Wibo Eugelink (links) en Ewald Jansen. Foto: Bart Kraan
Wibo Eugelink (links) en Ewald Jansen. Foto: Bart Kraan Foto: Bart Kraan

Voetballen voor Alpe d' Huzes

Door FC Winterswijk 1 en FC Trias 1 en E- en F-voetballertjes

WINTERSWIJK - FC Winterswijk en FC Trias spelen donderdag 12 mei op sportpark Jaspers een benefietwedstrijd in het kader van Collegiaal tegen Kanker, een initiatief van instituut voor sport en bewegen SportmedX en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Voor aanvang vindt een clinic plaats voor F- en E-voetballertjes. De opbrengst van beide evenementen gaat naar de actie Alpe d' Huzes die elk jaar wordt gehouden om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Door Bart Kraan

Voor de organisatie van beide evenementen tekenen Ewald Jansen en Wibo Eugelink, beiden spelers van het zesde zondagteam van FC Winterswijk en lid van een clubje fietsers dat haar domicilie heeft in sportcentrum De Tuunte. Zij namen ook het initiatief om namens De Tuunte en FC Winterswijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Dit omdat twee leden van het fietsclubje zelf met deze vreselijke ziekte te maken hebben gekregen. "Dat fietsclubje bestaat nu vier jaar. Elk jaar beklimmen we in Frankrijk of Italië een berg'', aldus Jansen, die met het groepje al twee keer de Alpe d' Huez en een keer de Stelvio en Mont Ventoux heeft beklommen. "Nadat we vorig jaar de Mont Ventoux hadden beklommen, vroegen we ons af wat we dit jaar moesten. Omdat twee leden van onze groep met kanker werden geconfronteerd, hebben we besloten om deel te nemen aan Alpe 'd HuZes.''

Het groepje fietsers van De Tuunte heeft zich aangesloten bij een groep van in totaal 31 mensen die in het kader van Collegiaal tegen kanker van SportmedX en het SKB donderdag 2 juni de Alpe d' Huez, bekend van de Tour de France, beklimmen en zo deelnemen aan Alpe 'd HuZes. Om geld in te zamelen voor deze actie tegen kanker hielden De Tuunte en het SKB al een aantal acties. Op zondag 20 maart vond vanaf Klimbos De Achterhoek in Ruurlo onder leiding van voormalig profwielrenster Loes Gunnewijk een fietstocht plaats, waarna de deelnemers 's middags een pastamaaltijd voorgeschoteld kregen. Op zondag 3 april werd vanaf groepsaccommodatie Te Paske in Ratum een fiets- en wandeltocht gehouden. De Tuunte was afgelopen zaterdag het toneel van Darts d' HuZes, georganiseerd door Niels Blikman en Arjan Kocken, leden van het dartteam van De Tuunte. "Wij kennen die jongens wel, we zijn die dag ook wezen helpen'', aldus Eugelink. En op vrijdag 13 mei houdt het SKB een spinning-marathon voor Alpe d' Huzes.
Jansen en Eugelink verkochten tijdens de jaarlijkse hazenavond en nieuwjaarsreceptie van FC Winterswijk ten bate van Alpe 'd HuZes flessen wijn die ze hadden betrokken van hotel-restaurant Avenarius in Ruurlo en het duo tekent dus voor de organisatie van de benefietwedstrijd en clinic.

Het was echter René Bot, voormalig speler van De Graafschap en vriend van een van de door kanker getroffen leden van het fietsgroepje, die suggereerde om een benefietwedstrijd en voetbalclinic te houden ten bate van Alpe 'd HuZes. Aanvankelijk was het de bedoeling om FC Winterswijk het te laten opnemen tegen een team van oud-spelers van De Graafschap. "Maar dat was lastig haalbaar en die oud-spelers blijven niet overeind tegen FC Winterswijk'', aldus Jansen. Vandaar dat werd besloten om FC Trias uit te nodigen. Die vereniging gaf direct aan mee te willen werken. "Hun trainer Steven Verheijen was meteen positief, ook voorzitter Jan Wilterdink toonde zich zeer enthousiast'', aldus Jansen. Dat gold ook voor FC Winterswijk-trainer Wilco Geerts. Beide teams spelen echter zondag 15 mei hun laatste competitiewedstrijd, die nog wel eens beslissend zou kunnen voor deelname aan de nacompetitie. "Die benefietwedstrijd zal niet echt op het scherpst van de snede gaan. Als die competitiewedstrijden van zondag er nog toe doen, passen we de opzet van de wedstrijd aan'', zo geeft Jansen aan. "Beide teams zullen wisselspelers genoeg hebben. Misschien dat we twee keer een half uur spelen en dan een shoot out afwerken'', zo vult Eugelink aan.

Voor de wedstrijd is er van 17.00 tot 18.30 uur op het hoofdveld van sportpark Jaspers een clinic voor F- en E-jeugdspelers, die de deelnemers vijf euro kost. Dit evenement is niet alleen bedoeld voor spelertjes van FC Winterswijk. "Nee, deze clinic is voor alle E- en F-spelers uit de regio'', vertelt Eugelink. "We kunnen op het hoofdveld honderd kinderen kwijt. Als er meer komen, gebruiken we een van de natuurgrasvelden of veld vier (pupillenveldje, BK).''
De clinic staat onder leiding van Eric Redeker, Martijn Meerdink, René Bot en diverse andere (voormalige) profvoetballers. Wie dat zijn, is nog niet bekend.

"Bot gaat proberen een aantal aansprekende namen naar Jaspers te halen. We willen wel graag een keeperstrainer of doelman voor de keepers die op de clinic afkomen'', aldus Eugelink. Jeugdspelers die aan de clinic willen meedoen kunnen zich aanmelden via www.voetbalmiddag.nl.
FC Winterswijk-FC Trias staat onder leiding van arbiter Wijnand Rutgers uit Dinxperlo. De entree voor volwassenen bedraagt vijf euro, inclusief koffie. De jeugd tot en met zestien jaar betaalt drie euro. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar in de clubhuizen van FC Winterswijk en FC Trias en bij sportcentum De Tuunte. De opbrengst van de consumpties die donderdag 12 mei in het Hochrath-home worden genuttigd, komt ook ten goede aan Alpe d' Huzes. Mensen die het duel bezoeken en spelers van FC Winterswijk die die avond trainen, kunnen een vrije gift geven. Het duel begint om 19.30 uur.


www.voetbalmiddag.nl

Fotobijschrift: Wibo Eugelink (links) en Ewald Jansen (foto: Bart Kraan).