Jan Opperman in Het Station. Op de achtergrond de biljarttafels en de bar. Foto: Lydia ter Welle
Jan Opperman in Het Station. Op de achtergrond de biljarttafels en de bar. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Woensdag proef- en kijkdag bij Het Station

WINTERSWIJK – Na lange tijd zónder, heeft Winterswijk weer een 'stationsrestauratie'. Jan Opperman is begonnen met zijn buffet en Grand Café Het Station, op werkdagen open van half zeven 's morgens tot ongeveer half negen 's avonds, en in het weekeinde van ongeveer elf tot elf.

Door Lydia ter Welle

Aan de 'Arnhemse' kant van het fraaie stationsgebouw is een fraaie wachtruimte gecreëerd. Daar kan de klant de wachttijd tot vertrek van de trein op aangename wijze doorbrengen en ook snel even een broodje , koffie of wat fris halen bij het buffet. Wie wat langer tijd heeft, of gewoon trek heeft in een goed ontbijt, een lekkere lunch of pizza voor een aantrekkelijk prijs kan er ook terecht. Grand Café Het Station heeft gezellige zitjes, er is een bar en voor de liefhebbers staat er zowel een gewoon biljart als een poolbiljart.

Jan Opperman had een lunchroom in Brummen. Daarmee is hij gestopt, om nu zijn horeca-ervaring in te zetten in Grand Café Het Station. Dat doet hij samen met zijn vriendin en enkele parttime medewerkers. "We beschikken over een mooie keuken, waar we zelf onze broodjes bakken, het pizzadeeg maken en de andere gerechten klaar kunnen maken. We hebben diverse broodjes, en al voor een euro kan men hier terecht voor een broodje ham, kaas of ei. Maar ook een broodje met wat uitgebreider beleg is mogelijk, net als een lekker soepje, een uitsmijter of een wrap met tonijn, kip, of ham. Pizza's maken we ook helemaal zelf, in allerlei variëteiten vanaf zes tot ruim tien euro." Daarnaast staan ook enkele pastagerechten op het menu, en wat dagschotels zoals schnitzel, een gehaktbal of saté met friet en salade.
"We hebben de prijzen betaalbaar gehouden: bijna alles zit onder de tien euro, en een broodje is er al vanaf één euro. En dan is er natuurlijk de koffie en thee, en fris, ook om mee te nemen. We denken dat we daarmee niet alleen treinreizigers van dienst kunnen zijn, maar ook bijvoorbeeld de bezoekers van het openbaarvervoermuseum hier op het stationsemplacement. En natuurlijk is iedereen welkom die even iets wel eten of drinken op een gezellige plek", aldus Jan Opperman.

Tijdens een rondleiding toont hij met trots de keuken, de wachtruimte, de bar met de biljarttafels, en tot slot de zeer luxe uitgevoerde toiletgroep. "Kijk, kranen zonder knoppen, die reageren als je je handen eronder houdt. En in de kraan geïntegreerd de handendroger, die ook begint te blazen als je je handen eronder houdt. Hygiënisch, en goed schoon te houden. En dat is belangrijk, want deze toiletgroep is ook toegankelijk vanaf het perron, als openbaar toilet voor de treinreizigers. Wij houden de toiletgroep – met ook een ruim toilet voor minder validen en voorzieningen om een baby te verschonen – schoon." Wie het toilet gebruikt, betaalt vijftig cent, maar dat krijgt iedereen die iets gebruikt in Grand Café Het Station in mindering gebracht op de rekening.
Woensdag 27 juli is er een proef- en kijkdag. "Iedereen is de hele dag welkom om een kijkje te nemen in Grand Café Het Station, en natuurlijk laten we onze gasten dan ook proeven wat we op de kaart hebben staan", nodigt Jan Opperman uit.