Wethouder Ilse Saris feliciteert Johan Esendam met de plaatsing van de AED voor de Eelinkes. Foto: Bart Kraan
Wethouder Ilse Saris feliciteert Johan Esendam met de plaatsing van de AED voor de Eelinkes. Foto: Bart Kraan Foto: Bart Kraan

Meer geregistreerde AED's in Winterswijk

WINTERSWIJK - Winterswijk is sinds eind januari, toen actiecomité Hart4Winterswijk de eerste gesprekken met Hartveilig Wonen en de gemeente over de aanwezigheid van AED's had gevoerd, veiliger geworden voor mensen die worden getroffen door een hartstilstand.

Door Bart Kraan

Het aantal defibrillators dat is aangemeld bij Hartveilig Wonen is namelijk fors gestegen. Waren dat er eerst 27 (18 die 24 uur per dag en zeven dag per week kunnen worden ingezet en negen die alleen kunnen worden gebruikt tijdens bedrijfsuren), nu zijn dat er 63 op een totaal van 72 AED's in de gemeente Winterswijk.

Van de 36 nieuw aangemelde AED's zijn drie op elk noodzakelijk tijdstip inzetbaar, de overige 33 kunnen alleen worden gebruikt tijdens werktijd. Deze defibrillators worden ingezet als bij meldkamer 112 en Hartveilig Wonen een melding over een hartstilstand binnenkomt.

In dat geval is het de bedoeling dat binnen zes minuten een burgerhulpverlener begint met reanimatie, terwijl een andere een AED gaat halen en bij aankomst het reanimeren met de defibrillator overneemt.

Johan Esendam is meer dan tevreden over het aantal toegenomen bij Hartveilig Wonen geregistreerde AED's.
"Vijftien van mijn tennismaten (van de Winterswijkse Tennisclub, BK) zijn op bezoek geweest bij bedrijven, die daarvoor een brief van wethouder Ilse Saris hebben gehad'', aldus Esendam.

"De respons was geweldig. Iedere AED helpt, maar een aantal defibrillators is 's nachts niet bereikbaar.''
Dat komt omdat bedrijven ervoor kiezen hun AED's in hun onderkomens op te hangen en dus niet aan de poort, waar ze bereikbaar zouden zijn voor niet-werknemers.

Esendam heeft begrip voor bedrijven die hun AED's binnen hebben. "Als ze hun AED's ophangen, zouden ze hun personeel te kort doen.''
Is Esendam tevreden over het aantal nu bij Hartveilig Wonen geregistreerde Winterswijkse AED's, wat hem betreft mogen het er altijd meer zijn. "Er zijn nog blinde vlekken, terwijl ze in heel Winterswijk moeten hangen'', aldus Esendam, die hoopt dat voor eind dit jaar dit probleem opgelost is. "Dat kost in totaal zestigduizend euro, dat bedrag moet haalbaar zijn.''

'AED- en reanimatie-cursus kost maar 30 euro'

En ook het aantal burgerhulpverleners dat de apparaten kan bedienen, mag wat Esendam wel worden uitgebreid. Dat waren er medio maart 268. Het actiecomité heeft de Winterswijkse sportverenigingen aangeschreven met de vraag om hun leden te stimuleren de reanimatie- en AED-cursus te volgen. Tot dusver hebben zich zestig leden van de Winterswijkse Tennis Club en vijftien van de Fietstoerclub Winterswijk zich aangemeld.

"Maar eigenlijk zou iedereen moeten kunnen reanimeren. Vandaar dat we (Hart4Winterswijk en de reanimatiecursusleidsters Martina ten Dolle en Ria Nijmeijer, BK) burgemeester en wethouders gratis een reanimatie- en AED-cursus laten volgen. Het college moet een voorbeeldfunctie voor de bevolking vervullen. Voor de kosten hoeven de mensen het volgen van een cursus niet te laten, want die kost maar dertig euro.''
Esendam overhandigde wethouder Ilse Saris een cheque waarmee het college naar de cursus kan. Saris was woensdag 13 april naar het huis van Esendam aan de Eelinkes 7 gekomen om in aanwezigheid van buurtbewoners de AED voor de Eelinkes officieel in gebruik te nemen. Dat deed ze door de AED in de daarvoor bestemde kast te plaatsen.
Deze defibrillator kan worden bediend door buurtbewoners die onder leiding van Ten Dolle en Nijmeijer de reanimatie- en AED-cursus hebben gevolgd.

Saris toonde veel waardering voor de buurt die de komst van de AED en tien jaar onderhoud financieel mogelijk hebben gemaakt. "Dit is een prachtig initiatief'', aldus Saris. "Het is belangrijk dat de AED's goed worden verdeeld, dan is deze een mooie aanvulling. Het is ook mooi dat dertig buurtbewoners zich voor de cursus hebben aangemeld. Dit wordt op het gebied van gezondheid de veiligste buurt van Winterswijk.''

Nu de Eelinkes over een AED beschikt, is het belangrijkste doel van Hart4Winterswijk bereikt en heft het actiecomité zich op. Dat wil niet zeggen dat Esendam de strijd voor meer bij Hartveilig Wonen geregistreerde defibrillators opgeeft.
"Ik ga zelf wel door, maar dan wel op de achtergrond'', aldus Esendam, die naar aanleiding van een hartstilstand die hem zelf trof op de banen van de WTC de aanzet tot de oprichting van Hart4Winterswijk gaf.
"We gaan in gesprek met de Hartstichting en het Rode Kruis om te kijken wat zij kunnen doen en dan hopen we dat we tot een stappenplan kunnen komen voor een volledige overdracht.''