De eerste groep Vlielandvaarders. Foto: Lydia ter Welle
De eerste groep Vlielandvaarders. Foto: Lydia ter Welle Foto: Lydia ter Welle

Eerste Vlielandvaarders vertrokken

WINTERSWIJK - Vrijdagmorgen, 08.00 uur. Een drukte van belang op de Pronsweg. Daar staat de bus klaar die de eerste groep Vlielandvaarders zal vervoeren naar Harlingen, waar de boot naar Vlieland vertrekt. Klokslag 08.15 uur vertrekt de bus met daarin 37 kinderen uit groep acht van de openbare basisscholen Miste/Corle, De Schakel en Woold, en hun begeleiders. Voor een week die ze zich nog jaren herinneren, net als al die anderen die hen voorgingen in de 67 edities hiervoor.

Door Lydia ter Welle

In de meivakantie gaat de opbouwploeg al naar Vlieland, om op camping Stortemelk Kamp Wenters op te zetten. Met de de groepstenten, de bagagetent, de keukentent, kortom met alle elementen die al jaren deel uitmaken van Kamp Wenters. Al voor de 68ste keer wordt het kamp voor achtstegroepers gehouden. Van vrijdag tot vrijdag verblijven de kinderen op Vlieland. Vele Winterswijkers herinneren zich de kampweek, met zijn traditionele kenmerken zoals het Vlielandboek (met informatie over Vlieland en zijn bewoners, en over het kamp), de dakpannen (boterhammen van overlangs gesneden broden), gemaakt door de 'kooktantes': twee vrijwilligers die jaarlijks één of meer weken zorgen dat inwendige mens wordt verzorgd.
Voor sommigen Vlielandvaarders is het bezoek aan speeltuin Madrid het pauzepunt dat men zich herinnert, of in latere edities het bezoek aan een bezoekerscentrum in de buurt van Giethoorn. Nu is er een nieuwe stopplaats: bezoekerscentrum De Ulebelt in Deventer. Jarenlang was een excursie naar de Vliehors een vast onderdeel. Sinds het 65-jarig jubileum is - dankzij sponsoring - een boottocht naar de zeehonden een zeer geliefd onderdeel van het programma.