoel als dat lukt! Als onze energie overslaat kun je samen met het publiek tot een topavond komen! We zijn echte 'pleasers', we willen mensen graag een leuke ongedwongen avond bezorgen zodat men met een lekker gevoel de zaal verlaat. Uiteraard houden we alle drie heel erg van muziek maken en op een podium staan!"

Lezersactie
In samenwerking met het productiebureau van Enge Buren mag Achterhoek Nieuws twee maal twee kaarten weggeven. Wie in aanmerking wil komen voor deze kaarten, moet het antwoord op de vraag 'Uit hoeveel leden bestaat cabaretgezelschap Enge Buren?' mailen naar redactie@achterhoeknieuwswinterswijk.nl, onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. In de onderwerpregel graag melden: Lezersactie Enge Buren. Reacties moeten binnen zijn voor maandag 17 oktober 12.00 uur. Prijswinnaars krijgen automatisch bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.


www.theaterdestorm.nl