Timon Hoitink (Cynbel) in gesprek met Meindert Bussink (midden) en Eelco Walraven. Foto: Henri Walterbos
Timon Hoitink (Cynbel) in gesprek met Meindert Bussink (midden) en Eelco Walraven. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

BTC radio met Achterhoeks product

John Haverdil: 'Muziek is net zo belangrijk voor ontwikkeling van kind als sport'

ACHTERHOEK/ULFT - Het 'kindje' van Meindert Bussink wordt in no-time volwassen. In navolging van een eigen website, avonden met louter Achterhoeks muzikaal talent in de Radstake, maandelijks twee pagina's redactie in deze krant, een eigen Achterhoeks Bevrijdingsfestival, kent Behind the Corner (BTC) nu ook haar eigen 24/7 radiostation, voor louter Achterhoeks product. Zondagmiddag waren het geestelijke vaders Meindert Bussink en Eelco Walraven die in de popzaal van de DRU fabriek de nieuwe loot aan de Behind the Corner-boom ten doop hielden.

"Het einddoel is om muziek van Achterhoekse muzikanten te streamen en zo een podium te bieden voor artiesten die geen single uitbrengen, of bij een label zitten en geen promotie hebben," vertelt Walraven, de laatste jaren bekend van Optimaal FM en Regio 8.

"We doen binnenkort een aantal proefuitzendingen. Vanaf 1 september moet het draaien. We willen ook artiesten en bands live opnemen, zodat we eigen werk van artiesten kunnen laten horen die zelf geen opnamen kunnen bekostigen. Een deel van die opnamen gaan naar de betreffende bands terug. We gaan vier keer per jaar een programma maken zoals vandaag, met live-artiesten en gesprekken. We gaan daarvoor samenwerking zoeken met de andere omroepen in de Achterhoek, met wie we samen willen werken op basis van content. Meindert en ik doen dit vanuit Behind The Corner. Niet vanuit één van de lokale omroepen. Oude interviews en nieuwe opnamen, plus straks de player komen op Behindthecorner.nl/radio. Bands en artiesten kunnen hun materiaal uploaden via de website van behindthecorner.nl zodat wij het in de playlist op kunnen nemen. Alle genres zijn welkom. We willen zo breed mogelijk werken."
"We hebben zo ontzettend veel goede bandjes in de Achterhoek," vult Bussink aan.

Discussies
Na een kort intro van Bussink direct al een Achterhoeks product dat danig aan de weg timmert, waarvoor een grote toekomst lijkt weg gelegd: Cynbel uit Aalten. "Op papier komen ze uit Nijmegen, omdat twee van de drie leden daar nu wonen, maar ze doen alles nogal in Aalten. Dat ze dan de Achterhoek niet als plaats van herkomst noemen, dat is van alle tijden. De roots blijven," is Bussink nuchter. De band oogst lof met haar optreden. Het zelfde geldt voor troubadour/liedjeszanger Ben Lukassen die twee nummers in het dialect brengt. Verder Sandra Vriese (Perfect Show Band) met covers en eigen werk, duo Eric Hagelstein en Joop Wallerbosch van hun zojuist verschenen EP 'For the sake of it', Jesse Middelwijk met een cover van Neil Young als voorloper op zijn deelname aan 'De beste Kampvuurspeler van Gelderland', dialectformatie de Boetners met nieuw werk van hun cd 'Heavig' die 21 mei in dezelfde zaal het levenslicht zal zien, en Jan Wilm Tolkamp die vertelde over zijn soloproject, en zijn hit 'Toevallig' bracht.

Ontwikkeling popcultuur
Tussen de muziek door interessante gesprekken en discussies over de ontwikkeling van de popcultuur en draagvlak voor bandjes in de Achterhoek, met onder meer Johan Godschalk van de popcoalitie, Jan Engels, wethouder Cultuur gemeente Bronkhorst en John Haverdil, voormalig wethouder gemeente Oude IJsselstreek. Allen toonden zich begaan met het wel een wee van de muziekcultuur in de Achterhoek, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid.

Er lijkt iets moois te ontstaan. Naarmate het gesprek vorderde wezen neuzen steeds meer eenzelfde kant uit. In het belang van de Achterhoekse popcultuur. "We leggen de nadruk altijd op sport omdat het zo gezond is, maar muziek is net zo belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om in een bandje te spelen," brak Haverdil een lans voor stimulans voor goed muziekonderwijs in de Achterhoek.

"We willen best wel nieuwe initiatieven ondersteunen, maar het initiatief zal vanuit de samenleving zelf moeten komen. Bestuurders moeten vaker met elkaar om de tafel gaan," vulde Engels aan.


Mineralen- en fossielenmarkt

BREDEVOORT - Ook dit jaar houden het Stenen Museum Winkeltje en Mineralenhandel De Kubus weer twee mineralenmarkten op 't Zand in Bredevoort.

Op zondag 29 mei en zondag 4 september kan iedereen van 10.00 tot 17.00 uur genieten van fraaie kristalclusters, kleurige mineralen van klein tot groot, oeroude fossielen, geslepen figuren, sieraden met steen en nog veel meer.

Tijdens de markten is er een kraam ingericht waar men de mogelijkheid heeft om geodes te laten zagen. Men kan kiezen uit verschillende kristalbollen kiezen zoals kwartsgeodes uit Marokko of agaatgeodes uit Brazilië. Deze bollen zijn oeroud en het binnenste van deze stenen zijn nog nooit door mensenogen gezien. Deze worden ter plekke doorgezaagd met een speciale steenzaag of geopend met een geode-kraker/tang.

Ook kunnen kinderen 'goudpannen' zoals cowboys in het wilde westen aan het eind van de 18e eeuw deden. Er kan gezocht worden naar schatten zoals kristalletjes en héél misschien zelfs wel 'goud', dat tussen het zand in het water verborgen liggen met behulp van de 'goudzoekerspan'.

Tevens neemt de Geologische Vereniging Winterswijk deel aan de markten. Deze vrijwilligers geven graag hun kennis, ervaringen en passie voor gesteenten door.

De toegang tot deze beurs is gratis. Het is mogelijk om deze dagen een bezoek brengen aan het Stenen Museum Winkeltje dat aan de Markt ligt.
Het museum toont een collectie ruwe en geslepen mineralen, kristallen en edelstenen uit de hele wereld.

Foto: PR