De teams, bestaande uit ambtenaren van de gemeenten Winterswijk en Vreden. Foto: Bart Kraan
De teams, bestaande uit ambtenaren van de gemeenten Winterswijk en Vreden. Foto: Bart Kraan Foto:

Selectieteam Vreden veel te sterk voor Winterswijk

Duitsers trekken met 6-1 aan langste einde

VREDEN - Vreden heeft afgelopen zaterdag de eerste grensoverschrijdende wedstrijd tegen Winterswijk ruimschoots in haar voordeel beslist. Een Stadtauswahl uit de Duitse grensplaats was op het veld van FC Vreden een maatje te groot voor een selectieteam uit Winterswijk. Na een 4-0 ruststand werd het uiteindelijk 6-1 voor de gastheren, van wie Orhan Dogan uit handen van de Winterswijkse wethouder Wim Aalderink de bijbehorende beker in ontvangst mocht nemen.

Door Bart Kraan

Hoewel deze eerste ontmoeting tussen selectieteams uit Vreden en Winterswijk het predicaat 'vriendschappelijk' droeg en het resultaat er feitelijk niet toe deed, kwam de hoge nederlaag hard aan bij de gasten. Veel Winterwijkse spelers verlieten het veld dan ook met bedrukte gezichten. Ook coach Jos Heutinck, die volgend jaar aan zijn eerste seizoen bij FC Trias begint, was niet best te spreken. Vooral over de eerste helft was de Zieuwentse oefenmeester verre van tevreden. Toen misten veel van zijn spelers tegenover hun fysiek sterke tegenstanders gretigheid in de persoonlijke duels en was de omschakeling soms slecht verzorgd. "Dat je het zo laat lopen, daar heb ik een hekel aan'', zo gaf Heutinck naderhand aan. "In de rust heb ik ook gezegd dat het een vriendschappelijke wedstrijd was, maar dat je het daarom niet zo moet laten lopen. In de tweede helft ging het wat dat betreft iets beter.''

Het Winterswijkse selectieteam, met spelers van FC Winterswijk, FC Trias, Vosseveld en Sportclub Meddo, begon echter niet eens zo slecht. De gasten probeerden te combineren, maar hadden daarbij behoorlijk last van het veld. "Zij speelden op de counter. Wij probeerden te voetballen, maar het veld was stroef en daar hadden we behoorlijk last van'', aldus Heutinck, die geen beroep kon doen op spelers van MEC omdat die een afsluitend teamweekeinde hadden.
Veel kansen schiepen de Winterswijkers voor rust echter niet. En als ze al eens een mogelijkheid kregen, ontbrak het hen aan doorzettingsvermogen en scherpte voor de goal. Daar hadden de gastheren absoluut geen last van. Want de Duitsers toonden zich voor rust dodelijk efficiënt en profiteerden ze uitstekend van Winterswijkse fouten. Jens Reimann scoorde 1-0 na verkeerd uitverdedigen van Joost Piek (1-0), waarna doelman Jim Heegt in de fout ging op een vrije trap van Achmed Hauk (2-0). Die klappen kwamen de gasten in de eerste helft niet meer te boven en zakten ze soms ver weg. Nog voor rust maakten Steff Baümer en Tobias Rensing er 4-0 van.

Volgend jaar revanche op 't Huitinkveld

Na de pauze probeerden de gasten het nog wel en kregen ze ook mogelijkheden. Zo stuitte invaller Siebe te Winkel op de uitstekende doelman Jens Decker en schoot hij vrij voor de keeper in het zijnet. Ook de Duitsers, met spelers van alle vijf Vredense voetbalclubs (SpVgg Vreden, FC Vreden, ASV Ellewick-Crosewick, Grün Weiss Lünten en SF Ammeloe), kregen diverse kansen. Maar alleen Frank Zwiers, na een mislukte Winterswijkse buitenspelval, en Achmed Hauk wisten het net nog te vinden. FC Trias-speler Cornelis Hoffman redde de schamele Winterswijkse eer: 6-1. Vrijwel meteen daarna klonk het eindsignaal en konden de gasten hun wonden gaan likken. Daarbij kwamen ze niets tekort, want ze konden op kosten van de Euregio een aantal drankjes nuttigen. "We hebben 150 bierbonnen gekregen, die komen wel op'', aldus Heutinck.

De gasten krijgen volgend jaar de kans om zich te revancheren. Want dan staat er opnieuw een ontmoeting tussen een Winterswijks en een Vredens selectieteam op het programma, dan op sportpark 't Huitinkveld, het onderkomen van FC Trias. "De volgende keer spelen we in Nederland'', aldus wethouder Wim Aalderink. "We konden ervoor kiezen om het duel op het veld van de winnaar te spelen of het om en om te doen. We hebben gekozen voor om en om.''

Het is niet uitgesloten dat het Euregiovoetbal na de editie van 2017 een andere opzet krijgt. "Volgend jaar voetballen Winterwijk en Vreden nog tegen elkaar, maar we spelen met het idee om daarna buurgemeenten, zowel uit Nederland als uit Duitsland, erbij te betrekken.''

In tegenstelling tot het selectieteam was er wel succes voor het Winterswijkse gemeentepersoneel, dat de Duitse 'collega's' met 2-1 versloeg. De gasten ontvingen tijdens de prijsuitreiking uit handen van burgemeester Christoph Holtwisch de bijbehorende beker. De veertigjarige Holtwisch speelde ook mee tegen de Winterswijkse ambtenaren, die het moesten doen zonder vertegenwoordiging van het college. Burgemeester Thijs van Beem verzorgde de aftrap en hield, evenals Holtwisch, voor aanvang een korte toespraak. "Winterswijk en Vreden zijn goed bevriend en dat willen we uitbouwen. Dat we hier kunnen voetballen, is een teken van vriendschap'', aldus Van Beem,.

Aalderink beperkte zich de prijsuitreiking. "Ik kan niet voetballen, als ik meedoe, ben ik gevaarlijk voor de tegenstander'', aldus Aalderink, die ook met knieproblemen kampt. Hoewel er, nog meer dan bij de selectieteams, sprake was van een vriendschappelijk duel, werd ook in deze ontmoeting soms fanatiek gestreden. Overigens zonder dat daarbij grenzen werden overschreden. De zeldzame overtredingen werden altijd fair met shake hands afgedaan. Niet alleen op het veld, ook op de tribune was er sprake van beleving. Veel aanvallen van de Duitsers werden begeleid door commentaar vanaf de prachtige tribune, de gasten hadden zelfs een trommelaar ingeschakeld die bij Duitse kansen enthousiast op zijn trommel sloeg. Hij en de overige Duitse toeschouwers konden slechts een keer juichen, bij de gelijkmaker van Claus Ahler (1-1). Rik ten Have had de gasten aan de leiding gebracht. In de slotfase bezorgde Bram de Jong met een rake kopbal de Winterswijkse ambtenaren de overwinning.