De electrocar. Foto: PR
De electrocar. Foto: PR Foto: Foto: PR

Electrocar wordt donderdag in gebruik genomen

WINTERSWIJK - Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) gaat in Winterswijk haar eerste electrocar in gebruik nemen. Uniek hieraan is dat de aanschaf van de electrocar gedeeltelijk is gefinancierd door crowdfunding. Ook wordt de electrocar duurzaam ingezet. Via zonnepanelen wordt voldoende stroom opgewekt om te kunnen rijden. Op donderdag 21 april wordt het eerste 'officiële' ritje gemaakt.

De electrocar is een vervoermiddel om ouderen en mensen met een beperking in Winterswijk weer mobiel te maken. De ritten zijn binnen de bebouwde kom van Winterswijk. Voor een ritje wordt een vrije gift gevraagd. De electrocar wordt bestuurd door vrijwilligers en rijdt van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Er kunnen drie passagiers tegelijk meerijden en een rollator of opklapbare rolstoel kan achterop vervoerd worden.


Restauratie Olliemölle vordert gestaag

Vervolg van pagina 3

Molenaar Hendrik Jan Helder was in die tijd werkzaam in de korenmolen (1860-1893); het complex is sinds die tijd naar hem vernoemd. Aan de uitgesleten balken is nog de plek te zien, waar de zakken graan via een ketting naar boven werden gehesen. De oliemolen aan de linkeroever verwerkte zaden tot oliën voor de consumptie, maar werd later een timmermanswerkplaats en nog later een ijssalon. De meest recente jaren was dit gebouw als woonhuis in gebruik.

Voor uitvoerder Rob te Selle is het vakwerkgebinte een uitdaging. "Je moet bij het stuken met de lijnen van het gebouw meegaan en dat is niet altijd strak verticaal of horizontaal. Vloeren moeten natuurlijk wel vlak zijn. Overigens is er vloerverwarming op gas en is het isolatiemateriaal wel 15 cm dik."

Het originele gebinte blijft bestaan, maar veel zal er niet meer van te zien zijn als de goed geïsoleerde woningen worden opgeleverd. Om het gebruikte hout te dateren wordt dendro-genealogisch onderzoek verricht.

Fotograaf Hans Hendriks heeft de opdracht het restauratie-proces van begin tot eind in beeld vast te leggen. Het verborgene blijft dus wel te zien, al is het dan op foto's.Voor het Waterschap heeft Hendriks een soortgelijke opdracht wat betreft de Olliemölle en de stroomafwaarts nabij gelegen Berenschotmolen. De stuwen bij de beide molens zijn de laatste handbediende exemplaren; ze worden nu automatisch. Tot het zover is oefent Henk den Herder van de Gulle Waard het stuwrecht uit. Door middel van een ketting zorgt hij voor een hoger of lager niveau van de Boven Slinge.

Het BOS-project
Met de restauratie van de Olliemölle zijn straks twee belangrijke parels van het BOS-project verwezenlijkt. BOS staat voor Bleekweide-Olliemölle-Strandbad. De Boven Slinge vormt de verbinding van natuur, cultuur en industrieel erfgoed. Initiator van dit prestigieuze project van de Stichting Erfgoed en Nationaal Landschap Winterswijk is Dirk Willink. In zijn gebiedsvisie verwerkte hij de doelstellingen van het cultuurbeleid van de Provincie, zodat de broodnodige subsidies voor dit miljoenenproject vrij konden komen. In het BOS-project is 8,5 miljoen geïnvesteerd met 3,5 miljoen subsidie. Daarmee heeft Winterswijk binnenkort zijn trekpleister voor de dagrecreatie weer terug.
Ongetwijfeld zullen er dan - nog steeds of opnieuw - vele foto's worden gemaakt van een prachtig tafereeltje in Winterswijk.