Foto: PR VVN Winterswijk
Foto: PR VVN Winterswijk Foto: PR VVN

Verkeersexamen VVN geslaagd

Mede dankzij inzet maatschappelijke stagiairs

WINTERSWIJK - Dinsdag- en woensdagmorgen was het centrum van Winterswijk weer het decor van het jaarlijkse verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Winterswijk. De hoogste groepen van de Winterswijkse basisscholen kregen de gelegenheid om hun verkeersvaardigheid op de fiets te toetsen. Ondanks de lichte regen op dinsdagmorgen en de koude wind op woensdag, was het een doorslaand succes.

Scholieren leggen route van zo'n 5 km af

De totale route die gefietst wordt, is zo'n 5 km lang en voerde de deelnemers over een spoorwegovergang, over rotondes, door een tunnel en zelfs door een winkelstraat die voetgangersgebied is, en waar dus afgestapt dient te worden. Bovendien loopt de route linksom, waardoor meerdere malen juist het linksaf slaan goed getoetst kan worden. Start en finish was op de parkeerplaats van De Storm, waar de dubbeldekker van Frank Massop als uitvalsbasis diende.

Bert Grevers en Marcel Zieverink, namens VVN-Winterswijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het verkeersexamen, benadrukken dat Winterswijk trots mag zijn, dat zoiets hier mogelijk is.

"Van VVN-afdelingen elders in den lande weten we dat niet overal het praktisch verkeersexamen wordt getoetst of slechts beperkt. De reden hiervoor is simpelweg, dat het in veel plaatsen ontbreekt aan menskracht om zoiets te organiseren. Winterswijk kent dit probleem niet", vertellen de heren. Marcel: "Al sinds 2010 maken we gebruik van de diensten van een klas leerlingen uit het voortgezet onderwijs (Gerrit Komrij College en Schaersvoorde), die ons assisteren in het kader van de maatschappelijke stage. Dit stelt ons in staat een volwaardige route samen te stellen. Met 24 controleposten onderweg, levert ons dat zoveel gegevens over de deelnemers op, dat we duidelijke maatstaven hebben om te zeggen, wie wel en wie niet aan de eisen voldoet om te slagen."

Bert vult aan: "Vervolgens maken we het verhaal wel af, door de gezakten enkele weken later opnieuw op te roepen, om de hele route in kleine groepen, onder begeleiding van onze vrijwilligers, opnieuw te fietsen. Waardoor uiteindelijk ook deze leerlingen hun diploma halen."

De organisatoren vertellen dat er heel wat bij komt kijken, om zoiets goed organiseren. "Maar met alleen onze vrijwilligers en de inzet van (verkeers-)ouders van de deelnemende basisscholen lukt het niet. De maatschappelijke stagiairs zijn slechts enkele jaren ouder dan de deelnemers aan het verkeersexamen die ze moeten beoordelen, maar ze blijken prima in staat hun verantwoordelijkheid te nemen. Andere VVN-afdelingen zijn best jaloers op ons, omdat zulke goede medewerkers aan onze examens hebben."
De belangeloze medewerking van De Storm, Berghe-Koffie en meer, Skopein (2 E-scooters ter beschikking gesteld voor routecontrole) en Misterende (voor alle maatschappelijke stagiairs een tegoedbon voor een zak patat), maken het succesverhaal compleet.