Afbeelding
Foto:

Ongunstige weersomstandigheden oorzaak tekort aan dahlia's

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Dat er zo'n groot tekort aan dahlia's is ontstaan, heeft alles te maken met de voor de groei van die bloemsoort uiterst ongunstige weersomstandigheden van de afgelopen maanden. "Omdat het in juni heel nat is geweest, is op de lager gelegen en niet gedraineerde percelen een deel van de knollen verloren gegaan", zo geeft Kip aan. "En in de twee en een halve week daarna hadden we te maken met koud en nat weer en konden de knollen zich onvoldoende ontwikkelen.''

Door Bart Kraan

Van de slechte weersomstandigheden zijn de dahliatelers in Zundert, waar in het eerste weekeinde van september het grootste bloemencorso van Nederland plaatsvindt, een van de grootste slachtoffers. De telers in het Noord-Brabantse plaatsje kunnen dan ook aanzienlijk minder dahlia's dan in voorgaande jaren aan andere bloemencorso's leveren. "Zundert komt twee miljoen dahlia's tekort op een normaal totaal van zes miljoen. Maar in Zundert wordt commercieel geteeld. Die mensen hebben verplichtingen aan het buitenland. Het restant wordt verdeeld onder andere Nederlandse corso's, zoals die in Rekken, Vollenhove en Winterswijk, en een corso in het Belgische Dendermonde. Dus wij krijgen uit Zundert geen substantiële bijdrage. En dat geldt ook voor Lichtenvoorde, terwijl de opbrengst van de velden in Winterswijk ook tegenvalt."
De bloemencommissie van de Vereeniging Volksfeest heeft de corsogroepen per mail laten weten op ongeveer hoeveel dahlia's ze kunnen rekenen. Hoeveel de groepen precies krijgen, weten ze pas op donderdagmorgen als de kratten met dahlia's arriveren. "Dan weten de groepen in hoeverre ze moeten improviseren'", zo geeft Kip aan. "Een aantal groepen is daar nu al mee bezig."


Prijswinnaars kleurplaatactie De Waarbeek

REGIO - De redactie van deze krant is de afgelopen weken bedolven onder de kleurplaten. Jongens en meisjes uit de hele regio hebben enorm hun best gedaan om er iets heel moois van te maken. De 21 makers van de mooiste kleurplaten hebben inmiddels twee kaartjes voor attractiepark De Waarbeek gekregen.

De winnaars zijn:
Eline & Marleen Harbers - Aalten, Mylou Huitink - Ruurlo, Norah Groothand – 'S Heerenberg, Lindsay Loman – Vorden, Liv Beuting – Lichtenvoorde, Fiene Rensing – Lichtenvoorde, Lynn Mennings – Gendringen, Loretta Zieverink – Groenlo, Lasse Raben – Groenlo, Stijn Brus – Eibergen, Sanne Hurwitz – Zutphen, Iris Toonk – Didam, Indranee Cheenah – Doetinchem, Sofie den Otter – Winterswijk, Maud Vedder – Winterswijk, Laura Barendregt – Neede, Bas Grevink – Aalten, Siem Maljers – Hengelo, Thijs Visser – Hengelo, Jens Roerdink – Beltrum, Gwen Fokkink – Zelhem.


Gilde Winterswijk start met nieuw seizoen

WINTERSWIJK - Het Gilde Winterswijk opent op vrijdag 4 en zaterdag 5 september zijn deuren om belangstellenden de gelegenheid te geven om tussen 10.00 en 12.00 zich aan te melden voor de cursussen uit het aanbod van de stichting.

Het Gilde fungeert als bemiddelaar tussen mensen die hun creativiteit, kennis en ervaring willen delen met hen die daarvan gebruik willen maken.
Men kan terecht voor allerlei cursussen bij het Gilde. Een greep uit het cursusaanbod: aquarelleren, conversatie Engels en Duits, digitale fotobewerking, diverse computercursussen, werken met Android-tablet of met iPad.
Een compleet overzicht van alle cursussen zijn te vinden op de website: www.gilde-winterswijk.com.

Rondleidingen en inloop
Het Gilde verzorgt ook rondleidingen in en rond Winterswijk, zowel te voet als op de fiets. Gedurende het cursusjaar is het gebouw aan de Morsestraat 31 iedere vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur geopend voor de computer-inloopochtend. Er is dan een computerdeskundige aanwezig. Bij hem kunt u terecht met allerlei vragen over computers, software en multimedia(zoals smartphone en het gebruik van apps).
Het credo van het Gilde Winterswijk luidt: werken met kleine groepjes in een ongedwongen sfeer.


Vrijwilligersvacaturebank

WINTERSWIJK - Regelmatig publiceert Achterhoek Nieuws in samenwerking met de Winterswijkse Uitdaging informatie over organisaties die een vacature hebben voor een vrijwilliger, of over vrijwilligers die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk.. Wie wil reageren op zo'n oproep, kan dat doen door te mailen naar info@winterswijkseuitdaging.nl.