Gerrit Nijweide en Jurgen Hijink, voorzitter en secretaris van de WBE. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Gerrit Nijweide en Jurgen Hijink, voorzitter en secretaris van de WBE. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wildbeheereenheid bestaat

vijfentwintig jaar

Vervolg van de voorpagina

Door gericht beheer zorgen de jagers in hun eigen jachtgebieden dat de leefgebieden een goede kwaliteit behouden. Daarvan profiteren andere soorten als fazant en haas. Dat dieren het vaak moeilijk hebben heeft te maken met het veranderde landgebruik. Als er gemaaid kan worden, worden tegenwoordig vele hectares grasland tegelijk gemaaid. Daarin kunnen zich jonge reeën, hazen en allerlei vogels bevinden.

WBE: ook inzet ter voorkoming van dode dieren bij het maaien

"Met het plaatsen van vlaggen proberen we een beetje te helpen", zegt Nijweide, "maar we kunnen niet overal tegelijkertijd zijn." Daardoor worden toch nog teveel dieren slachtoffer. Nijweide heeft begrip voor de boeren. De bedrijven en de machines zijn groter geworden en de tijd om zelf jonge dieren op te sporen ontbreekt. "Ze moeten er van leven."

Open zijn over de jacht
Jacht is nog steeds omstreden, maar Nijweide en Hijink worden er minder op aangekeken dan tien jaar geleden. "Toen werd ik nog wel eens nageroepen", zegt Nijweide. "Belangrijk is dat we opener zijn geworden en meer naar buiten treden. In het verleden zaten we te veel in het defensief. Tegenwoordig maken mensen in het veld een praatje met je en gaan ze mee bij de reetellingen."

Belangrijk is dat alle jachtvelden in Winterswijk gepacht worden door lokale mensen, die binding hebben met de omgeving. Er is geen sprake van commerciële verhuur, waardoor een pachter zoveel mogelijk jachtwild wil kunnen schieten. "Er worden hier geen gebieden leeggeschoten als het contract afloopt", zegt Hijink. "Jagen is hier niet alleen schieten."

Natuurlijk worden er wel reeën, hazen, fazanten en konijnen geschoten. Nijweide ontkent niet dat een fazant lekker is. "Niet voor niets is het lokaal wild eten in opkomst", zegt hij. Er wordt bovendien met plezier gejaagd. Daar hoeven de WBE-bestuursleden niet omheen te draaien. Een taak van de WBE is echter ook schadebestrijding. Soorten als kraaien, duiven en ganzen kunnen overlast veroorzaken en de grondeigenaar verwacht dan dat een jager daar iets aan doet.

Gevarieerd jubileumboek
In het jubileumboek zullen alle facetten van het werk van de WBE belicht worden, maar ook de geschiedenis. Het boek van 100 bladzijden moet eigenlijk al af zijn, maar Hijink komt in de archieven nog steeds allerlei aardige verhalen tegen. Zo heeft hij ontdekt dat de Vereniging Jacht en Bos weliswaar in 1931 is opgericht, maar opnieuw in 1941 en 1963. Het wordt een gevarieerd boek, waarvoor een aantal jagers is geïnterviewd. Er zal ruimte zijn voor anekdotes en voor recepten van vijf jagersvrouwen, want het is een kunst om hazepeper of reerug op de goede manier te bereiden. Bij Nijweide thuis moest daarvoor altijd oma komen opdraven.


Uitslagen Gevleugelde Vrienden

WINTERSWIJK - Postduivenvereniging Gevleugelde Vrienden heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan een wedvlucht vanuit Quievrain over een afstand van 275 km. De duiven werden gelost op zaterdag om 12.15 uur. Aankomst eerste prijsduif 15.10.19 uur. Laatste prijsduif 15.33.01 uur. De uitslag was als volgt: 1, 4, 5, 7, 8, 9, 10. R. Beestman; 2 en 3. R. Nees; 6. J. Schigt, zoon & partners.