Foto: PR
Foto: PR Foto:

Goed dat er politie is

Zondag 25 september jl is onze dochter gevallen in de doucheruimte. Dit is nu al de derde keer dit jaar.
Onze dochter woont op het Wamelink in Winterswijk en is gehandicapt. Ze heeft een spierziekte en kan daarom niet lopen.
Ze woont met begeleiding van zorg, huishoudelijke hulp drie uur in de week en mantelzorg. En zo kan ze zelfstandig blijven wonen.
Om zich in huis voor te bewegen maakt ze gebruik van een zogenaamde trippelstoel. Hier kan ze het hele huis mee door en dus ook naar het toilet.
Dit gaat meestal goed en soms moet ze even wachten tot er hulp komt.
Zo ook deze zondag. Haar mantelzorger wilde haar van het toilet op de trippelstoel zetten, maar haar spieren werkten niet mee, hierdoor kwam ze op de grond terecht. Door haar ziekte is ze nogal zwaar gebouwd en willen de spieren niet meewerken om haar weer rechtop te krijgen. Ook met de mantelzorger lukte het niet en daarom heeft ze de ambulance maar gebeld, die heeft haar al vaker geholpen.
De twee ambu-medewerksters kregen het ook niet voor elkaar die hebben tenslotte de politie gebeld en die zijn direct gekomen. Samen met de ambu-medewerkers hebben ze onze dochter in bed gekregen en kon de zuster kijken of ze nog verwondingen had. Dat viel gelukkig mee Onze dank gaat dan ook naar de politie en ambulance-personeel.

Maar dit had allemaal kunnen worden voorkomen als de gemeente (uitvoerder van de WMO) niet zo halsstarrig was geweest.
Tot 2015 was er op het Wamelink 24 uur zorg, verzorgt door zorginstelling SISA uit Arnhem maar door alle bezuinigingen is dit terug gebracht naar zorg naar behoefde.
Met het vertrek van SIZA uit het Wamelink is ook de tillift weg gegaan. Met deze tillift kan je mensen die zijn gevallen gemakkelijk weer in bed of op de stoel krijgen.

Ik heb, nadat onze dochter de eerste keer was gevallen de gemeente gevraagd om een oplossing, door een tillift aan te schaffen voor algemeen gebruik.
De oude lift van SIZA was ook voor algemeen gebruik, want er wonen alleen oudere en gehandicapte mensen in het Wamelink.
Maar het antwoord was: kost teveel en dan kunnen we overal wel tilliften neer zetten, dus dat doen we niet.
Ook heb ik enkele politieke partijen aangeschreven, maar alleen de SP heeft gereageerd. De rest is druk met andere zaken die belangrijker zijn, denk ik.
Het rijk en de gemeente prediken dat oudere en gehandicapten zolang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen, maar op deze manier gaat dat niet. Onze dochter is 44 jaar en wil graag zelfstandig blijven wonen, en als ze naar een verzorgingshuis zou moeten, zijn de kosten vele malen hoger dan die van een tillift. Ook de kosten van politie en ambulance zijn hoog. En die instanties zijn eigenlijk niet bestemd voor dit soort gevallen, hoe fijn het ook is dat ze meteen komen als ze worden opgeroepen.

Jan en Ria Rietman, Winterswijk


Start laagseizoen
recreatiegebieden

Achterhoek en Liemers

WINTERSWIJK - Op zaterdag 1 oktober gaat het laagseizoen van start op de recreatiegebieden van Leisurelands gelegen in de Achterhoek en Liemers, te weten Rhederlaag, Stroombroek, Hilgelo, Slingeplas, Nevelhorst en Hambroekplas. Vanaf deze datum zijn honden weer welkom. Het hondenseizoen loopt tot en met 30 april 2017.

De recreatiegebieden zijn uitermate geschikt voor een lange wandeling of ravotten op het strand met de trouwe viervoeter. Nu de prachtige septembermaand bijna ten einde is en de zwemkleding en slippers in de kast gaan, kunnen de wandelschoenen tevoorschijn komen voor een heerlijke wandeling door het herfstlandschap op de recreatiegebieden. Verder lenen de gebieden zich uitstekend voor een rondje op de fiets of mountainbike. De parkeerpas van Leisurelands, geldig tot 1 mei 2017, is nu extra voordelig te bestellen via de webwinkel op www.leisurelands.nl. Voor slechts € 32,50 is deze parkeerpas te koop die geldig is op 18 recreatiegebieden in de regio Nijmegen, op de Veluwe en in de Achterhoek en Liemers. Voor deze actie geldt: op = op.


www.leisurelands.nl