Brommers Kieken met Menno Leistra, Ali Klompenhouwer, Jan Bijvank, Pim Bijvank en Gerrit Heezen. Foto: Liesbeth Spaansen
Brommers Kieken met Menno Leistra, Ali Klompenhouwer, Jan Bijvank, Pim Bijvank en Gerrit Heezen. Foto: Liesbeth Spaansen

Opnieuw brommers kieken in de karke

STEENDEREN - In de Remigiuskerk staat, na een succesvolle eerste editie, de tweede tentoonstelling 'Brommers kieken in de karke' op de agenda. Zaterdag 13 en zondag 14 augustus is er van alles te beleven met de brommer in het middelpunt van de belangstelling.

Door Liesbeth Spaansen

De tentoonstelling wordt door de werkgroep georganiseerd in samenwerking met de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Menno Leistra en Ali Klompenhouwer van de stichting zijn enthousiast over deze tweede editie. De opbrengst helpt mee om de kerk in stand te houden. Kon vorig jaar de geschiedenis van de Zündapp worden gevolgd, dit jaar wordt een diversiteit aan brommers getoond. "We willen de opzet gelijk houden met vorig jaar, maar nu met allerlei typen brommers door elkaar", vertelt Jan Bijvank, een van de organisatoren daarover. "Er zijn brommers voor woon-werkverkeer gebruikt, je hebt sportieve brommers en damesbrommers of zogenaamde eendagsvliegen waar er maar één of enkele exemplaren van gemaakt zijn. Het gaat dus om meer dan Zündapp alleen."

En daarnaast is er wederom aandacht voor het aandeel van de bromfiets op het gebied van de mobiliteit, techniek en reclame uitingen in Steenderen. Hiervoor worden nog oude foto's en/of promotiemateriaal en reclame gezocht om te worden geëxposeerd. "De invloed hiervan is heel groot geweest, want toen hadden de mensen vrijwel geen geld om een auto aan te schaffen. Iedereen ging met de brommer. Ook de jeugd die kon met de brommer, bijvoorbeeld naar de disco knappen." Zaterdag 13 augustus is de tentoonstelling geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Om 11.00 uur start een toertocht met oude brommers door de mooie Achterhoek. De onderdelenmarkt van zondag 14 augustus is een idee van Gerrit Heezen. "Het mooiste is als we hier een tiental kramen hebben. Daarbij komen drie of vier food-cars met lekkernijen voor de inwendige mens en live muziek van de JPR Strinxband", vertelt hij. De onderdelenmarkt is van 12.00 tot 19.00 uur. De expositie is deze dag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.


brommerskiekenindekarke@gmail.com