Heleen Nijweide met een mogelijk toekomstige Vlielandganger, geflankeerd door Dinie Sluiskes. Foto: Bram Beckmans
Heleen Nijweide met een mogelijk toekomstige Vlielandganger, geflankeerd door Dinie Sluiskes. Foto: Bram Beckmans Foto: Bram Beckmans

Tentoonstelling over Kamp Wenters bij KunstEnde

WINTERSWIJK – In de eerste week van mei trekken de tentenbouwers wederom naar het Waddeneiland Vlieland, dit om Kamp Wenters weer op te bouwen. Menig Winterswijker bezocht in de basisschooltijd het kamp dat 68 jaar geleden begon. Typische 'Vlieland-voorwerpen' en documentatie uit meer dan een halve eeuw Kamp Wenters zijn vanaf heden te bezichtigen bij Museum KunstEnde aan de Misterstraat.

Door Bram Beckmans

"Met behulp van onze stichting en voormalig Vlielandgangers die thuis nog voorwerpen of documenten gerelateerd aan Kamp Wenters hadden liggen hebben wij deze tentoonstelling gerealiseerd," vertelt Heleen Nijweide, voorzitter bij Stichting Wadd'envakanties. In de ruimte van Museum KunstEnde zijn allerlei voorwerpen te zien, zo liggen er oude tentzakken die vroeger gebruikt werden en hangen er diverse Vlielandtassen die al jaren door de kinderen zelf gemaakt worden. Aan documenten en afbeeldingen ontbreekt het ook niet.

Dinie Sluiskes, medewerkster bij Vereniging het Museum vertelt: "Aan de muur hangen afbeeldingen van bijna 70 jaar lang Kamp Wenters, ingedeeld in periodes. Bezoekers beginnen bij foto's uit de eerste jaren van het kamp die vanzelfsprekend in zwart-wit zijn en eindigen bij de kleurenfoto's van de afgelopen jaren."

De diverse documenten die in de vitrines liggen zijn ook het bekijken waard, er liggen kampboeken van een aantal jaargangen, maar ook brieven die kinderen naar het thuisfront stuurden.

Continuïteit
"De kracht van Kamp Wenters is dat er door de jaren heen niet gek veel is veranderd, de gemoedelijkheid is gebleven," vertelt Nijweide.

Op het eiland worden er dagelijks drie activiteiten gehouden voor de jeugd uit groep 8, hierbij valt te denken aan onder andere een strandwandeling maken tot verschillende spelen in het bos. Daarnaast ondernemen de eilandbezoekers sinds drie jaar een nieuwe activiteit.

"Wij konden helaas niet meer met de Vliehors Expres over het eiland, maar daarvoor is een zeehondentocht in de plaats gekomen, een waardig vervanger," vertelt Nijweide. Ook merkt ze op dat de huidige generatie zich toch wel moet aanpassen aan het feit dat mobieltjes niet toegestaan zijn tijdens de gehele week.
"Voor de hedendaagse Vlielandgangers is het nog wel even wennen omdat ze hun mobiele telefoon niet mogen gebruiken, een week lang geen contact met de buitenwereld is iets dat ze vaak niet kennen maar komt de beleving daar wel ten goede."

Donateurs
De afgelopen periode was Stichting Wadd'envakanties ook te vinden in het centrum van Winterswijk, een team van betrokken en zogenoemde kooktantes verkochten daar verse vuurtorenbroodjes en er werden door een aantal kinderen bekende kampliedjes gezongen.

Deze extra inzet is voor Kamp Wenters nodig. Mede door donateurs is het project al bijna 70 jaar succesvol en draagt het voor de basisschoolkinderen bij aan een prettige ervaring en goede ontwikkeling. Donateurs voor de stichting zijn nog altijd welkom en kunnen zich opgeven bij Hans Otten, via 0543-515873.

Tot 9 juli
De tentoonstelling 'Kamp Wenters, 1948 tot nu' is tijdens de kampweken te bezoeken, tot en met 9 juli. Het pand aan de Misterstraat 94 is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur. De entree bedraagt € 2,00 (voor leden en kinderen t/m 12 jaar gratis).


Een Achterhoekse zomer boordevol cultuur en erfgoed

REGIO - Tien Achterhoekse gemeenten hebben de handen ineengeslagen om de eigenheid van de streek op het gebied van cultuur en erfgoed zowel bij de Achterhoeker als bij de toerist verder onder de aandacht te brengen. Het resultaat van de inspanningen wordt zichtbaar tijdens de Cultuurzomer Achterhoek 2016.

In Cultuurzomer Achterhoek 2016 worden afzonderlijke, bestaande cultuur-toeristische evenementen in de zomer met elkaar samengebracht, verbonden en gepromoot. Zo wordt de regio beter geprofileerd en een breder publiek bereikt. Dit jaar is er speciale aandacht voor evenementen die in het teken staan van het 'Achterhoeks Boerenland'.
Er is een nieuwe, frisse website gemaakt, alsook een magazine dat huis aan huis bij bijna 200.000 huishoudens in de Achterhoek verspreid wordt. Het magazine is ook verkrijgbaar bij de VVV-kantoren en ondernemers in de Achterhoek. Gedurende het seizoen zullen er regelmatig berichten op Facebook gepost worden.
Cultuurzomer Achterhoek valt onder de activiteiten van het Cultuur- en Erfgoedpact en is dit jaar uitgevoerd door Achterhoek Toerisme in samenwerking met Achterhoek Nieuws en Studio Nieuwe Weide.


www.cultuurzomerachterhoek.nl

www.facebook.com/cultuurzomer

Meer informatie over Cultuurzomer Achterhoek in de krant die als bijlage in deze krant is opgenomen.