Links Joop Beuting en rechts Ger Saris, leden van het actiecomité. Foto: Ferry Broshuis
Links Joop Beuting en rechts Ger Saris, leden van het actiecomité. Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Actiegroep Herstel van Onrecht krijgt steeds meer steun

Alleen Den Haag wil nog niet luisteren

Door Ferry Broshuis

LIEVELDE - Een aantal weken werd in deze krant melding gemaakt van de actiegroep 'Herstel van Onrecht', waarin een vijftal personen zitting heeft. Eén van de actievoerders, Joop Beuting uit Lievelde, vertelt nu dat er een behoorlijke stroom van sympathie, begrip en strijdbaar medeleven op gang is gekomen.

Veel steun-betuigingen uit heel Nederland

Herstel van Onrecht keert zich met passie tegen het door de regering opgelegde systeem van beheer van de pensioenen, dat er op neer komt dat al jarenlang geen verhoging van de pensioenen heeft plaatsgevonden; sterker nog: er moet worden gevreesd dat volgend jaar door de toegepaste rekenrente de pensioenen zullen worden verlaagd. En dat terwijl de pensioenkassen uitpuilen van het geld.
Het zou volgens Herstel van Onrecht logisch zijn dat de ouderenbonden het verweer van Herstel van Onrecht tegen de pensionmethodiek tot de hunne zouden maken, maar vreemd genoeg is dat (nog) niet het geval. Het actiecomité Herstel van Onrecht vindt dat jammer, maar stelt dat zij open staat voor elke vorm van samenwerking. Alleen het KBO Brabant is bereid optimaal met het comité samen te werken bij het voeren van acties.

Politiek Den Haag
Wel is er veel begrip bij de Politieke Partij 50PLUS en in Den Haag zijn de leden van het comité daar hartelijk ontvangen en is er brede steun voor hun actie. Bij het bezoek aan Den Haag kwam het comité tot de ontdekking dat er kennelijk in de Tweede Kamer leden zijn die het verschil niet kennen tussen de AOW en de pensioenen. "En dergelijke mensen moeten beslissingen nemen zonder enige kennis van zaken."

Enkele weken geleden werd er in de Tweede Kamer gestemd om de besluiten over de pensioenen te herzien. De politieke partijen VVD, PvdA, D'66, CU en het CDA waren tegen met als gevolg dat door deze meerderheid het voorstel werd verworpen.
Dat is volgens Beuting en zijn medestanders erg spijtig omdat anders het werk van de actiegroep succesvol zou zijn geweest.

Partijlidmaatschap
Een oproep van het comité aan mensen om het lidmaatschap op te zeggen van hun partij als deze de discriminatie van de regering ondersteunt, heeft kennelijk al veel vruchten afgeworpen. Ledenverlies betekent ook minder subsidie van de overheid voor de politieke partij. Er zal ook landelijk druk worden uitgeoefend, te beginnen met prikacties in de provincies en vervolgens wordt toegewerkt naar grote acties in Den Haag. De tijd gaat ook wat dringen omdat de rijksbegroting voor 2017 wordt opgemaakt.

Er is inmiddels ook een grote stroom e-mails ontvangen uit het hele land, een teken dat het algemene ongenoegen over het pensioenbeleid en verwante zaken velen treft en bezighoudt. En die e-mails houden aan.

Televisie
Deze week komt ook Omroep Gelderland naar Lievelde, zo vertelt Joop Beuting, voor het maken van tv-opnames. De contacten met omroep MAX zijn eveneens goed en het ziet er naar uit dat op enige termijn de actiegroep daar landelijk haar ongenoegen over het regeringsbeleid kan toelichten.

Het ziet er naar uit dat het in Lievelde ontstane beekje van Herstel van Onrecht uitgroeit tot een machtige stroom.